Ne davimo Beograd zatražio da država zaštiti najvrednija arheološka nalazišta

foto FoNet Milica Vučković

Pokret Ne davimo Beograd osudio je danas rušenje dela neolitskog nalazišta Usek na beogradskoj opštini Banjica i zatražio je da država zaštiti najvrednija arheološka nalazišta.

„Slučaj uništavanja neolitskog nalazišta Usek na Banjici nam govori da se investitori osećaju slobodno da uprkos inspekcijskom nadzoru vrše radove. Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za grad i državu u kom se kulturno nasledje čuva, koristi, afirmiše i stvara, a ne ruši, ugrožava i zanemaruje“, naveo je taj pokret u saopštenju.

Dodali su da je neophodno striktno poštovanje Zakona o kulturnim dobrima koji se, kako tvrde, godinama poštuje selektivno, a ocenili su i da je potrebno jačanje službe zaštite, za koju navode da je lošom upravom izgubila svoj intergritet i samostalnost.

„Pokret Ne davimo Beograd se zalaže za uvodjenje transparentnih procedura koje će poštovati mišljenje stručnjaka, kako bi zaštitili kulturno-istorijske celine koje predstavljaju identitet Beograda, i sprečili nepovratno uništavanje njegovog jedinstvenog, vrednog i dugotrajnog nasledja“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs