OGLAS

Dodik o odluci Ustavnog suda BiH: RS ide svojim putem Vijesti Autor:N1 BiH27. jun. 202219:53

Dodik o odluci Ustavnog suda BiH: RS ide svojim putem

Izvor: RTRS

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, reagovao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši «da RS ide svojim putem» i da će «nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju».

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna “svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja”.

“Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske – odmah imaju pravo na sve”, mišljenja je Dodik, piše RTRS.

Dodik je poručio da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda, ističe Dodik, BiH nema šanse.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj ukida odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Sud je utvrdio da pojedine odredbe akata NSRS nisu u skladu s Ustavom BiH zbog čega ih je i ukinuo.

Odluku Ustavnog suda BiH je komentarisao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić rekavši da je to još jedna pobjeda BiH.

Source link: ba.n1info.com