Vulinova reakcija na rezoluciju EP: Ako uvedemo sankcije Rusiji, EU će nam dopustiti da priznamo takozvano Kosovo

Foto: FoNet Milica Vučković

„Za ulazak u neprijateljstvo sa Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, Evropska unija nam kao nagradu nudi da priznamo Kosovo kao državu“, naveo je Vulin danas u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova

Vulin je u saopštenju rekao i da Evropskoj uniji Srbija smeta kao samostalna država, i da se EU od izbijanja sukoba u Ukrajini ne ponaša kao savez država već kao skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku ni svoje interese.

„Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, mi ćemo biti država i nećemo postati deo antiruske histerije, baš kao što nećemo priznati takozvano Kosovo“, izjavio je on.

Izrazio je i zabrinutost da se zahtevi Evropske unije neće završiti na uveđenju sankcija Rusiji i priznanju nezavisnosti Kosova.

„Da li nam bilo ko garantuje da je ucenama kraj, da li nam bilo ko garantuje da sledeći zahtev nije poništavanje Republike Srpske ili koliko će se još čekati da se od nas zatraži da na oltar evropskih vrednosti priložimo živote srpskih vojnika u borbi sa Rusijom“, istakao je Vulin.

Vučić o rezoluciji EP: Iscrpeo sam razervoar pristojnih odgovora na zahteve  

On je članove Evropskog parlamenta nazvao licemerima i rekao da je jedino što Evropska unija može da traži od Srbije dosledno pridržavanje međunarodnog prava.

„Licemerje nije bolest da jeste Evropskom parlamentu bi bila potrebna kolektivna terapija“, izjavio je on.

Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

To znači da se od Srbije očekuje da uvede sankcije Rusiji i da potpiše pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom zasnovan na međusobnom priznanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs