Kazao je da traženje oprosta nije kraj

Papa Franjo u Kanadi zatražio oprost za 'zlo počinjeno nad domorodačkim stanovništvom'

FOTO: AFP

Papa Franjo je u ponedjeljak zatražio “oprost za zlo počinjeno” nad domorodačkim stanovništvom u Kanadi, napose u internatima za indijansku djecu kojima je upravljala Katolička crkva te izrazio žaljenje zbog toga što su neki njezini članovi “sudjelovali” u politici “uništavanja kulture” domorodaca. “Žao mi je. Molim oprost”, rekao je Sveti Otac pred tisućama autohtonih stanovnika u Maskwacisu, na zapadu Kanade.

Govoreći o “razornoj pogrešci”, priznao je odgovornost nekih članova Crkve u tom sustavu u kojemu su “djeca trpjela fizičko, verbalno, psihičko i duhovno zlostavljanje”. Papine riječi, prevođene na engleski, dočekane su burnim pljeskom. Papa Franjo je triput, s osjećajem “stida i jasno”, zatražio “oprost” u tom prvom, veoma iščekivanom govoru koji je održao na španjolskom, na mjestu nekadašnjeg internata u Ermineskinu, u nazočnosti brojnih preživjelih i pripadnika domorodačkih zajednica (Prvih naroda, Metisa i Inuita).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tisuće anonimnih trupala

“Mjesto na kojemu smo sada, čini da se u meni razliježe bolan krik, prigušen krik koji me prati zadnjih mjeseci”, istaknuo je, spomenuvši “traume” koje nose naraštaji prvih stanovnika i “rane koje još krvare”. Ovo nasilje, koje je istražno povjerenstvo ocijenilo “kulturnim genocidom”, odnijelo je najmanje 6000 života od kraja 19. st. do 1990-ih i poput udarnog vala zahvatilo nekoliko naraštaja, osobito nakon otkrića tisuća anonimnih trupala 2021.

“Politika asimilacije se završila sustavnom marginalizacijom autohtonih naroda (…) Vaš jezik i vaša kultura su nijekani i uništavani”, istaknuo je Papa. “Sjećanje na razorno iskustvo koje se događalo u rezidencijalnim školama pogađa nas, ogorčuje i boli, ali ono je nužno”, rekao je.

Istaknuvši da treba “njegovati sjećanje”, 85-godišnji Papa rođen u Argentini koji je u nedjelju doputovao u šestodnevni pohod Kanadi, rekao je da “traženje oprosta nije kraj”, nego “tek prvi korak” na putu “ozdravljenja”.

Source link: www.telegram.hr