Pratimo 163. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Britanci upozoravaju na opasnost od nuklearnog incidenta, iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda

FOTO: AFP

Danas je 163. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Zelenski odgovorio na izvještaj Amnestyja: ‘To se ne može tolerirati’
  • Britanski obavještajci: Rusi ugrožavaju sigurnost nuklearne elektrane
  • Tri broda s kukuruzom isplovila su u petak iz ukrajinskih luka
  • Danas se u Sočiju sastaju Putin i Erdogan
  • Lavrov: Rusija spremna sa SAD-om pregovarati o razmjeni zarobljenika

Lavrov: Rusija spremna sa SAD-om pregovarati o razmjeni zarobljenika

  • Rusija je u petak rekla da je spremna pregovarati o razmjeni zatvorenika s Washingtonom putem postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge.

“Spremni smo pregovarati o toj temi, ali u okviru kanala o kojemu su se dogovorili predsjednici Putin i Biden”, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Odluče li Amerikanci još jednom pribjeći javnoj diplomaciji … to je njihova stvari i, čak bih rekao, njihov problem”, dodao je.

Kremlj je prije upozorio SAD protiv pribjegavanja “megafonskoj diplomaciji” u slučaju Griner obrazloživši da bi to samo moglo poremetiti napore da se osigura potencijalna razmjena.

Kazna za Griner – koju je Joe Biden nazvao “neprihvatljivom” – mogla bi otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja uključuje 31-godišnju košarkašicu i ruskog trgovca oružjem.

Zelenski odgovorio na izvještaj Amnestyja: ‘To se ne može tolerirati’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izravno je odgovorio na jučerašnje izvješće Amnesty Internationala u kojem se navodi da taktika ukrajinskih snaga ugrožava civile.

Istraživači skupine za ljudska prava otkrili su da ukrajinske snage navodno koriste neke škole i bolnice kao baze, pucajući u blizini kuća i ponekad živeći u stambenim stanovima. Izvješće zaključuje da to znači da će u nekim slučajevima ruske snage odgovoriti na napad ili gađati stambena područja – izlažući civile opasnosti i oštećujući civilnu infrastrukturu.

Kao odgovor, Zelenskiy je rekao: “Ne može postojati – čak ni hipotetski – nijedan uvjet pod kojim bilo kakav ruski napad na Ukrajinu postaje opravdan. Agresija na našu državu je ničim izazvana, invazivna i otvoreno teroristička. A ako netko napravi izvještaj u kojem su žrtva i agresor navodno u nečemu isti, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a ignorira što je agresor u to vrijeme radio, to se ne može tolerirati.”

Britanski obavještajci: Rusi ugrožavaju sigurnost nuklearne elektrane

  • U svom dnevnom obavještajnom izvješću, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva usredotočilo se na nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je pod kontrolom Rusije od ožujka.

Britanci pišu da su “radnje ruskih snaga u postrojenju vjerojatno potkopale sigurnost i sigurnost normalnog rada elektrane”.

Ministarstvo obrane dodaje: “Ruske snage vjerojatno djeluju u regijama uz elektranu i koristile su topničke jedinice stacionirane u tim područjima za gađanje ukrajinskog teritorija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ruske snage su vjerojatno koristile šire područje postrojenja, posebno susjedni grad Enerhodar, za odmor svojih snaga, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik za svoju opremu i osoblje od noćnih ukrajinskih napada.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tri broda s kukuruzom isplovila su u petak iz ukrajinskih luka

  • Tri broda s desecima tisuća tona kukuruza sada su napustila ukrajinske luke, prema turskom ministarstvu obrane i novinskoj agenciji Reuters.

Ovi odlasci uslijedili su nakon međunarodno posredovanog dogovora o deblokadi ukrajinskog poljoprivrednog izvoza i ublažavanju rastuće globalne prehrambene krize. Dva broda krenula su iz Čornomorska, a drugi je isplovio iz obližnje Odese. Ukupno, prenosi Reuters, prevoze oko 58.000 tona kukuruza.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na Twitteru je tursko ministarstvo obrane objavilo da je Navistar, koji plovi pod zastavom Paname, prevozeći 33.000 tona kukuruza, bio na putu za Irsku. Dodano je da je brod Rojen pod zastavom Malte, koji je prevozio 13.000 tona kukuruza, plovio prema Velikoj Britaniji. Brod Polarnet koji plovi pod turskom zastavom i nosi 12.000 tona kukuruza, na putu je za tursku crnomorsku luku Karasu.

Danas se u Sočiju sastaju Putin i Erdogan

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdoğan trebali bi se sastati na razgovorima u petak, a očekuje se da će Ukrajina i Sirija dominirati dnevnim redom.

Erdoğan će biti ponosan na diplomatski uspjeh u orkestriranju nastavka ukrajinskih isporuka žitarica preko Crnog mora kada posjeti Soči na svom drugom razgovoru s Putinom u nešto više od dva tjedna. Turska želi ovaj uspjeh pretočiti u pregovore o primirju u Istanbulu između Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ali postoje tenzije. Putin je prošli mjesec u Teheranu rekao turskom čelniku da se Rusija i dalje protivi bilo kakvoj novoj ofenzivi koju Turska planira protiv kurdskih militanata u sjevernoj Siriji.

Source link: www.telegram.hr