Pratimo 135. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Ukrajina napala ruska skladišta oružja, Peskov kaže da koriste samo dio potencijala za ratovanje

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Peskov: ‘Rusija koristi samo dio potencijala u Ukrajini’
  • Zelenski: ‘Ukrajina neće biti slomljena’
  • Indonezija pozvala na kraj rata
  • Lavrov: ‘Rusija nema o čemu razgovarati sa zapadom’
  • Britanci: ‘Rusi planiraju napad na Siversk’
  • Više od 40 naselja pod napadom dok Rusi napreduju prema Donecku

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kanada će Njemačkoj isporučiti turbinu za Sjevernoi tok 1?

13:56 Glasnogovornik njemačke vlade potvrdio je da je Berlin dobio pozitivan signal iz Kanade u vezi isporuke turbine potrebne za održavanje plinovoda Sjeverni tok 1 Njemačkoj, ali nije mogao reći da je turbina isporučena. Ruski Gazprom smanjio je kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi.

Podoljak odgovorio na Putinovu prijetnju

13:44 Savjetnik šefa ureda predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, odgovorio je Putinu, koji je rekao da ofenziva još nije “ništa ozbiljno”, te da ona u Ukrajini tek počinje. “37 000 mrtvih ruskih vojnika. Ukupni 98-117 tisuća ozlijeđenih ljudi. Deset generala je eliminirano. 1605 tenkova, 405 aviona/helikoptera je pretvorio u otpad. Zar Rusija još nije počela ratovati? Razmišlja li Kremlj o ratu samo prema Staljinovoj matematici – 20 milijuna gubitaka?”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Podoljak je reagirao na Putinove izjave čelnicima parlamenta u Moskvi u četvrtak. “Svi bi trebali znati da u velikoj mjeri još nismo ništa ozbiljno započeli” u Ukrajini, rekao je Putin, pa dodao da bi se sukob mogao razvući sve dok “posljednji Ukrajinac ne ostane živ”. “Danas čujemo da nas žele poraziti na bojnom polju. Pa, što da kažem? Neka pokušaju”, rekao je Putin tijekom sastanka koji je prenosila državna medijska televizija Rusija-24. “Neprestano smo slušali da je Zapad spreman boriti se s nama sve dok i posljednji Ukrajinac ne ostane živ. Ovo je tragedija za ukrajinski narod. Međutim, čini se da sve ide prema tome”, rekao je.

Ruski veleposlanik u Londonu: ‘Malo je vjerojatno da će ruske snage napustiti južnu Ukrajinu’

13:11 “Rusija će poraziti ukrajinske snage u cijeloj istočnoj regiji Donbasa i malo je vjerojatno da će se povući s golemog dijela zemlje duž južne obale Ukrajine”, rekao je Andrei Kelin, ruski veleposlanik u Londonu za Reuters. Na pitanje kako bi sukob mogao završiti, ruski veleposlanik Kelin rekao je da će ukrajinske snage biti potisnute iz cijelog Donbasa i da je malo izgledno da će se ruske snage i proruski separatisti povući s juga Ukrajine.

“Oslobodit ćemo cijeli Donbas”, rekao je Kelin Reutersu u intervjuu u svojoj londonskoj rezidenciji gdje je Winston Churchill sa Staljinovim veleposlanikom razgovarao o strategiji Drugog svjetskog rata. “Naravno da je teško predvidjeti povlačenje naših snaga iz južnog dijela Ukrajine jer već imamo iskustva da nakon povlačenja počinju provokacije i puca se na sve ljude i sve živo.” “Prije ili kasnije”, rekao je Kelin, “Ukrajina će morati odlučiti: sklopiti mirovni sporazum s Rusijom ili ‘nastaviti kliziti niz ovo brdo’ u propast”.

