Orban je konstatirao kako se migracijama protivi zbog povijesti i kulture

Orban inzistira da su ga svi krivo shvatili: 'Moj govor o miješanju rasa nije bio rasistički'

FOTO: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban danas je, tijekom posjeta Beču, odbacio da je njegov govor ove subote, u kojem je spominjao “miješanje rasa”, bio rasistički. “Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati”, rekao je Orban o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj u subotu.

Tada se referirao na stvaranje “svijeta miješanih rasa” u mnogim europskim državama ustvrdivši da toga nema u Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, te je kazao kako “Mađari ne žele postati narod miješane rase”. Zbog tog govora Orbana je napustila dugogodišnja savjetnica koja je njegovo obraćanje nazvala “čistim nacizmom” usporedivši mađarskog premijera s Hitlerovim propagandistom Goebbelsom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Orban je danas, nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi, inzistirajući da Mađarska vodi politiku “nulte tolerancije” prema antisemitizmu i rasizmu.

‘Rat se ne može dobiti u ovom obliku’

Mađarski premijer u Beču je govorio je i o ruskoj invaziji na Ukrajinu te je ponovio svoj poziv Europskoj uniji da razmisli o svojoj strategiji. “Rat se ne može dobiti u ovom obliku”, kazao je Orban te upozorio da EU-u prijete “nestašice i nezaposlenost”.

Austrijski kancelar Nehammer rekao je kako sankcije Rusiji moraju biti precizno ciljane kako bi “snažnije pogodile one protiv kojih su usmjerene umjesto one koji ih uvode”. Govorio je i o frustracijama jer sankcije protiv Rusije nisu toliko djelotvorne kao što se očekivalo, no dodao je da nema alternative podršci Ukrajini.

Kritizirao je energetski plan Europske unije, kazavši kako je Europska komisija mnogo toga najavljivala, a malo toga implementirala. “Zajednička platforma za kupnju važnija je nego ikad”, rekao je Nehammer dodavši da se pojedine države na tržištu sad međusobno bore za plin. I Orban i Nehammer su odbacili mogućnost uvođenja embarga na ruski plin na razini EU-a.

Source link: www.telegram.hr