Pitanje vjere izaziva vatru, a ćuti se na zloupotrebe resursa, budžeta i otvorene pljačke, kaže Andrija Đukanović. ”Litijski” i “belvederski” blok, podjela od koje se ne može pobjeći, smatra Feđa Pavlović

Tema koja vozi i bez goriva

Abazović i Porfirije juče u Beogradu, Foto: Vlada Crne

Dok se građani suočavaju s rastom cijena i opasnošću od nestašica hrane i energenata, vjerska pitanja — aktuelizovana pričom o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ponovo su podigla tenzije u duboko podijeljenom društvu.

Sagovornici “Vijesti” su ocijenili da će vjerska pitanja još dugo biti predmet sporenja i izazivanja tenzija i da će se podjela na ‘litijski’ i ‘belvederski’ blok, u svojim različitim manifestacijama, uvijek iznova aktuelizovati “kad god neka politička elita naivno pomisli da je s njom raskrstila”.

Vlada je početkom sedmice objavila načelno usklađen nacrt Temeljnog ugovora sa SPC, koji je pretrpio nekoliko izmjena u odnosu na verziju iz januara koju je tadašnja vlada, čiji je premijer bio Zdravko Krivokapić, poslala SPC. Na sadržaj ugovora Jednburno su reagovale Socijaldemokratska partija (SDP), koja je zaprijetila obaranjem Vlade, Socijaldemokrate (SD), kao i dio nevladinog sektora.

Premijer Dritan Abazović više puta je rekao da na to pitanje treba staviti tačku kako bi se država okrenula budućnosti.

Source link: www.vijesti.me