Ukrajina napala ruska vojna skladišta u Hersonu

12:57 Ukrajinske snage nastavljaju napadati ruske vojne zalihe i skladišta daleko iza linija bojišnice u južnoj regiji Herson, prema izvješćima regionalnih dužnosnika. Serhij Klan, savjetnik šefa vojne uprave Hersona, rekao je ukrajinskoj televiziji da ukrajinski napadi “uništavaju skladišta i pozadinske rezerve okupatora”. Klan je rekao da je u petak prije zore došlo do “snažne eksplozije” u Novoj Kakhovki, gradu koji su okupirale ruske snage u Hersonu.

“Njihova skladišta smještena su daleko od prve crte jer misle da će ih tako zaštititi, ali vidimo pogotke”, rekao je Khlan. “Posljednjih dana stalno slušamo o eksplozijama u skladištima okupatora – u Hersonu, Novoj Kahovki, Černobaivki.” Klan tvrdi da su bila tri napada na skladišta u Novoj Kakhovki. Video s tog područja u petak nakon zore pokazao je gusti dim koji se diže s nepoznate lokacije.

Proruske vlasti koje sada kontroliraju Herson kažu da su ukrajinski saboteri uhićeni. Kirill Stremousov, zamjenik čelnika vojno-civilne uprave koju podupire Rusija, rekao je da su “ruske specijalne službe uhitile tri diverzanta koji su planirali pokušaje atentata na čelnike regije i vojno pripadnike ruskih oružanih snaga.” Stremousov tvrdi da su vlasti otkrile zapovjednu strukturu “mreža agenata organiziranih u regiji Herson, koju čine Sigurnosne službe Ukrajine i ukrajinske vojne obavještajne službe.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kuleba optužuje Rusiju za “ciničnu” strategiju uništavanja poljoprivrede zemlje

12:36 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je na sastanku ministara vanjskih poslova G20 da je Rusija krenula s “dobro promišljenom i ciničnom strategijom” uništavanja ukrajinske poljoprivrede. “Ruska pomorska blokada ukrajinskih luka već je usitnila globalne lance opskrbe hranom i ima štetan učinak na globalnu sigurnost hrane. Dodatna uvreda povredi, Rusija krade ukrajinsko žito i bombardira ukrajinske žitnice”, rekao je Kuleba videolinkom tijekom obraćanja na sastanku G20 u Indoneziji.

“Rusija u biti igra igre gladi sa svijetom držeći pomorsku blokadu ukrajinskih luka s jedne strane i prebacujući krivnju za to na Ukrajinu s druge strane. Rusija vidi ovisnost drugih zemalja o bilo kojoj vrsti resursa kao slabost i pozivnicu iskoristiti ovu ovisnost kao polugu za dobitak Rusije”, rekao je Kuleba. Potom je rekao da su ruske snage u lipnju pogodile drugi najveći ukrajinski kompleks terminala za žitarice u luci u Mikolajivu, tvrdeći da je “Rusija točno znala gdje je ispalila svoje projektile”. “Udar je bio usmjeren na izazivanje razaranja u Ukrajini i ‘ucjenjivanje svijeta’, istaknuo je. Kuleba je rekao ministrima vanjskih poslova da je Ukrajina desetljećima bila ključna za svjetsku sigurnost hrane, ali sada je “napadaju, bombardiraju i pljačkaju ruski kriminalci”.

Odgovarajući na ruske tvrdnje da Ukrajina blokira vlastite luke, Kuleba je rekao: “Njihove optužbe prkose osnovnoj logici. Kako možemo biti zainteresirani za blokiranje vlastitog izvoza hrane kada oni osiguravaju jedan od naših glavnih izvora prihoda za proračun? Nas jednako zanima izvoz žita koliko druge zanima da ih dobiju što je prije moguće.”

Odvojeno, ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da Rusija koristi streljivo za paljenje poljoprivrednog zemljišta dok je sezona žetve u tijeku. Nedavni video prikazuje kombajne u dijelovima južne Ukrajine kako pokušavaju skupiti žito dok požari bukte poljima.

