Napredak moguć ako se Vlada fokusira na popunjavanje kritičnih praznina, poručuju iz Delegacije EU

Delegacija EU: Crnogorski političari da rade zajedno van partijskih linija kako bi zemlja išla naprijed

Otvorena sva pregovaračka poglavlja, a nijedno zatvoreno (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pristupanje EU ostaje proces zasnovan na zaslugama, a od crnogorskih političkih aktera traži da rade zajedno izvan partijskih linija i omoguće ključne reforme, poručili su iz Delegacije EU u Podgorici.

”Kao i svaka druga zemlja kandidatkinja, Crna Gora treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju temeljne vrijednosti EU i koja se podjednako primjenjuju na sve zemlje članice EU. Ovo od crnogorskih političkih aktera traži da rade zajedno izvan partijskih linija i omoguće ključne reforme vladavine prava, kako bi zemlja mogla da ide naprijed na svom putu prema EU”, kazali su “Vijestima” iz Delegacije, povodom deset godina od početka pregovora Crne Gore s EU.

Pregovori s EU su zvanično počeli 29. juna 2012. Do sada su otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorena samo tri.

Crna Gora je 2020. godine prihvatila da pregovora po novoj metodologiji, kojom je predviđeno da bez ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava), ne može biti zatvoreno nijedno poglavlje.

Source link: www.vijesti.me