Postupak protiv crikveničkog suca Bože Vilušića počeo je 2004. godine

Nova nestvarna priča o pravosuđu: sudac optužen za korupciju 18 godina čeka konačnu presudu, sad ćemo mu to fino platiti

FOTO: PIXSELL

Kada je u studenom 2004. protiv njega otvorena istraga, crikveničkog suca Božu Vilušića povezivalo se s brojnim nezakonitim zemljišno-knjižnim presudama u kojima je navodno pogodovao investitorima, te tako, tvrdi se, oštetio brojne privatne vlasnike brojnih parcela.

No, danas, gotovo 18 godina kasnije, ne zna se je li Božo Vilušić kriv ili nedužan. Riječ je o čovjeku koji već ima preko 80 godina, a zdravlje mu je ozbiljno narušeno. Unatoč tome nije od svojih kolega dočekao pravomoćni pravorijek o optužbama koje je od početka negirao. Jedan od suokrivljenih tijekom procesa je već preminuo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Bože Vukušića nakon nedavne propasti afere Index, u kojoj se sudilo za trgovinu ispitima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, novi je dokaz nevjerojatne sporosti domaćeg pravosudnog sustava. Osim što je optuženi sudac to uspio dokazati na Ustavnom sud RH, koji mu je usvojio tužbu zbog nerazumno dugog trajanja postupka, država će mu platiti gotovo 26 tisuća kuna naknade zbog dugotrajnosti suđenja.

Dvije godine do optužnice

Sve detalje ovog dugotrajnog postupka ustavni suci analizirali su nakon što je Vilušić u svibnju ove godine podnio tužbu. Utvrđeno je tako da je nakon istrage županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u svibnju 2005. podiglo optužnicu kojom sucu Vilušiću stavlja na teret zlouporabu položaja i ovlasti. Slučaj dolazi na Županijski sud u Rijeci kojem Vilušić podnosi prigovor protiv optužnice, pa se sve vraća državnom odvjetništvu.

Istraga se još malo dopunjava i optužnica opet šalje na sud. Tada je već bila sredina svibnja 2007. godine. Sedam mjeseci kasnije umire jedan od okrivljenika, pa se postupak protiv njega obustavlja. U lipnju 2008. sve pak seli na Županijski sud u Puli, a u siječnju 2009. optužnica se dijeli na tri dijela. Tada se nastavljaju tri zasebna procesa. Jedan je vrlo brzo otišao u zastaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli u svibnju 2010., te u siječnju i ožujku 2011. opet malo mijenja optužnicu. Jednom izmjenom čak odustaju od jedne zlouporabe koja je ranije bila stavljena na teret sucu Vilušiću.

Oslobađajuća presuda

U veljači 2012. protiv Vilušića i još tri osobe donosi se oslobađajuća presuda. Međutim, državno odvjetništvo ne odustaje od kaznenog progona već ulaže žalbu koju Vrhovni sud RH u ožujku 2015. prihvaća i sve se vraća na početak.

Vilušić je tada već imao ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je na startu ponovljenog suđenja u svibnju 2015., odlučeno da ga se vještači ne bi li se provjerila njegova raspravna sposobnost. Iako se najprije činilo da je bivši sudac OK i da će moći pratiti proces, naknadno je ipak utvrđeno da nije zdravstveno sposoban pristupiti na raspravu na prvostupanjski sud.

To je bio razlog da državno odvjetništvo u ožujku 2016. predloži da se suđenje vrati na Županijski sud u Rijeci. Naime, vremešni i bolesni Vilušić, kao i ostali okrivljenici, živi na području Rijeke, pa se to tada činio kao jedini logičan potez. Vrhovni sud ipak odbija prijedlog tužiteljstva. Proces ostaje u Puli no ne miče se s mjesta. Doduše, početkom 2017. Vilušiću je bilo nešto bolje, pa se činilo da će moći dolaziti na sud, ali se tada razbolio jedan od njegovih suokrivljenika.

Opet se mijenja optužnica

Novi zaplet događa se u rujnu 2017. kada je državno odvjetništvo moralo zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona još malo mijenjati optužnicu, a onda je dodatno izmijenjena jer je još jedan suokrivljenik suca Vilušića umro.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I njemu se zdravlje počelo dodatno pogoršavati, ali unatoč tome Vrhovni sud ne dopušta da se suđenje premjesti iz Pule. U jednom trenutku razmatrala se čak opcija da se Vilušića proglasi trajno nesposobnim za suđenje. Ipak, u iduća dva nalaza i mišljenja vještaci zaključuju da bi optuženi sudac mogao doći na sud i aktivno sudjelovati u glavnoj raspravi. Njezin nastavak zakazan je za rujan ove godine.

Ustavni sud: ‘Ovo je neefikasno’

U međuvremenu Vilušić podnosi ustavnu tužbu. Navodi kako proces protiv njega traje predugo. Ustavni sud nakon detaljne analize svega što je provedeno od 2004. to i potvrđuje. Presudom se nalaže Županijskom sudu u Puli da u roku od šest mjeseci donese odluku u Vilušićevom slučaju.

“Iako je i sam Božo Vilušić dostavljajući u zadnji čas liječničku dokumentaciju doveo do odgoda, ocjenjujemo da trajanje postupka preko 17 godina pokazuje da sudovi nisu učinkovito i efikasno postupali”, zaključeno je u presudi Ustavnog suda kojom je osim utvrđenog prava na suđenje u razumnom roku sucu Vilušiću dosuđena i odšteta.

Source link: www.telegram.hr