Gornji dom ruskog parlamenta zabranjuje ulazak u zgradu britanskim diplomatima

12:21 Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, u petak je zabranilo britanskim diplomatima, uključujući veleposlanika, ulazak u svoju zgradu. Govoreći na sjednici Odbora za pravila gornjeg doma koja se prenosila uživo u petak, senator Grigorij Karasin rekao je da je zabrana odgovor na britansku odluku da isključi ruske diplomate iz svog parlamenta. “Odluka je prilično jednostavna, iako neugodna, ali je potrebna za ovu situaciju. Naša zemlja mora biti čvrsta u zastupanju vlastitih pozicija i u zaštiti svoje časti”, rekao je Karasin.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Britanske novine Guardian 20. lipnja izvijestile su da je ruskim diplomatima zabranjen posjet parlamentu zemlje nakon što je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, pozivajući se na dokument koji su potpisali predsjednici Donjeg doma i Donjeg doma.

Peskov: ‘Rusija koristi samo dio potencijala u Ukrajini’

12:09 “Rusija je iskoristila samo mali dio svog potencijala u svojoj ‘specijalnoj vojnoj operaciji’ u Ukrajini”, rekao je novinarima u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je Rusija jedva počela u Ukrajini i izazvala Zapad da je pokuša poraziti na bojnom polju, istodobno inzistirajući na tome da je Moskva još uvijek otvorena za ideju mirovnih pregovora. “Ruski potencijal je toliko velik da se samo mali dio njega koristi u specijalnoj operaciji”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskoj konferenciji s novinarima.

Rusi tvrde da su uništili dva britanska Harpoona

11:47 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je na brifingu da su njegove snage tijekom noći uništile dva protubrodska raketna sustava Harpoon koje je isporučila Britanija u ukrajinskoj regiji Odesa. Njihovi navodi za sada nisu neovisno potvrđeni.

Ukrajinski forenzičari još uvijek pretražuju trgovački centar u Kremenčuku

11:38 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je priopćenje u kojem kaže da se forenzički radovi nastavljaju na mjestu trgovačkog centra napadnutog u Kremenčuku 27. lipnja. “Trenutačno traju operacije potrage i spašavanja na mjestu trgovačkog centra koji su uništile ruske trupe, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom”, rekao je Ihor Mališa, voditelj odjela forenzičke podrške Glavnog istražnog odjela nacionalne policije.

Moskovski glavni rabin odstupio s dužnosti zbog rata u Ukrajini

11:24 Moskovski glavni rabin Pinchas Goldschmidt potvrdio je da je napustio Rusiju i da se povukao sa svoje uloge, rekavši da bi ostanak u njoj ugrozio židovsku zajednicu u Moskvi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Kako se užasan rat protiv Ukrajine odvijao posljednjih nekoliko mjeseci, nisam mogao šutjeti, gledajući toliku ljudsku patnju, otišao sam pomoći izbjeglicama u istočnoj Europi i progovorio protiv rata. Kako je vrijeme odmicalo, unatoč ponovnom izboru na mjesto glavnog rabina prošlog mjeseca, postalo je jasno da bi Židovska zajednica u Moskvi bila ugrožena mojim ostankom na položaju”, izjavio je Goldschmidt, koji također vodi Konferenciju europskih rabina.

Goldschmidt je ulogu glavnog rabina preuzeo prije 33 godine, a u svojoj izjavi kaže kako su on i njegova supruga zahvalni što su odigrali ulogu u “povijesnoj renesansi ruskog židovstva” nakon raspada Sovjetskog Saveza. “Dali smo sve od sebe kako bismo preživjeli i izgradili zajednicu kroz burne 1990-e, te u sve autoritarnijoj Rusiji pod sadašnjim predsjednikom”, dodao je Goldschmidt. Potvrdio je da će nastaviti svoju ulogu predsjednika Konferencije europskih rabina, rekavši “Nastavit ću služiti rabinima i zajednicama Europe, uključujući zajednicu u Moskvi, najbolje što mogu.”

