ASP će Ustavnom sudu uputiti više odvojenih inicijativa, kojima će tražiti ocjenu ustavnosti izbora predsjednika opština u prethodnom periodu, uključujući Ivana Vukovića

Odbori povjerenika i novi datum izbora?

Još četiri godine na osnovu neustavnog zakona: Vuković, Foto: Zvanična Facebook stranica dr Ivana Vukovića

Dok pravnici nemaju dilemu da su reizabrani predsjednici nekoliko opština nezakoniti, što je indirektno potvrdio i Ustavni sud ukidajući dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednici lokalnih parlamenata još ne znaju šta dalje.

Ustavni sud je u četvrtak ocijenio neustavnim dopune zakona, na osnovu kojih su odloženi izbori u 14 opština, ali nije obustavio radnje u vezi sa izborima i one koje su već završene. Između ostalog to je i reizbor predsjednika opština kojima je isticao mandat zbog odlaganja izbora za 23. oktobar.

Do sada su ponovo izabrani predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, Glavnog grada — Ivan Vuković, Bara — Dušan Raičević i Opštine Golubovci Tanja Stajović. Svi su iz Demokratske partije socijalista.

Pravnici koje su “Vijesti” kontaktirale nezvanično su saopštili da su sve odluke na osnovu neustavnog zakona spone, uključujući te izbore. Rješenje vide u tome da predsjednik poništi prethodnu odluku o izborima 23. oktobra, da Vlada do novih izbora uvede odbor povjerenika u svih 14 opština, kao što se već radi u Budvi i Tivtu. To bi, navode, ubrzalo raspisivanje izbora u novom datumu.

Source link: www.vijesti.me