Jovanov: Orlić je tolerantan čovek koji sledi srpsku politiku

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Raspravu o izboru Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije u novom sazivu obeležile su polemike poslanika vladajućih stranaka i opozicije, oduzimanje reči, aplauzi, insitiranja naprednjaka da se proveri da li je opozicija uzela dnevnu dozu terapije, ali i spočitavanja ko je čiji rob i plaćenik.

Tokom rasprave opozicija je najavila da neće glasati za izbor Orlića, jer je on eksponent vlasti, dok su iz vladajuće većine poručivali da je on nešto najbolje što SNS ima u Skupštini Srbije.
Predlažući Orlića za predsednika trinaestog saziva parlamenta Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS rekao je da naprednjaci kandiduju osobu koja može, ume i zna da vodi srpsku politiku, onu koja je u interesu građana Srbije i da žele da Skupština bude partner Vladi Srbije.

“Namera naše poslaničke grupe, Srpske napredne stranke, je da na čelu parlameta bude čovek koji će da sledi srpsku politiku. Mi ne želimo da se ponašamo kao navijači, da učestvujemo u karikiranju filma “Tri karte za Holivud, već da sačuvamo svoju zemlju od stradanja i umiranja i zato predlažemo Vladimira Orlića. Uvereni smo da on taj zadatak može da ispuni . On je iskusan poslanik, tolerantan”, rekao je Jovanov.

Prema njegovim rečima upravo Orlić je omogućio do sada neviđenu zastupljenost opozicije u parlamentu, što je izazvalo buru negodovanja u opozicionim klupama, uz aplauze i dobacivanja. “

Predsedavajući molim vas da proverite da li su oni koji aplaudiraju uzeli dnevnu terapiju”, poručio je Jovanov Vladeti Jankoviću, predsedavajućem parlamenta.

Reagujući na ovu opasku, Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, ocenio je da je Jovanov za samo nekoliko minuta uspeo da uvredi sve poslanike koji ne misle kao on. “Upitao je da li smo uzeli terapiju. Imajte malo časti i poštovanja prema ljudima koji sede ovde”, rekao je Aleksić, a Zoran Lutovac, šef skupštinskih demokrata primetio je da je Jovanov uvredio i kandidata koga predlaže.

Komentarišući kandidata vladajuće većine za predsednika oarlamenta, Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, rekao je da je Orlić jedan od retkih ljudi iz SNS koji nema plagiranu diplomu. On je obrazovan čovek, koji dobro razume svoj zadatak da se glas opozicije ne može čuti, ali je on odgovoran za najbrutalnije ubijanje demokratije.

“ Orlić nije zaneseni zaljubljenik u lik i delo vođe, poput Langure i Kebare. On debatama sa opozicijom pristupa sistematično, jer on je trenirano oružje u rukama partije. On ne služi građanima, već služi svojoj partiji”, rekao je Lazović, najavljuću da će njegova poslanička grupa glasati protiv Orlićevog izbora.

Replicirajući, poslanica SNS Ana Brnabić, i premijerka u tehničkom mandatu, rekla je da je govor koji je Lazović pročitao lično pisala Vijola Fon Kramon.

“ Tu koaliciju je napravila Vijola Fon Kramon, a zahvaljujuči demokratičnosti SNS u spuštanju cenzusa uspeli ste da jedva pređete cenzus od tri odsto i uđete u skupštinu “, rekla je Brnabić i dodala da je cilj te poslaničke grupe priznanje Kosova i Metohije.

U raspravu se uključio Vladimir Gajić, poslanik Narodne stranke koji je ocenio da Ana Brnabić ne može da sedi u poslaničkoj klupi, jer je i dalje predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu, a član Vlade ne može biti i poslanik.

Gajić je istakao da ona obavlja funkciju do izbora nove Vlade i da će ona prestati da bude premijerka kada parlament izabere novu Vladu.

„Ona krši ustavno načelo o nespojivosti funkcija. Ona ne može da bude član parlamenta dokle god obavlja funkciju predsednika Vlade Srbije“, poručio je Gajić

Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo rekao je da poslanici Moramo neće glasati za izbor Orlića, jer je on simbol života ispod svakog civilizacijskog nivoa. On je čovek koji je aktivno, verbalnom agresijom i obračunima sa neistomušljenicima i udvoričkom politikom prema šefu izgradio biografiju.

