Kristofer Hil: Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost

Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost i da li je „ova neutralna pozicija“ zvaničnog Beograda održiva i da, kako je ukazao, „tako donese svoju odluku“.

Hil je rekao novinarima u Beogradu da ono što se dogodilo u Ukrajini – „jesu brutalni napad na tu zemlju i nastavak ubijanja civila, nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom veku“.

Dodao je da takav razvoj događaja nije viđen još od kraja Drugog svetskog rata.

Hil: SAD ohrabruju Srbiju na njenom putu ka EU, ali srpski narod treba da odluči o tome

„Svi smo svesni toga da se od februara svet promenio i da svi mi moramo da ponovo razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti“, rekao je on.

Upitan šta bi, u ovom trenutku, što se tiče prioriteta (za Srbiju) trebalo da bude, – uvodjenja sankcija Rusiji ili normaliizacija odnosa sa Kosovom, Hil je odgovorio da su to pitanja za srpske vlasti.

Šta znači poruka američkog ambasadora da za Srbiju postoji samo jedan put – Zapad i EU?

„Mislim da je to pitanje koje treba da postavite predstavnicima svoje vlade, ja ovde predstavljam američku vladu i nisam tu da dajem savete tako da odgovore na ta pitanja treba da nađete sa srpskim vlastima“, rekao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs