OGLAS

Kovid ostaje globalna prijetnja, nije ni blizu kraja Vijesti Autor:N1 BiH12. jul. 202223:01

Kovid ostaje globalna prijetnja, nije ni blizu kraja

Izvor: Screenshot

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da kovid ostaje globalna prijetnja, skoro dvije i po godine nakon što je krenula pandemija.

Komitet za hitna pitanja SZO koji čine nezavisni eksperti, naveo je da povećanje broja slučajeva, aktuelna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u brojnim zemljama znače da je situacija i dalje urgentna, prenio je Rojters.

Broj slučajeva koji je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji porastao je za 30 odsto u prethodne dvije nedjelje, uprkos povećanom kolektivnom imunitetu, uglavnom od vakcina.

“Kada virus pravi prodor treba da ga potisnemo. Pandemija COVID-19 daleko je od završene”, rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus na virtuelnoj novinskoj konferenciji u Ženevi.

Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos COVID-19, vlade treba da primjenjuju oprobane mjere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i liječenja, dodao je on.

On je govorio na margini objavljivanja rezultata posljednjeg sastanka Hitnog komiteta SZO za COVID-19, održanog u petak prošle nedjelje.

SZO je objavila da se pandemija COVID-19 zadržava na nivou “hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa”, što je najviši nivo uzbune organizacije, na osnovu jednoglasne odluke Komiteta.

Komitet je ukazao na pad broja testiranih i genomskog testiranja što, kako je navedeno, sve više otežava procjenu uticaja sojeva COVID-19, i ukazao da je “aktuelni nadzor pandemije neadekvatan”, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Komitet je ukazao na skorašnji porast broja slučajeva COVID-19 u raznim oblastima svijeta kao i na to da nedostaje uvođenje prilagođenih mjera za javno zdravlje u oblastima pogođenim ponovnim porastom broja slučajeva.

Zdravstvena agencija UN je proglasila najveći nivo opreza zbog kovida 30. januara 2020. godine.

Source link: ba.n1info.com