Kaže da se moli Bogu kako bi se to ponovno dogodilo

Dodik: 'Nadam se da će se Trump opet vratiti na vlast'

FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je u nedjelju nadu da će se na vlast u SAD-u ponovno vratiti Donald Trump i najavio da će Srbi čekati prikladne globalne okolnosti kako bi se entitet Republika Srpska odcijepio od BiH za koju je opetovao da je neodrživa država.

„Nikada nismo odustali od toga da Republika Srpska bude ono što je bila 9. siječnja 1992. godine. Mi smo republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nama treba“, rekao je Dodik u Modriči govoreći na obilježavanju vojne operacije Koridor iz 1992. godine. Odlukom srpskih vlasti 9. siječnja 1992. proglašena je Republika Srpska što je bio uvod u kasniji rat u Bosni i Hercegovini. U vojnoj operaciji Koridor koje su izvele srpske snage u ljeto 1992. spojeni su dijelovi nekoliko srpskih regija u BiH i RH sa Srbijom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najavio nastavak blokade državnih institucija

Dodik je uvjeren kako će vrlo brzo Srbi donositi bitne odluke o svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini, te je izrazio očekivanje da će u SAD-u ponovno na vlast doći Donald Trump. “Prvi put u povijesti Srbi čekaju vrijeme. Moramo biti strpljivi, razumjeti vrijeme. Europa neminovno dolazi u konfuziju, do svojih unutarnjih problema. Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump“, dodao je srpski član BiH Predsjedništva.

Po njegovim riječima ‘život je neodrživ u BiH’, te je najavio nastavak blokade državnih institucija. “U Republici Srpskoj trpimo zbog BiH svih ovih godina. Uspjeh naše države, uspjeh naše slobode je u tome da zaustavimo prijenos na razinu BiH. Koji je smisao da jača BiH, da izgrade Sarajevo i jačaju kao glavni grad iz kojeg je otišlo 150.000 Srba?“, rekao je Dodik.

Bez kandidatskog statusa da bi ‘stranci upravljali BiH’

Komentirajući zaključke Europskog vijeća, Dodik je ocijenio kako BiH nije dobila kandidatski status samo kako bi u zemlji i dalje odlučivali stranci. “Oni prime Ukrajinu, a nama kažu da čekamo. A znate zašto? Zato da bi ovdje stranci i dalje odlučivali, da bi Christian Schmidt i tri suca Ustavnog suda određivali nama sudbinu“, rekao je Dodik.

Source link: www.telegram.hr