Utisak nedelje: Opozicija u Skupštini grada Beograda pokazala da među njima nema „trojanskog konja“

Foto: Nova S

Opozicija je u Skupštini grada Beograda tokom konstitutivne sednice vratila optimizam i pokazala da među njima nema „trojanskog konja“ i da niko ne radi za Aleksandra Vučića, složili su se večeras gosti „Utiska nedelje“ profesor Vladeta Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović i potpredesnica Dveri Radmila Vasić.

Napominjujući da je neposredno posle aprilskih izbora među biračima zavladalo veliko razočarenje, ova sednica ponovo je vratila energiju i optimizam, rekao je Vladeta Janković, posebno ističući usklađenost delovanja opozicije koja nije glasala za izbor predsednika gradske skupštine.

“To je ohrabrujuće, opozicija je delovala uskađeno, nisu se napadali, dok je skupština vođena jako loše i traljavo, a naprednjaci bili isuviše agresivni. Ali najznačajnije je da oni (SNS I SPS) više ne mogu da rade sve što hoće, a kada je došlo do glasanja dobili su predsednika skupštine zahvaljujući samo jednom glasu više”, napomenuo je profesor, prenosi Nova.rs.

Vladeta Janković: Vlast u Beogradu ima tanku većinu, ne očekujem da će opstati

On je dodao da bi bilo dobro da šefovi odborničkih grupa tu saradnju prenesu i na republički parlament.

Prema Jankovićevim rečima, ne treba zaboraviti da je opozicija dobila centralne gradske opštine u Beogradu i da postoji osnova za konačnu pobedu jer, kako je poručio, “Beograd je vaš, borite se za njega, ne odustajte, ne dajte ga mafiji, profiterima, polusvetu, možete ga dobiti, ne treba vam mnogo”.

Devet odbornika Skupštine Beograda već podnelo ostavke, u ponedeljak i Kozma iz Ne davimo Beograd

Svoju ostavku na mesto gradskog odbornika, samim tim i predsedavajućeg gradske skupštine kao najstarijeg odbornika, Janković objašnjava gestom protesta u ime svih onih nepravilnosti kojih je bilo tokom samih izbora, ali i “odbranom obraza, dostojanstva i časti”.

S druge strane, tu je i jedan lični razlog jer nije želeo da sedi tamo i da se raspravlja sa “gospodom iz SNS koji upadaju u reč, ne slušaju, govore gluposti i grubosti”.

“Ako se upustim u neku pijačarsku svađu sa njima ja vređam sve one koji su glasali za mene”, dodao je profesor.

I lider PSG Pavle Grbović smatra da je opozicija na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda „bila na visini zadatka“.

“Najvažnija činjenica je da smo uspeli konačno da vidimo da li ima ‘trojanskih konja’ u opoziciji, jer mi smo izgrizli jedni druge međusobno se optužujući, da bi se na kraju pokazalo da niko od nas to nije”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tragična potraga za tim ‘trojanskim konjem’ koji sarađuje sa Aleksandrom Vučićem traje godinama i svako ko odstupa od “mejnstrim” stavova postaje Vučićev čovek.

“Možemo politički da se ne slažemo, ali ta priča ko je izdajnik, ko je više opozicija mora da stane. Jučerašnje glasanje je pokazalo da je taj princip trovanja besmislen”, istakao je Grbović, dodajući da to nije neko ni iz Narodne stranke, niti iz bilo koje i da je siguran da će se to jedinstvo pokazati i kada se bude glasalo za gradonačelnika Beograda.

Spisak odbornika Skupštine Beograda kojima su danas potvrđeni mandati

Radmila Vasić kaže da je juče konačno stavljena tačka na optužbe i da se pokazalo da niko ne radi za Vučića.

Prema njenom mišljenju, neverovatno je da Nikola Nikodijević po treći put postaje predsednik Skupštine grada Beograda što je nedopustivo.

Ona smatra da je opozicija previše vremena trošila na samu sebe i da to više ne treba da radi. Predlaže da šefovi odborničkih grupa imaju konsultacije pre svake naredne sednice gradskog parlamenta da im, kako je rekla, „što bolje razbijamo te redove s obzirom na tanku većinu”.

Janković, Grbović i Vasić veruju u nove izbore u Beogradu na proleće, ali ukazuju da je za to potrebno promeniti izborne uslove.

“Ne sme biti više ovakvih biračkih spiskova, dovođenje ljudi iz drugih krajeva, ali i u GIK-u morate imati paritetni odnos. Vi njima uložite 512 žalbi, a oni usvoje dve. Dok je to tako, nemate šansu. Na te izbore se mora ići, ali ne pod ovim uslovima”, kategoričan je Janković.

SNS će za gradonačelnika Beograda predložiti Šapića, ali niko ne zna kada će to tačno biti

On smatra da SPS I SNS ne mogu da funkcionišu sa ovakvo tankom većinom u gradskoj skupštini, a posebno sa Šapićem kao gradonačelnikom koji je diskreditovan u javnosti.

Grbović ukazuje da kolege iz opozicije ne treba da šalju poruke da će ih na sledećim izborima “Vučić počistiti” jer zašto bi iko onda izlazio na birališta i za to glasao.

“Umesto da razgovaramo kako da dođemo do boljeg rezultata mi istražujemo ko je izdao i prodao i vodimo jalove rasprave”, ističe on.

Janković ukazuje i da na red dolazi konstituisanje republiičke skupštine i formiranje nove vlade i, ukoliko bi se odnosi između opozcije zatrovali toliko da se ne može međusobno razgovarati u republičkoj skupštini, onda su birači iznevereni.

“Ono što se zbilo između Narodne stranke i Stranke slobode i pravde ne smemo dozvoliti. Nevolja je što tu postoje lični animoziteti i teško su izlečivi. Bojim se da se tu može pomoći jedino argumentacijom i pritiskom drugih da se te dve najveće grupacije toliko ne raziđu je bi to imalo fatalne posledice na konstituisanje skupštine Srbije”, navodi Janković.

Upitana hoće li Dveri učestvovati na novim izborima u Beogradu i u novom dogovoru opozicije, Radmila Vasić kaže da će Dveri učestvovati, međutim ne može da kaže da li će do konačnih dogovora doći, ali „Vesić I Šapič moraju da odu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs