Opozicione stranke: Kurti se ponaša suprotno agendi koju Kosovo treba da ima u dijalogu

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Opozicione stranke na Kosovu kritikovale su premijera Aljbina Kurtija da se „ponaša suprotno agendi koju Kosovo treba da ima u dijalogu sa Srbijom“ i pozivaju ga da se „usredsredi na postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom i ostavi po strani tehnički dijalog“.

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Hajdar Beća vidi neuspeh sastanka na visokom nivou u Briselu kao produženje dijaloga.

„Premijer Kurti treba da se bavi dijalogom za konačni sporazum sa obostranim priznanjem, koji uključuje i druge sporazume. Trenutno vidim da se gubi vreme sa tehničkim dijalogom i to je suprotno agendi koju Kosovo treba da ima. Mislim da bi fokus vlade trebalo da bude na velikom sporazumu, ali ne i na rešavanju tehničkih sporazuma koji su ranije postignuti“, rekao je on za prištinsku agenciju Kosovapress.

Odnosu Kurtija prema dijalogu kritikovala je i poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadrijaj rekavši da je došlo vreme da dijalog pređe na politička pitanja, ka postizanju konačnog sporazuma uz obostrano priznanje.

„Prešli smo na tehnički dijalog. U ovoj situaciji, naša vlada se bavi pitanjem registarskih tablica koje je od malog značaja i nije deo političkog dijaloga. Naša stranka tražila je da se uđe u dijalog za konačni, pravno obavezujući sporazum gde se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, gde se poštuju unutrašnja organizacija, ustav i zakoni Kosova“, dodaje ona.

Premijer  Kosova Aljbin Kurti je ove nedelje izjavio da „Srbija sabotira dijalog“ i okrivio je za kašnjenje u sprovođenju mape puta za sporazum o energetici na severu.

U međuvremenu, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da bi sastanak na visokom nivou između Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan početkom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs