U pravnom i političkom sistemu još nije postojala praksa da se biraju novi gradonačelnici iako aktuelnim traje mandat. MJU u tumačenju izmjena zakona obavijestilo lokalne skupštine da imaju legitimitet da odlučuju o poslovima od lokalnog značaja, saznaju Vijesti

Haos očuvanja lokalne vlasti DPS-a

Suhih zakazao sjednicu za izbor Vukovića (arhiva), Foto: Boris Pejović

Trenutna haotična i pravno sporna situacija oko produženja mandata odbornicima i predsjednicima 12 opština, Glavnom gradu i gradske opštine Golubovci, mogla bi rezultirati naknadama štete zbog nezakonite smjene dijela lokalnih zvaničnika, reklo je Vijestima više pravnika.

Dio pravnika je upozorilo i da bi na pravno sporan način kandidati Demokratske partije socijalista mogli da ostanu na vlasti u opštinama bez obzira na rezultate izbora 23. oktobra.

Skupština Opštine Žabljak aktuelnog saziva već je izabrala starog – novog predsjednika Opštine Veselina Vukićevća (DPS). Sjednica održana prije nekoliko dana sazvana je po hitnom postupku, a koalicija DPS – Socijaldemokrate izabrala je Vukićevića zbog razloga, kako su prenijeli mediji, hitnosti.

Repriza ovog događaja u Podgorici očekuje se 5. jula ove godine, za kada je predsjednik Skupštine Opštine Đorđe Suhih (SD) već zakazao sjednicu, čija je prva tačka dnevnog reda izbor gradonačelnika. S obzirom na to da Opštinom rukovodi Ivan Vuković (DPS), očekuje se da će on ponovo biti biran na to mjesto.

Source link: www.vijesti.me