Dveri i Nada traže raspravu o Kosovu i Metohiju, a naprednjaci poručuju: Braćo Srbi izdržite, sačuvajte ime i prezime

Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Poslanici novog saziva Skupštine Srbije, kako se čulo, zabrinuti su zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Pojedini traže hitnu sednicu parlamenta na tu temu, dok poslanici vladajuće Srpske napredne stranke poručuju Srbima na Kosovu da izdrže, sačuvaju srpsko ime i prezime u južnoj pokrajini i da kroz sva iskušenja prođu kao i do sada.

Milenko Jovanov, novi šef skupštinskih naprednjaka, rekao je da je svestan i da zna da je teška situacija sa kojom se danas suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

„Vi ste i do sada uspeli da podnesete sve teškoće“, kazao je Jovanov obraćajući se Srbima sa KiM.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujednjeni ocenila je da je najvažnije je da se zadrži mir, jer ne postoji nijedna tablica za bilo koje vozilo koja je važnija od ljudskih života.

“Naravno da osuđujemo jednostrano odlučivanje, jer smatramo da sve ovo što jeste uzrok i posledica odluke Kurtija, treba da se rešava za stolom, dijalogom, a ne da imamo ovako jednostrano rešenje koje naravno izazivaju reakcije ljudi. Insistiraćemo uvek da se mirnim putem rešavaju sve rizične situacije, jer nema te tablice koja je važnija od ijednog ljudskog života”, navela je Tepić.

Šefica poslaničkog kluba Zavetnici, Milica Ðurđević Stamenkoviski izjavila je danas da će ta stranka u naredom periodu, između ostalog, insistirati da se u parlamentu preispitaju svi sporazumi koji su potpisani sa Prištinom u Briselu.

U Odboru za Kosovo i Metohiju, u kojem će Zavetnici imati zamenika predsednika, sve mora biti transparentno, kako se ne bi dešavali iznenadni incidenti.

„Da u svakom trenutku znamo šta se dešava, da ne bismo imali iznenadne nedaće kao što se sinoć desilo, iako je nezvanično bilo najavljivano da postoji mogućnost za eskalaciju i sukobe na severu KiM“, kazala je Ðurđević i dodala da će insistirati i da se usvoji rezolucija kojom će se Srbija definisati kao zemlja koja nijednoj međunarodno priznatoj zemlji neće uvoditi sankcije.

Konstituisana Skupštine Srbije, poslanici položili zakletvu

Predsednik i šef ppslaničkog kluba SPS, Ivica Dačić izrazio je punu podršku državnom rukovodstvu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučić za, kako je kazao, borbu koja se vodi za prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Rekao je da smo opet svedoci jednostranih poteza Prištine koja ne poštuje nijedan dogovor.

„Pokazalo se da su oni glavni faktor nestabilnosti. Iskazujem punu podršku predsedniku Vučiću da u danima koji su pred nama vodi uspešnu diplomatsku borbu“,rekao je Dačić,oško Obradović , lider Dveri naveo da će njegova poslanička grupa zvanično zatražiti hitnu , vanrednu sednicu parlamenta o KIM.

Za otvaranje javne rasprave o KiM je i Miloš Jovanović, šef poslaničke grupe NADA.

„Juče smo imali prilično veliku tenziju na severu naše južne pokrajine. To neće prestati“, rekao je Jovanović. o dodao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima ideju da zaokruži ono što on smatra državnošću naše južne pokrajine.

„Do toga je dovela njegova politika, ali i srpska politika, Vlada Srbije od 2008. godine na ovamo i to je nešto šo treba da promenimo što pre, jer isti uzroci će davati iste posledice“, rekao je Jovanović.

Naveo je da se postavlja pitanje neke vrste promene odnosa i naše postavke kosovske politike koja je, kako je rekao, pogrešna od 2008. godine. Jovanovć je rekao da danas niko ne može da se pravi da ne zna šta su uslovi za eventualno buduće članstvo Srbije u EU.

„Olaf Šolc je to rekao eksplicitno. Evropski parlament je u svojoj rezoluciji to isto rekao, a to je da priznamo secesiju Kosova, da se usaglasimo u domenu spoljne politike. Prihvatamo te uslove ili ne? Što se mene tiče to je neprihvatljivo“, istakao je Jovanović, i napomenuo da je velika greška bila povlačenje pravosuđa, po Briselskom sporazumu.

Naveo je da je ono što se dešavalo juče na KiM je nešto što se dšavalo i ranije i štoće se ponovo desiti zbog čega je, ističe, vžno je da promenimo našu postavku kosovske politike.

„Ta ideja i jare i pare, i Kosovo i Evropa, i Mars i Venera prosto ne ide“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs