Advokat Veselin Radulović navodi da je moguće da postoji “štetni politički interes” da ne dođe do skorašnjeg izbora sudija, i da to posluži kao dodatni argument za novo odgađanje lokalnih izbora. Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić navodi da su raspisivanjem novog oglasa za US još u rokovima i da ima dovoljno vremena da se postigne potrebni nivo saglasnosti

Rokovi protiv Ustavnog suda

US će spasti na troje sudija ako do 13. septembra ne bude izabran novi član, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore (US) izbjeći će blokadu rada jedino ako poslanici početkom septembra, po ubrzanom postupku, izaberu makar jednog sudiju tog suda, što je praktično nemoguće zbog parlamentarnih procedura i rokova.

Toj instituciji na ivici kvoruma prijeti “zamrzavanje” funkcionisanja od 13. septembra, kad sudija Miodrag Iličković ide u starosnu penziju.

U slučaju da do Iličkovićevog penzionisanja ne bude izabran barem jedan sudija, US će spasti na tri člana — Desanku Lopičić, Budimira Šćepanovića i Milorada Gogića — i neće imati kvorum za rad, s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih sudija.

Ustavni odbor raspisao je juče novi oglas za izbor četvoro (od ukupno sedam) sudija US, nakon što u četvrtak, na sjednici tog skupštinskog tijela, niko od 17 prijavljenih kandidata na prethodna tri konkursa nije dobio potrebnu podršku.

Source link: www.vijesti.me