Bivši ministar uvjerava da su mu prijatelji i rodbina posudili ogromne novce

Telegram doznaje detalje iz istrage: ovako Tolušić pravda sumnjivih milijun i pol kuna koje je investirao u vinariju

Telegram doznaje da bivši ministar Tomislav Tolušić pokušava opravdati porijeklo svog ulaganja u vinariju pozajmicama od rodbine, prijatelja, te raznih tvrtki koje su mu čak posuđivale novac uz kamatu.

Neslužbena je to informacija iz izvora bliskih istrazi u kojoj europsko tužiteljstvo (EPPO) Tolušića povezuje s 2,9 milijuna kuna teškim malverzacijama na natječaju za EU sredstva namijenjena gradnji i opremanju vinarija iz 2020. godine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na tom je natječaju, sumnja se, muljao s novcima, dok je na drugom, onom iz lipnja 2021., priložio lažnu dokumentaciju, pa čupao vinograd ne bi li se izvukao iz problema kada je otkriven taj pokušaj prijevare. Natječaj u koji je Tolušić ušao sa sumnjivim novcima odnosio se na projekt njegove vinarije za koji je tražio ukupno 4.659.766,79 kuna, odnosno oko 620.000 eura. Iz europskog fonda trebalo je biti sufinancirano 70 posto.

Banka mu je dala lažnu potvrdu?

U prijavi podnesenoj Agenciji za plaćanja, Tolušić je, prema tvrdnjama istražitelja, lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom. Time je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, stvorio privid da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Kako bi izgledalo da će u natječaju sudjelovati prema svim pravilima čak je, piše dalje EPPO, i priložio pismo namjere jedne banke.

Međutim, na kraju kredit nije tražio niti ga je, uvjereni su istražitelji, imao namjeru tražiti. Vinariju je, umjesto toga, financirao novcem čije zakonito porijeklo nije u potpunosti mogao dokazati, navodi se u rješenju o otvaranju istrage. Osim toga, tvrdi EPPO, Tolušić nije obavijestio Agenciju o promjeni načina financiranja, pa mu je potpora i isplaćena i to u iznosu od 2.927.328,51 kuna odnosno 396.500 eura.

Dio je morao financirati sam

Odakle preostalih milijun i pol kuna? Telegramovi izvori tvrde da se Tolušić pokušava izvući potvrdama o pozajmicama. Uglavnom se, doznajemo neslužbeno, radi o iznosima od oko sto tisuća kuna, što znači da je bivši ministar morao okupiti respektabilni krug ljudi da mu pomogne u gradnji i opremanju vinarije.

“Ne smije se zaboraviti što je Tolušić bio prije nego je postao vinar. Na ministarskoj poziciji bio je u prilici lako doći do novca”, doznajemo od upućenih u detalje ove istrage.

Inače, o porijeklu Tolušićeve imovine Telegramov Drago Hedl pisao je godinama: dokumentirano je razotkrivao kako njegova imovina i način života nemaju opravdanje ni u prihodima ni u eventualnom nasljedstvu.

Porijeklo novca nije legalno?

Najnoviju tezu o pozajmicama Tolušićevi odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić nisu željeli potvrditi, niti otkriti odakle doista Tolušiću kapital za ulaganje. Kažu samo da je njihov klijent detaljno odgovarao na sva pitanja tužiteljstva i predočio dokumentaciju da potkrijepi tezu o svojoj nedužnosti.

Delegirani europski tužitelj Tomislav Kamber kaže pak kako porijeklo dijela novca kojim je financirao gradnju i opremanje svoje vinarije Tolušić ne može dokazati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Za sada tvrdimo da taj novac nema legalno porijeklo”, kazao je Kamber ne otkrivajući zna li se već kako je Tolušić nabavio sredstva za vinariju. Delegirani europski tužitelj potvrdio je i da je Ured europskog javnog tužitelja u odnosu na jedno kazneno djelo što se stavlja na teret Tolušiću preuzeo izvide što ih je već vodio hrvatski USKOK. Iako Kamber to nije izrijekom rekao izvjesno je da su u pitanju sumnje u malverzacije upravo na natječaju za gradnju i opremanje vinarije iz 2020., a kojem je Tolušić uzeo 2,9 milijuna kuna.

Source link: www.telegram.hr