Mađarski šef diplomacije je konstatirao da se preko njihovog teritorija u kratkom roku može prevesti roba iz Ukrajine

Mađarska nudila da se ukrajinsko žito iz blokiranih luka izvozi preko njezinog teritorija

FOTO: Profimedia

Mađarska je ponudila svoj teritorij kao potencijalnu rutu za izvoz žitarica iz Ukrajine, s obzirom na to da su uobičajene rute putem Crnog mora blokirane, kazao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač žitarica i uljarica, no izvoz joj se drastično smanjio otkad ju je Rusija napala 24. veljače. Zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnome moru, Kijev pokušava izvoziti putem kopna, rijeka i željeznica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pad u proizvodnji i izvozu potaknuo je bojazan od globalne krize hrane te su zbog rata, kao i zbog sankcija koje je zapad nametnuo Rusiji, cijene žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije uvelike narasle. Szijjarto je kazao da je Mađarska ponudila svoj teritorij kako bi omogućila da hrana iz Ukrajine dospije kamo bi trebala, “uglavnom do Sjeverne Afrike i Bliskog istoka”.

‘Iz Mađarske se brzo može doći do luka u JI Europi’

Mađarski šef diplomacije koji je izašao s tim prijedlogom na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a nije naveo koju bi količinu žitarica Ukrajina mogla izvesti putem Mađarske, no dodao je da se u svrhu rasterećenja mogu aktivirati dva logistička čvorišta na istočnoj granici Mađarske.

“Ako se neka vrsta žitarica i drugih proizvoda bude izvozila iz Ukrajine do Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike putem Mađarske, to se može postići u kratkome roku”, kazao je Szijjarto te dodao: “Željeznicom se brzo može doći iz Mađarske do luka u jugoistočnoj Europi.”

Szijjarto je rekao da je Mađarska također ponudila svoje prijevozne kapacitete za ukrajinske žitarice. Također je naglasio da Mađarska ne očekuje nikakve poremećaje u opskrbi ruskim plinom.

Source link: www.telegram.hr