OGLAS

Počeli radovi ispred zgrade BH Šuma: Faruk Kapidžić najavio prijave nadležnim Vijesti Autor:N1 BiH29. jul 202222:40

Počeli radovi ispred zgrade BH Šuma: Faruk Kapidžić najavio prijave nadležnim

Izvor: Faruk Kapidžić/Facebook

Uređenje površine ispred zgrade BH Šuma kod Alipašine džamije ranije je bio spor između Faruka Kapidžića, člana Komisije za zaštitu kulturno historijskih spomenika Bosne i Hercegovine, Srđana Mandića načelnika Općine Centar Sarajevo i Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde koji je dobio novu dimenziju. Naime, Kapidžić je na društvenim mrežama objavio da su radovi na tom lokalitetu i pored zabrane Komisije započeli.

Naime, Komisija čiji je Kapidžić član nije dala zeleno svjetlo za uređenje ovog lokaliteta jer se nalazi u zobi Urbani krajolik Sarajeva kao nacionalni spomenik BiH, pa je sada Kapidžić nakon što su radovi otpočeli najavio pokretanje svih mogućih postupaka protiv nadležnih.

“Ovo pješačko ostrvo izgleda beznačajno u obuhvatu Grada, ali u datom trenutku i u budućnosti će možda biti prekretnica postojanja i djelovanja državnih institucija u ovoj oblasti i postati načinom postupanja u drugim, složenijim širim obuhvatima. Zato ćemo sve uraditi da ove radove zaustavimo i da se počinioci kazne u skladu sa odredbama Zakona koji su na snazi.Otvaranje gradilišta bez dozvole u petak u 18 sati, rade samo oni koji pretpostavljaju da u to vrijeme ne rade inspekcijski organi. I opet su se prevarili. Svi koji su uključeni u ovaj kriminal odgovarat će. Ovim putem obaviještavam kao član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sve inspekcijske organe na svim nivoima kao i kantonalnu i federalnu upravu policije i sve novinare i portale. Svakako će biti i zvanično obaviješteni od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH. Ko god ne zaustavi ovo, a ima zakonsku obavezu, smatraću ga odgovornim i saučesnikom i tražiću da odgovara”, napisao je Kapdižić.

Podsjećamo u ranijem intervjuu na N1 Elmedin Konaković je o slučaju ove površine koju naziva trg kazao sljedeće:

“Kapidžić sa članovim Komisije donijeli su odluku o zaštiti urbanog krajolika Sarajeva. O tome nikako ne može odlučivati ta Komisija. Zašto nisu zaštitili krajolik Banjaluke ili Širokog Brijega? Odluke o sarajevskom trg donosi osoba koja njime nije ni prošetala. Ovo je sinhronizovana priča u kojoj je SDA ljuta. Oni su iz Komisije izbacili dva strana predstavnika. Pozivam OHR da zaustavi tu odluku”, kazao je Konaković ranije za N1.

Konaković: Efendić je zloupotrijebio hrabrog policajca Šehovića

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo također je u programu N1 ranije govorio o donošenju odluke o Urbanom krajoliku Sarajeva koju je definisao kao “omča oko vrata” ne samo ovoj lokalnoj zajednici već i Općini Stari Grad Sarajevo.

Srđan Mandić: Prevareni smo od strane NiP-a

 

 

 

Source link: ba.n1info.com