Ustvrdio je kako bi htio da Plenković pomogne BiH

Poglavar islamske zajednice u BiH: 'Zemlji prijete politike koje su dovele do ratova. Plenković? On ne nosi mržnju'

FOTO: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović upozorio je kako su u njegovoj zemlji ojačale snage koje “žele oživjeti politiku mržnje i podjela, koja je i dovela do ratova” te je pozvao Europsku uniju, ali posebice susjedne države da takve prepoznaju i uskrate im potporu.

“Plašim se da će politike koje se temelje na mržnji zatrovati odnose među narodima i državama do te mjere da će ih biti jako teško obnoviti. To im ne smijemo dozvoliti”, rekao je Kavazović u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje“.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ga žalosti činjenica da su i u Hrvatskoj i u Srbiji danas u defenzivi snage koje se zalažu za bolje međusobno razumijevanje u regiji. Dodao je kako bi volio vidjeti više suradnje s ljudima, političarima, medijima i posebice vjerskim liderima iz susjednih država koji dijele viziju jedinstva u različitosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava svakog građanina, kao i međusobnog uvažavanja.

‘Plenković ne nosi mržnju’

Ne spominjući izravno hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića reis Kavazović je istaknuo kako niti ne očekuje da prijatelji i saveznici budu oni koji poručuju da Bošnjaci nisu narod, a da je Bosna država kojoj “treba sapun” dodajući kako tračak nade ipak vidi u političarima poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

“Smatram ga (Plenkovića) razumnim čovjekom koji u sebi ne nosi mržnju i predrasude prema Bošnjacima. Volio bih da se svojski uključi, sagledavajući sve probleme koji dugoročno mogu pogoditi Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao homogen prostor, i da pomogne”, izjavio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

‘Nekorektno uplitanje’

Kavazović je pozvao čelnike svih vjerskih zajednica da se, dok traju političke borbe i “konstantno nekorektno uplitanje naših susjeda u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine”, pobrinu da ti zatrovani politički odnosi, koliko je moguće, ne naruše, ionako ratom i zločinima opterećene odnose među narodima.

Najavio je kako će se Islamska zajednica BiH u razdoblju do listopadskih izbora čuvati stranačkog svrstavanja i dnevnopolitičkih previranja, ali će budno pratiti sve procese i imati stav o svim onim pitanjima koja se tiču života vjernika, članova i pripadnika Islamske zajednice, kao i nasrtaja na islamske vrijednosti, ljudska prava, a naročito prava na slobodu vjeroispovijesti.

Source link: www.telegram.hr