Opozicija odgovara na plan SNS za Vučićevu politiku u Skupštini: Orliću, neće ti uspeti

Foto: FoNet/Milica Vučković

Predstavnici parlamentarne opozicije osudili su izjavu predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića da će parlament sprovoditi politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukazali da je funkcija najvišeg zakonodavnog tela upravo suprotna – da kontroliše izvršnu vlast i predsednika države.

Janko Veselinović, narodni poslanik sa liste „Ujedinjeni“ i predsednik Pokret za preokret ističe za Danas da to kako je Orlić video i definisao ulugo i aktivnosti parlamenta neće moći da bude praksa i ubuduće.

„Logično bi bilo da se u parlamentu sprovodi Ustav i zakoni i politika u skladu sa nacionalnim interesima, a ne jedne stranke, u ovom slučaju SNS-a. To pokazuje političku nezrelost i osionost novog predsednika Skupštine. Znači li to da će se umesto Poslovnika Skupštine sprovoditi Statut SNS-a? Verujem da je to vreme prošlo i da Vladimiru Orliću to neće uspeti. A dugo je Skupština ličila na Glavni odbor SNS-a. Ne samo to, već je proizvela brojne loše posledice za Srbiju“, rekao je Veselinović.

Iz redova opozicione grupacije „Moramo“, narodni poslanik Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, rekao je da opozicija mora da se bori u parlamentu protiv ovakve prakse Srpske napredne stranke, koja ne iznenađuje s obzirom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstantno krši Ustav.

Orlić: U Skupštini će se sprovoditi politika Vučića

„Državnu politiku sprovodi vlada, a predsednik bi trebalo da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, ali kada je SNS u pitanju onda ne iznenađuje to da će njihovo ponašanje biti podređeno jednom čoveku. Navikli smo od SNS poslanika da budu dizači ruku, ali mene mnogo više zanima šta će opozicija raditi. Pred nama su dva važna zadatka. Prvi je da argumentovano i koristeći dokaze kritikujemo štetne poteze vlasti, kao što je pokret Ne davimo Beograd i do sada radio vrlo potkovano. A drugi da promovišemo svoj program i konkretne ideje kako da Srbija bude dobro mesto za život, po čemu je naš pokret i poznat. Možda jedna od najčešćih pohvala koju dobijamo jeste to da smo uvek na pravom mestu sa konkretnim predlozima“, navodi Lazović.

I predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik Zoran Lutovac poručio je da parlament treba da kontroliše Vučića a ne da sprovodi njegovu politiku.

Lutovac poručio Orliću: Parlament ne sprovodi politiku Vučića već kontroliše izvršnu vlast

Iz vanparlamentarne opozicije, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, poručuje opozicionim kolegama koje sede u Skupštini da moraju bolje da koriste resurse koji su im na raspolaganju kako se odbranili od Vučićeve uzurpacije vlasti.

„Orlić je u javnost izneo Vučićevu strategiju po kojoj je on preko političkog inženjeringa, kupovine glasova i medijske torture uspeo da uzurpira svu vlast u zemlji, ali kako bi to donekle maskirao prepustio je opoziciji deo prostora u Narodnoj skupštini. Mislim da bi parlamentarna opozicija trebala da ovo ima u vidu i da ne bude deo toga već da novčane i medijske resurse koje su dobili, usmere na vaninstitucionalnu borbu jer se vlast samo od ulice plaši. A ujedno to je i evropski trend od Holandije pa nadalje“, naveo je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs