Odluka mu se, kaže, nametnula zbog zakona o suzbijanju ‘prevelikog utjecaja oligarha na gospodarstvo’

Zbog novog zakona, najbogatiji Ukrajinac prepušta svoje medijsko carstvo državi

FOTO: AFP

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov rekao je u ponedjeljak da svoje medijsko carstvo u cijelosti ustupa državi, u okviru zakona o suzbijanju “prevelikog utjecaja oligarha” na gospodarstvo. “Ovog tjedna će Ukrajinska medijska grupa ustupiti državi sve ukrajinske koncesije naših televizijskih mreža i tiskanih glasila. Prekidamo i rad naših internetskih glasila”, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici njegova holdinga SCM-a.

Pedesetpetogodišnji poduzetnik dodaje da se takva odluka “nametnula” nakon stupanja na snagu zakona o “suzbijanju opasnosti za nacionalnu sigurnost povezne s prevelikim utjecajem oligarha” koji je donesen u rujnu 2021.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju žali što zbog “šestomjesečnog roka predviđenog zakonom za prodaju imovine u medijima i ruske vojne agresije na Ukrajinu, SCM nije u mogućnosti prodati svoje medijske aktivnosti po tržišnim uvjetima”.

Deset televizijskih mreža

Ukrajinsku medijsku grupu čini deset televizijskih mreža, među kojima više informativnih, video platforma na zahtjev i informativna mrežna stranica. Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, pozdravio je na Twitteru tu odluku, ocijenivši da “zakon o ‘dezoligarhizaciji’ označava početak nove ere u vezama države i poduzeća”.

Odluka dolazi u trenutku kada su čelnici 27 članica Unije 23. lipnja odobrili Ukrajini status kandidata za EU koji prate opširne smjernice. Rinat Ahmetov, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 4,2 milijarde dolara, predsjednik je nogometnog kluba Šahtara iz Donjecka. SCM Holdings je uglavnom aktivan u industriji čelika, energetici, ali i u industriji ugljena i metalurškoj industriji.

Ahmetov koji je rođen na istoku zemlje, i dugo su ga smatrali proruski orijentiranim, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu. Njegovo se bogatstvo zadnjih mjeseci znatno smanjuje zbog razaranja i okupacije nekoliko njegovih tvornica na istoku zemlje, među kojima je Azovstalj u Marijupolju.

Source link: www.telegram.hr