«Stanje u pravosuđu i korupcija objašnjavaju, jednim dijelom, višegodišnje kašnjenje Crne Gore», kaže ambasador Francuske Timonije».

«Moglo je i moralo biti postignuto više, ali nije bilo spremnosti za suštinske reforme», smatra ministarka Marović

Partije i pojedinci koče voz ka EU

Stanje u pravosuđu, korupcija, neriješeni napadi na novinare, zloupotrebe državnih resursa, problemi su na koje godinama ukazuju iz EU, Foto: Shutterstock

Evropska unije od Crne Gore ima precizna očekivanja, a to su saglasnost oko uspostavljanja funkcionalnog pravosudnog sistema koji će biti transparentan, častan i kredibilan, nezavisan od privatnih i partijskih interesa, rekao je francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije.

Povodom deset godina od početka pregovora Crne Gore sa EU, on je za “Vijesti” rekao da u tom procesu Crna Gora ostaje predvodnica na Balkanu i da u to nema sumnje.

”EU i njeni građani kao i građani zemalja koje teže da joj se pridruže, sve više ističu zabrinutost u pogledu jačanja temelja vrijednosti i sloboda koje se smatraju najdragocjenijom zajedničkom tekovinom evropske izgradnje. One se svode na vladavinu prava, a u praksi se ogledaju u nezavisnom pravosuđu i efikasnoj borbi protiv korupcije, čime se garantuje da država neće biti zarobljena partijskim ili nekim drugim privatnim interesima”, naveo je Timonije.

Podsjeća na rezultate posljednjeg istraživanja Delegacije EU, koji pokazuju da su crnogorski građani prepoznali stanje u pravosuđu i korupciju kao glavne prepreke na putu zemlje ka EU. Na te probleme godinama ukazuje i Evropska komisija u izvještajima za Crnu Goru, kao i na neriješene napade na novinare, zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe…

Source link: www.vijesti.me