ASK kaže da nema zabrane isplate socijale iz budžetske rezerve jer još traje pandemija kovid-19. Iz MANS-a poručili da je to opasno tumačenje, pošto je taj mehanizam već zloupotrebljavan u političke, izborne svrhe

Budžet ponovo izborni bankomat?

Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Agencija za sprečavanje korupcije tvrdi da nema zabrane isplate socijalnih davanja iz tekuće budžetske rezerve, tokom izborne kampanje, s obzirom na to da i dalje traje pandemija kovid-19.

Oni su se pozvali na Zakon o zaštiti stanovištva od zaraznih bolesti, ali iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), to tumačenje, kako su “Vijestima” rekli, smatraju opasnim.

Iz te nevladine organizacije objašnjavaju da je isplata socijalnih davanja “već prepoznata kao jedan od mehanizama za kupovinu glasova i vršenje nezakonitog uticaja na glasače”.

U nedavno objavljenom pojašnjenju u vezi sa socijalnim davanjima u izbornoj kampanji, iz Agencije podsjećaju da su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisane zabrane, ograničenja i obaveze izvještavanja u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji.

Source link: www.vijesti.me