Lavrov napustio G20 dok je govorila njemačka ministarica vanjskih poslova

11:05 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je zasjedanje Grupe 20 dok je njegova njemačka kolegica Annalena Baerbock kritizirala Moskvu zbog rata u Ukrajini, rekli su diplomati. Diplomati su rekli da je Lavrov kasnije također napustio popodnevnu sjednicu prije virtualnog pojavljivanja ukrajinskog ministra vanjskih poslova i da nije bio prisutan jer je američki državni tajnik Antony Blinken osudio Rusiju na zatvorenom sastanku na Baliju.

Više od 40 naselja pod napadom dok Rusi napreduju prema Donecku

11:01 Više od četrdeset gradova i sela u Donbasu napadnuto je u posljednja 24 sata, izvijestila je ukrajinska vojska, čime su priznali “djelomičan uspjeh” ruskog pokušaja napredovanja na jednoj fronti. Glavni stožer rekao je da ruske snage sada pokušavaju napredovati zapadno od granice Luhansk-Doneck prema gradovima Bakmutu i Slovjansku, a “neprijatelj je vodio ofenzivu u smjeru Verknokamianske, s djelomičnim uspjehom”. Rusi su također napredovali “u području naselja Spirne”, dodaje se.

Verkhnokamianske i Spirne graniče s glavnom autocestom koja vodi zapadno od grada Lisičanska, koji je pao u ruske ruke prošlog tjedna, ističe CNN. Ukrajinci su također rekli da “okupatori napreduju u smjeru Vesele Doline”, koja je blizu Bakhmuta. Glavni stožer rekao je da su Rusi koristili topništvo, minobacače, višecjevne raketne sustave i zračne napade dok su pokušavali eliminirati ukrajinsku obranu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U svojoj analizi vojne situacije u petak, međunarodna sigurnosna konzultantska tvrtka Cavell Group objavila je na Twitteru: “Borbe su i dalje teške na mnogim cestama i naseljima oko Siverska, a sada se u ovoj regiji razmjenjuju teški artiljerijski napadi. Situacija je ovdje vrlo promjenjiva jer Rusija gura snage na zapad.” Siversk je posljednji grad bilo koje veličine na cestama zapadno prema Slovjansku i Kramatorsku. “Slična situacija se događa prema Bakhmutu s Rusijom koja sporo napreduje protiv snažnog otpora, ali polako osigurava veći dio autoceste do Lisičanska i približava se obrani Bakmuta”, dodaju iz Cavella.

Lavrov: ‘Sankcije su objava ekonomskog rata’

10:43 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da su pokušaji izolacije Moskve sankcijama slični objavi gospodarskog rata od strane Zapada, odbacivši, kako je rekao, “bjesomučnu” kritiku rata u Ukrajini. Govoreći na skupu G20 u Indoneziji, Lavrov je rekao da će se Rusija sada okrenuti Kini i Indiji i drugim nacijama koje ne pripadaju Zapadu. Kritizirao je ruske suparnike jer su uskratili priliku da se pozabave globalnim gospodarskim problemima fokusiranjem na Ukrajinu.

Ruska invazija na susjeda izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i zapadnih zemalja od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi ljudi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata, ističe Independent. Indonezija je u petak pozvala G20 da pomogne u okončanju rata, na sastanku koji je stavio ministre vanjskih poslova iz nekih od najžešćih kritičara ruske invazije u istu prostoriju s vodećim diplomatom Moskve.

“‘Agresori’, ‘osvajači’, ‘okupatori’ – svašta smo čuli danas”, rekao je Lavrov novinarima. Rekao je da je rasprava Zapada “gotovo odmah, čim su uzeli riječ, skrenula na bjesomučne kritike Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini”. “Tijekom rasprave zapadni partneri izbjegavali su slijediti mandat G20, baviti se pitanjima svjetskog gospodarstva”, rekao je Lavrov.

U ruskoj invaziji ubijeno je najmanje 347 djece

10:28 Ured ukrajinske glavne tužiteljice Irine Venediktove objavio je kako je od početka rata u Ukrajini do sada ubijeno 347 djece, dok ih je istovremeno 646 ozlijeđeno.

