Odmah bilo jasno da novi ljudi, bez radnog iskustva, nemaju šansu da utvrde zloupotrebe veoma iskusnih koji su radili na prikrivanju tragova, tvrdi građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić. Za pravu borbu protiv korupcije neophodno imati dobar i uigran stručni istraživački tim pravnika i ekonomista, kazao načelnik Odjeljenje za borbu protiv korupcije Milorad Milošević

Šta je nakon smjene vlasti 2020. učinjeno u borbi protiv korupcije: Pojedinci radili, sistem tapkao u mjestu

Mnogi privođeni na saslušanja, čekaju se optužnice: Policija ispred Specijalnog državnog tužilaštva, Foto: Savo Prelević

Institucije izvršne vlasti nisu ostvarile ozbiljnije rezultate u borbi protiv korupcije od kraja avgusta 2020. godine i smjene trodecenijskog režima Demokratske partije socijalista (DPS), iako su i prethodna i aktuelna Vlada njeno suzbijanje postavile kao jedan od prioriteta.

To se zaključuje iz odgovora koje je “Vijestima” dostavilo više institucija, predstavljajući učinke u suprotstavljanju korupciji.

Iako se u pojedinim ministarstvima temeljnije radilo na ovom planu, veći rezultati nisu se mogli očekivati bez pomoći pravosuđa, čije ključne institucije još nisu izašle iz v. d. stanja, dok su neke “odblokirane” tek nedavno.

Međutim, nepoznat je epilog većine prijava koje su predate tužilaštvima, a koje se odnose na sumnjive poslove DPS vlasti i njihovih dugogodišnjih političkih partnera.

Source link: www.vijesti.me