Više od 100 francuskih javnih osoba potpisalo je pismo u kojem osuđuju njezine homofobne izjave

Francuska ministrica rekla da su istospolni brakovi protivni prirodi, ljudi traže da ju se izbaci iz vlade

FOTO: AFP

Više od 100 francuskih javnih osoba potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuju homofobne izjave nedavno imenovane ministrice u vladi. Caroline Cayeux, koja je izabrana na dužnost ministrice za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj vladi sastavljenoj 4. srpnja, Senat je u utorak upitao protivi li se i dalje zakonu kojime se dozvoljavaju istospolni brakovi i posvajanje iz 2013.

Ona je tada reformu nazvala “hirom” i “planom koji se protivi prirodi”. Cayeux je prvotno potvrdila svoje stajalište, a onda je dodala da ima “mnogo prijatelja među takvim ljudima”. Dva dana kasnije ispričala se zbog svojih opaski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Premijerka brani problematičnu ministricu

Otvoreno pismo, koje će biti objavljeno u novinama Journal du Dimanche u nedjelju, smatra da je izbor riječi bio problematičan, te dovodi u pitanje ostanak ministrice na dužnosti. “Kako možemo prihvatiti da članica vlade … građane Francuske naziva “takvim ljudima”? Kako možemo zažmiriti pred činjenicom da ona ne misli da spadaju u istu kategoriju građana?”

Pismo su potpisali članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, među kojima i bivši premijer Manuel Valls, kao i novinari, odvjetnici i članovi civilnoga društva. U petak je premijerka Elisabeth Borne kazala je da je Cayeux u prošlosti imala “šokantne” izjave te da se nespretno izrazila, no da će nastaviti raditi i ostati “koncentrirana na svoju zadaću” u vladi.

Source link: www.telegram.hr