Članak se nastavlja ispod oglasa

 

Separatisti tvrde da su Ukrajinci ubili jednog i ozlijedili 13 civila

10:18 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck tvrdi da je jedna osoba ubijena, a 13 civila ozlijeđeno u posljednja 24 sata u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju koji zauzimaju proruski separatisti. Njihove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Blinken Rusima: ‘Morate dopustiti izvoz Ukrajinskog žita’

09:54 Reuters izvještava da im je američki dužnosnik rekao da je američki državni tajnik Antony Blinken izravno rekao Rusiji na sastanku G20 da mora dopustiti izvoz ukrajinskog žita. Blinken je govorio na plenarnoj sjednici sastanka koja je bila fokusirana na nesigurnost hrane i energije, rekao je dužnosnik.

“Obratio se izravno Rusiji, rekavši: ‘Našim ruskim kolegama: Ukrajina nije vaša zemlja. Njihovo žito nije vaše žito . Zašto blokirate luke? Trebali biste pustiti žito van’”, rekao je dužnosnik.

Rusija nastavlja s granatiranjem Lugansk

09:29 Ruske snage nastavljaju nemilosrdno granatirati područja Luganske regije kako bi napredovale u Donjeck, rekao je guverner Luganska Serhij Haidai. “Iz svih vrsta teškog naoružanja ne prestaju pucati na Bilohorivku i Zolotarivku”, rekao je Haidai o dva sela blizu granice. “Pogodili su kuće, svaku zgradu koja im se čini kao moguća utvrda. Da bi napredovali, ne računaju osobne gubitke i ne žale za stanovnicima regije”, piše Haidai na Telegramu.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad regijom Lugansk u nedjelju, nakon što su se ukrajinske trupe povukle iz posljednjih uporišta Severodonecka i Lisičanska, te se probijaju u susjedni Donjeck.

Lavrov: ‘Rusija nema o čemu razgovarati sa zapadom’

09:18 Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, razgovarao je s novinarima nakon današnjeg sastanka s ministrima vanjskih poslova G20. Lavrov je rekao da je Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom i Turskom o žitu, ali nije jasno kada bi do takvih pregovora moglo doći.

“Ako Zapad ne želi pregovore, već pobjedu Ukrajine nad Rusijom na bojnom polju, onda se, vjerojatno, jednostavno nema o čemu razgovarati sa Zapadom, jer oni ovim pristupima, zapravo, ne dopuštaju Ukrajini da se pomakne na mirovni proces”, rekao je Lavrov, piše ruska novinska agencija RIA.

Haidai: ‘Severodoneck na rubu humanitarne katastrofe’

09:10 “Situacija u okupiranom Severodonecku “na rubu je humanitarne katastrofe” i grad je uvelike pljačkan od strane ruskih trupa”, prema informacijama ukrajinskog guvernera Luganska, Serhija Haidaija. “U Severodonecku je uništeno ili oštećeno 80 posto stambenih objekata. Neki ljudi se pokušavaju vratiti po stvari, ali sve češće pronađu prazan stan. Ušavši u grad, Rusi su najprije deportirali dio lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve, a zatim počeli sve pljačkati. Kamionima se dovoze do visokih zgrada. Ako je namještaj dobar, odvezu ga. Ne radi se više samo o kućanskim aparatima”, piše Haidai.

“Grad je na rubu humanitarne katastrofe. Nema centralizirane opskrbe vodom, plinom i strujom. Od kraja veljače okupatori granatiraju objekte kritične infrastrukture, uništivši ih gotovo u potpunosti. Nećemo moći ništa popraviti, jer i u mirnodopskim uvjetima takva se količina popravaka može obaviti za šest mjeseci do godinu dana, pod uvjetom da su dostupni materijali i kvalificirani radnici. Rusi nemaju ni to ni drugo. Veliki problem je sa kanalizacijom. Pročistači ne rade, kao ni crpne stanice. Kanalizacija se nakuplja. Dodajte tome temperaturu zraka. I smrad mrtvih, onih koji su pokopani u dvorištima, a mnogi su ostali u stanovima i ulazima. Severodoneck je svjedok humanitarne katastrofe”, piše Haidai jutros na Telegramu.

