Smanjenje političkih tenzija na svim relacijama i predane reforme preduslov da se ubrzani put ka članstvu i ostvari

Cvijić za "Vijesti": Podjele i polarizacija otrov za evropski put

Eskobar jasan po pitanju Otvorenog Balkana: Srđan Cvijić, Foto: BORIS PEJOVIC

Viši naučni saradnik u Programu za Evropu i Evroaziju Fondacije za otvoreno društvo u Belgiji, Srđan Cvijić, ocijenio je da Crna Gora ima najveće šanse da bude naredna članica Evropske unije (EU), ali da napredak neće biti zagarantovan bez obzira na kvalitet reformi, dokle god Evropski savjet u procesu pregovora ne odluči da pređe na glasanje kvalifikovanom većinom.

”Crna Gora zaista nema neriješenih pitanja sa zemljama članicama EU, ali se nikad ne zna da li će neki izborni proces u jednoj od njih podstaknuti lokalne političare u EU da prijem Crne Gore odgode, kako ne bi rizikovali da na tim izborima izgube pola procentnog poena”, kazao je Cvijić u intervjuu “Vijestima”.

Istakao je da je takva situacija bila 2019. godine, kada su Francuska i Holandija zaustavile zasluženo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da bi mogla da se ponovi.

Cvijić je bio ekonomski savjetnik Srbije u Briselu, a radio je i u Asocijaciji agencija za lokalnu demokratiju i Paktu za stabilnost za jugoistočnu Evropu u Briselu.

Source link: www.vijesti.me