Program ekonomskog državljanstva otvara novi problem — da li su sankcionisani ruski građani istovremeno državljani Crne Gore, iz MUP-a najavili provjere i oduzimanje pasoša. Iz NVO sektora upozoravaju i na mogućnost koruptivnog djelovanja, rizika od utaje poreza, bježanjem od zakona matičnih zemalja, kao i finansiranje terorizma i loših uplitanja drugih zemalja

Nekome pasoš, nekome sankcije

Državljanstvo Crne Gore je prema programu, koji je pokrenut 2019. godine, ukupno dobilo 409 stranaca, od čega 241 Rus, Foto: Shutterstock

Program ekonomskog državljanstva, kojeg Vlada uporno sprovodi i pored upozorenja iz Evropske unije (EU), otvorio je novi problem — da li Crna Gora postaje utočište ruskim građanima koji su pod sankcijama zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Državljanstvo Crne Gore je prema programu, koji je pokrenut 2019. godine, ukupno dobilo 409 stranaca, od čega najviše Rusa, 241 ili skoro dvije trećine, pokazuju podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a tvrde da među ruskim građanima, koji su dobili crnogorski pasoš, nema onih koji su na listi sankcija Crne Gore zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Na pitanje da li su članovi familije Vladimira Blotskog, koji je pod sankcijama kao član ruske Dume, iz MUP-a su odgovorili da ne vode evidencije po porodičnoj zajednici već individualno po podnosiocu zahtjeva.

Source link: www.vijesti.me