“Neko je pomenuo da su većina i Orlić opoziciji nešto dali. Šta vi to dajete što ne pripada parlamentu. Time samo pokazujete da ni vi, ni Orlić ne razumete funkciju parlamenta. Ako vlast misli da opoziciji nije mesto ovde, zašto su održani izbori i nije opozicija sama smanjila izborni cenzus “, rekao je Zelenović i primetio da je vladajućoj većini teško da sluša drugačije mišljenje, ali da će morati.

Naveo je i da je kandidat za predsednika parlamenta lično vređao uzbunjivača Aleksandra Obradovića, nazivajući ga lažim uzbunjivačem i kradljivcem informacija, da je vređao i heroja Dragana

Milovanovića Crnog koji je na šabačkom mostu sprečio bageristu da pogazi ljude, ali i novinarku Jelenu Zorić.

A Zelenovićev zamenik šefa poslaničke grupe Aleksandar Jovanović Ćuta obratio se poslanicima SNS rečima:” Drugovi i drugarice, SNS-nesnošljivi. Vi ste robovi Aleksandra Vučića i nemate pravo da kažete svoje mišljenje”, naveo je Jovanović.

Replicirajući Jovanoviću, Milenko Jovanov rekao je da poslanici SNS nisu robovi Aleksandra Vučića. ”Ali bolje i Vučićevi robovi, nego slobodni plaćenici Vijole Fon Kramon”, rekao je Jovanov i poručio opoziciji da nema ona problem sa SNS, već ima problem sa narodom koji neće da ih glasa.

Aleksandar Olenik, šef poslaničke grupe Evropski regioni najavio je da njegova poslanička grupa neće podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije, jer je on reprezent politike koja je primenila silu prema građanima Novog Sada. Olenik se osvrnuo i na situaciju u Vojvodini .

Replicirajući Oleniku, šef SVM, Balint Pastor rekao je da oni poslanici koji su ovde ušli u skupštinu, kao manjinska lista iz Vojvodine, to su učinili zahvaljujući klasičnoj pravnoj zloupotrebi.

“To što ste vi poslanik je rezultat pravne zlupotrebe, ali se ja radujem što ćete se boriti za Vojvodinu”, rekao je Pastor.

Inače, Pastor je naveo da će Savez vojvođanskih Mađara podržati izbor Vladimia Orlića za predsednika parlamenta, jer je reč o mladom, iskusnom čoveku, koji iza sebe ima četiri mandata u parlamentu, ali i 80 naučnih radova.

Pastor je rekao da će biti deo vladajuće većine i da će sa SNS potpisati koalicini sporazum. Naveo je da je u Srbiji nakon ovih izbora pobedila demokratija, ali i da je jasno ko je pobednik na izborima.

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri naveo je tokom rasprave da neće podržati izbor Vladimira Orlića, ali da,ipak, podržava novo lice Orlića, jer se on kao kadar SNS ovih dana pokazao kao vrlo korekatn čovek, tolerantan i sa dozom širine .

“ Orlić je završio ozbiljan fakultet i nije u rangu sa onima sa kupljenim diplomama “, rekao je Obradović, zamolivši ga da kada bude izabran fomira zajedničku parlamentarnu komisiju za izmenu skupštinskog Poslovnika. Lider Dveri u podužem govoru naveo je na čemu će sve oni insistirati u parlamentu.

Goran Vesić, poslanik Srpske napredne stranke, reagujući na govor Obradovića, rekao je da se iz čitavog njegovog govora vidi da lider Dveri ima samo predloge za SNS, jer sam nije u stanju da bilo šta uradi, jer nema podršku građana. .

“ Zato ostaje jedino da se on učlani u SNS i da iznutra pokuša da promeni stranku “, rekao je Vesić, dodajući da zbog sopstvene impotentne politike lider Dveri nikada neće odlučivati ni o čemu .

Ocenio je i da je Obradović pokušavao da se prikloni i levima i desnima, da je uvek na zadatku, političkom ili službenom .

“Kad treba da prestane pritisne mu se dugme”, rekao je Vesić, zbog čega mu je predsedavajući Vladeta Janković oduzeo reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs