Ponoš: Srbija mora da bude u saglasju sa okruženjem i da se odmakne od onoga što Rusija radi

foto FoNet Milica Vučković

Predsednički kandidat na poslednjim izborima Zdravko Ponoš ocenio je danas da Srbija treba da se opredeli i bude u „saglasju“ sa okruženjem, ali da mora i da se odmakne od onoga što Rusija radi.

On je kazao da to „odmicanje“ znači i uvođenje „izvesnog nivoa sankcija“.

„Treba da komuniciramo i sa Moskvom i da vidimo da li su nam odnosi stvarno specijalni ili su specijalni samo zato što smo dali NIS ili su specijalni zato što i oni imaju razumevanja za neke naše potrebe. Ili su specijalni samo zato što mislimo da će nam oni sačuvati Kosovo ili će biti da smo, ipak, prepustili da oni drže kontrolni paket akcija na temu Kosova i da se sad malo promenila situacija na berzi, bez obzira koliko to sad ružno zvučalo, pa oni mogu to da prodaju, jer je sad vreme da se proda jer cena pada, što ne bi valjalo“, rekao je Ponoš.

On je dodao da Srbija ne mora da prihvati svih pet paketa sankcija, jer ni svi u Evropskoj uniji nisu mogli i nisu hteli sve odjednom, jer bi to štetilo njihovim nacionalnim interesima, pa niko ni Srbiji to ne bi zamerio.

„Vreme je da se urazumimo i da probamo da sinhronizujemo svoju spoljnu politiku sa svetom kome pripadamo, naravno vodeći računa o svojim specifičnim interesima i taj svet će imati izvesno razumevanje. O tome može i da se pregovara“, ocenio je Ponoš.

On je napomenuo da i Mađarska pregovara o svojim specifičnostima, kao i Slovačka, iako isporučuje oružje u Ukrajinu, i Nemačka pregovara iako isto tako pomaže ukrajinskoj vladi.

„Svakako nisam podržavalac onog razmišljanja koje kaže, samo zato što je nešto nepravedno, mi treba da stanemo na drugu stranu, jer je to pravedno. Pravda u međunarodnim odnosima je instrument u rukama moćnih“, rekao je Ponoš.

Dodao je da je „prilično nerazumno i neodgovorno“ razmišljanje da treba podržavati i politiku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je rekao da će se Ukrajina „boriti dok je potpuno ne oslobodimo“.

Ponoš smatra da rat prvenstveno mora da „uđe u hladnu fazu“, da bi moglo da se pregovara.

„Svaki dan koliko rat duže traje Evropa će imati ozbiljnijih posledica, mi ćemo imati ozbiljnijih posledica“, rekao je on.

Ponoš je večeras bio jedan od učesnika tribine nedeljnika „Vreme“ na temu „Građani i vlast: Kako i zašto se za sve pita jedan čovek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs