Zagreb ostao ‘kantograd’, Split ide na ‘popravni’: Što se promijenilo u dva najveća hrvatska grada otkako su u gradonačelničke fotelje zasjeli novi ljudi?

Tomašević i PuljakCropix/

Napravili smo puno, napravit ćemo još više. To je po prilici mantra kojom posljednjih dana vladajući u Splitu i Zagrebu pravdaju bilancu prve godine na vlasti. Koliko je to doista puno, a koliko realno malo najbolje znaju Splićani i Zagrepčani, ali i građani ostalih sredina, od Pule do Šibensko-kninske županije, u kojima smo prošle godine svjedočili velikom političkom obratu.

Nove zvijezde na političkom nebu dobile su priliku pokazati ide li njihova priča, koju su birači na izborima zdušno podržali, u dobrom smjeru ili ne.

U svibnju 2021. Tomislav Tomašević zabljesnuo je na političkom nebu Hrvatske najavljujući, nakon dvadeset godina Bandićeve samovlade, neke nove vjetrove. Danas Zagreb ima klupu obojenu u dugine boje, u znak podrške LGBT zajednici, a nema zastava Hoda za život. Zagreb je i dalje “kantograd” s bezbrojnim spremnicima za smeće, a otpad se još uvijek odvozi po starom Bandićevu modelu. Nova je vlast ušla u klinč s Petrom Pripuzom, dijeli otkaze u Holdingu i najavljuje da se više neće zapošljavati preko stranačkih iskaznica. A istovremeno fotelje u gradskim tvrtkama dijele svojim partnerima iz SDP-a, a tjeraju direktore koje su sami doveli, a koji nisu bili skloni slušati političke naloge iz platforme Možemo.

Zagreb ostao ‘kantograd’, Split ide na ‘popravni’: Što se promijenilo u dva najveća hrvatska grada otkako su u gradonačelničke fotelje zasjeli novi ljudi?

Tomašević se danas pravda da je Bandićeva ostavština prebremenita i da se u godinu dana nije moglo učiniti više. Ali nema odgovor na pitanje kako se našlo vremena da se članu uprave Zagrebačkog holdinga Borisu Sesaru isplaćuje mjesečni bruto dohodak od 8 tisuća kuna uz plaću od 22 tisuće kuna neto, i to kao naknadu za korištenje privatnog automobila Tesla u službene svrhe. Zbog ovakvih lutanja, pa i neprincipijelnosti, rejting platforme Možemo posljednjih je mjeseci u silaznoj putanji.

U Splitu je situacija puno čišća jer će odgovor na pitanje o tome je li učinjeno puno ili malo dati birači na izborima. Nakon verbalnog nasrtaja Bojana Ivoševića na našu novinarku situacija u gradu podno Marjana rasplela se na doista šokantan način. Ivošević je zaradio kaznenu prijavu. Oporba je zatražila Ivoševićevu ostavku. Onda su ostavke dali i Puljak i Ivošević. A nakon nekoliko tjedana natezanja i gradski vijećnici, pa će Split koncem lipnja ponovno na izbore.

Zagreb ostao ‘kantograd’, Split ide na ‘popravni’: Što se promijenilo u dva najveća hrvatska grada otkako su u gradonačelničke fotelje zasjeli novi ljudi?

I Puljak se pravdao da je zatekao zapušten grad. Uklonjeni su štandovi iz Hrvojeve koji su nagrđivali istočni zid Dioklecijanove palače. Na Pazaru se licitiralo za banke, sređen je i teren 5, a na šetnici na Istočnoj obali više nema limenog štandovskog rugla. U akciji “Očistimo grad” s 1588 lokacija uklonjeno je 335 tona otpada. Nova vlast, međutim, nije uspjela reorganizirati gradsku upravu. Reorganizaciju je bojkotiralo “partnersko” Gradsko vijeće. U Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan postavili su Srđana Marinića, za kojega su “izmislili” funkciju koordinatora. Puljak se suočio i s rekordnim brojem neupisane djece u vrtić, nedavno najavivši gradnju novih dječjih vrtića: na Pujankama i Pazdigradu te rekonstrukciju onog na Lokvama.

Nitko naravno ne očekuje od gradonačelnika da u godini dana sve stvari stavi na pravo mjesto. Ali bi trebao utabati pravi smjer. Jer u suprotnom birači će mu pokazati prst dolje. I neće mu pružiti priliku da napravi – još i više. 

Šibenik: Lako je dok si 'protiv'

U Šibensko-kninskoj županiji su se udružili svi kako bi skinuli HDZ s vlasti: i nezavisna lista novoga župana Ive Jelića, i SDP, i Most, Stipe Petrina i Domovinski pokret. No vrlo brzo nakon pobjede pokazalo se da za uspješan rad nije nužno samo biti “protiv” nečega. Nego i jasno znati za što se zalažeš. Petrina, kojemu je pripalo mjesto predsjednika Županijske skupštine, otvoreno je počeo tražiti Jelićevu ostavku. Što je županijsku vlast dovelo u pat-poziciju.

Pula: Pukla koalicija s lijevima

U Puli je nezavisni gradonačelnik Filip Zoričić raskinuo koaliciju s SDP-om i platformom Možemo. Razlog su nesuglasice oko izgradnje nogometnog igrališta na Valkanama i žestoke rasprave o prostornom planu Lungomarea i gradnje novog hotela, čemu su se lokalni arhitekti izrijekom usprotivili. Iz platforme Možemo su tražili da se oko tog pitanja raspiše referendum. Zoričiću je prekipjelo i otada nitko u pulskom Gradskom vijeću nema većinu.

Source link: slobodnadalmacija.hr