OGLAS

Pahor traži podršku za BiH Vijesti Autor:N1 BiH19. jun. 202217:17 > 17:25

Pahor traži podršku za BiH

Izvor: Pahor i Komšić (F.Z./N1)

Slovenački predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak će na samitu Inicijative tri mora tražiti podršku da se Bosni i Hercegovini dodijeli bezuvjetni status kandidata, što je i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, kazao je on za N1 Slovenija.

Pahor je istakao kako je “zadovoljan je što će Vijeće za vanjske poslove razmotriti inicijativu Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU bez uvjeta”.

Slovenački predsednik je o toj ideji prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. Pahor je svoju ideju predstavio i na Sarajevskom poslovnom forumu 11. maja, na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i Michel, a nedavno 16. juna na Prespanskom dijalog forumu u Ohridu.

Podsjećamo, N1 je u posjedu dokumenta koji su pripremili slovenski diplomati, a kojim se traži da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ovaj prijedlog Slovenije će biti predstavljen sutra na sastanku ministara vanjskih poslova EU, a u susret samitu čelnika EU u Briselu u četvrtak i petak.

U dokumentu se navodi da prije otvaranja pristupnih pregovora Bosna i Hercegovina mora usvojiti zakone navedene u Političkom sporazumu koji su prihvatili predstavnici bh. političkih stranaka u Briselu prošle sedmice.

Opširnije OVDJE.

Source link: ba.n1info.com