Pratimo 131. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Eksplozije u ruskom Belgorodu, guverner tvrdi da ima mrtvih. Lukašenko zaprijetio Zapadu

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Rusija izvukla desantni brod koji je Ukrajina pogodila raketom
  • Lukašenko zaprijetio Zapadu
  • Eksplozije u ruskom Belgorodu, guverner tvrdi da ima mrtvihUkrajina tvrdi da je pogodila rusku bazu u okupiranom Melitopolju
  • Ukrajina tvrdi da je pogodila rusku bazu u okupiranom Melitopolju

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina tvrdi da je pogodila rusku bazu u okupiranom Melitopolju

8:40 Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u južnom gradu Melitopolju koji je okupirala Rusija, rekao je u nedjelju ukrajinski gradonačelnik u egzilu. “U 3 i 5 sati ujutro bilo je više od 30 udara isključivo na vojnu bazu”, rekao je u videu na Telegramu gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji se trenutno nalazi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine dodajući da je baza “stavljena iz pogona”.

Fedorov je također rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni vlak, koji je prevozio streljivo, u subotu iskočio iz tračnica u blizini Melitopolja. Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Ukrajina pogodila područje Melitopolja gdje se nalazi gradska zračna luka, ali nije precizirala što je pogođeno.

RIA je citirala lokalnog ruskog dužnosnika Vladimira Rogova koji je rekao da je oko 16-18 ukrajinskih MLRS raketa pogodilo Melitopolj u dva napada u 3 i 04,45 sati ujutro. Reuters nije uspio provjeriti izvješća.

Eksplozije u ruskom Belgorodu, guverner tvrdi da ima mrtvih

7:50 Najmanje tri osobe su poginule u eksplozijama u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, objavio je na Telegramu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Eksplozije su djelomično uništile 40 zgrada, rekao je. Od eksplozija su aktivirani sustavi protuzračne obrane, dodao je.

Ova tvrdnja još uvijek nije neovisno potvrđena, a iz Ukrajine zasad nema reakcije.

Lukašenko zaprijetio Zapadu

7:40 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u subotu je zaprijetio vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu. Govoreći večer uoči bjeloruskog Dana neovisnosti zemlje, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju „središta odlučivanja” zapadnih prijestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

„Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas”, poručio je. „Ako se samo usudite napasti, kao što oni planiraju, na jugu Gomel ili rafineriju nafte Mozyr, zračnu luku, uzletišta u Luninetsu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti”, rekao je Lukašenko i naglasio da su središta nadohvat ruke projektila te da neće gledati tko sjedi u uredima ili palačama, nego da će odgovor biti nedvosmislen.

Izjavio je i da je njegov zadatak kao predsjednika da štiti zemlju, prenosi Belta. Unatoč činjenici da je Rusija bila ta koja je započela rat u Ukrajini, Moskva i njen vjerni saveznik Minsk opetovano se pokušavaju prikazati kao žrtve navodne neprijateljske politike Zapada i NATO-a. Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini krajem veljače, a Lukašenko je priznao da su ruski projektili ispaljeni na Ukrajinu s bjeloruskog teritorija u prvim tjednima invazije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija izvukla desantni brod koji je Ukrajina pogodila raketom

7:30 Rusija je kazala da je izvukla veliki desantni brod koji je njegova posada potopila nakon što ga je oštetio ukrajinski projektil u luci u Berdjansku 24. ožujka. Vladimir Rogov, dužnosnik kojega je Rusija imenovala za južnu Ukrajinu, u objavi na Telegramu napisao je da su balističke rakete Točka-U pogodile luku pod ruskom kontrolom.

Posada je potopila brod “kako bi spriječila moguću detonaciju streljiva koja se nalazila na brodu, zbog požara”, kazao je. Ukrajina je tada objavila da je pogodila desantni brod, a današnjom objavom Rusija je to tek sada potvrdila.

Izvješća iz Rusije nisu navela detalje o šteti na brodu, no dužnosnik je kazao da će biti prevezen u Kerč na Krimu.

Source link: www.telegram.hr