Smatra se da bi oko 15.000 civila još moglo biti u gradu, koji je bio ključna strateška točka za rusku okupaciju regije Lugansk.

Prvi puta nakon nekoliko tjedana mirna noć u Harkivu

09:02 Četiri osobe su poginule, a devet je ozlijeđeno u jučerašnjim napadima na regiju Harkiv, no noć je prošla bez daljnjeg granatiranja, rekao je guverner ukrajinske regije Oleg Sinegubov. “Sinoć, prvi put nakon nekoliko tjedana, nije bilo noćnog granatiranja Harkova. Ali nemamo pravo izgubiti budnost. Uostalom, samo jučer navečer, neprijatelj je masovno granatirao četvrti Nemišljan u gradu. Oštećene kuće, garaže, kontejneri, pomoćni objekti. Ukupno su četiri osobe poginule, a devet ih je ozlijeđeno u Harkivskoj oblasti tijekom dana. Aktivna neprijateljstva se nastavljaju na liniji kontakta. U smjeru Harkiva neprijatelj topničkim i raketnim sustavima gađa položaje naših branitelja i civilnog stanovništva. Okupatori su pokušali napredovati u smjeru Dementivke, ali su naši branitelji zaustavili taj pokušaj i prisilili neprijatelja na povlačenje”, piše Sinegubov. Njegovi navodi nisu neovisno provjereni.

Britanci: ‘Rusi planiraju napad na Siversk’

07:40 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviju procjenu stanja na ukrajinskom bojištu. Javljaju da Rusija koncentrira opremu na prvoj crti u smjeru Siverska, koji je na osam kilometara zapadno od trenutne prve crte. Dodaju i da ruska vojska trenutno vjerojatno pauzira prije nego krene u ofenzivu na Donjeck.

Ukrajinske pak snage, dodaju, nastavljaju s postepenim napredovanjem ka jugozapadnoj regiji Herson. Pišu kako postoji realna šansa da ruski taktički cilj bude Siversk.

Okupljeni na G20 vikali Lavrovu: ‘Kada ćete prekinuti rat?’

07:30 Okupljena publika na sastanku G20 je vikala Lavrovu kada će prekinuti s ratom, javlja Al Jazeera. Dodaju da se to dogodilo pri njegovu dolasku na sastanak dok se on rukovao s ministrom vanjskih poslova Indonezije.

Indonezija pozvala na kraj rata

07:25 Indonezija je pozvala na kraja rata s Ukrajinom. Ta zemlja vodi sastanak ministara zemalja G20 na Baliju. Na početku sastanka je ministrica vanjskih poslova Retno Marsud rekla: “Naša je odgovornost da okončamo rat prije nego kasnije i riješimo nesuglasice za pregovaračkim stolom, ne na bojištu”, kazala je.

Poručila je da se svijet oporavljao od krize koronavirusa te da je odmah upao i novu, krizu rata Ukrajine i Rusije, čije se posljedice osjete globalno. Ovo je prvi sastanak na kojem se ruski ministar Sergej Lavrov susreo s kolegama iz zemalja koje se protive ratu. SAD je poručio da Antony Blinken neće posebno razgovarati s Lavrovom.

Zelenski: ‘Ukrajina neće biti slomljena’

07:15 Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski je komentirao dizanje ukrajinske zastave na Zmijskom otoku. Poručio je kako je to znak da njegova zemlja neće biti slomljena.

Kazao je da je operacija koja je trajala dva mjeseca, a kojoj je cilj bilo vraćanje Zmijskog otoka kojeg su na samom početku rata zauzeli Rusi, bila upozorenje ruskoj vojsci.

“Neka svaki ruski kapetan, na brodu ili u avionu, vidi ukrajinsku zastavu na zmijskom otoku i neka zna da naša zemlja neće biti slomljena”, kazao je, javlja Guardian.

Source link: www.telegram.hr