Pratimo 104. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Medvedev u mahnitoj objavi: 'Učinit ću sve da Ukrajinci nestanu'. U Hersonu se priprema referendum o priključenju Rusiji

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Zelenski: U Sjeverodonecku se vode žestoke ulične borbe
  • Bjeloruska vojska provodi vježbe borbene pripravnosti
  • Amerikanci odlučili Abramoviču zaplijeniti avione
  • Ukrajina procjenjuje da je do sada ubijeno 31.360 ruskih vojnika
  • Britanija šalje raketne bacače M270 u Ukrajinu
  • Haidai: ‘Rusi i dalje jurišaju Sjeverodoneck’
  • Rusija počela predaju tijela vojnika iz Azovstala

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina kaže da će se Crno more morati razminirati

11:49 Ukrajina je rekla da će joj trebati šest mjeseci za razminiranje Crnog mora kada se ukine ruska blokada, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede. Predsjednik Zelenski rekao je da bi do 75 milijuna tona žitarica moglo ostati u Ukrajini do ove jeseni, te da Kijev želi protubrodsko oružje koje bi moglo osigurati siguran prolaz za njegov izvoz. Taras Visocki, prvi zamjenik ukrajinskog ministra agrarne politike i hrane, rekao je da bi zemlja mogla izvoziti najviše dva milijuna tona žitarica mjesečno ako se blokada ne ukine.

Turska je rekla da blisko koordinira s Rusijom i Ukrajinom kako bi dogovorili plan kojim bi se ponovno pokrenuo izvoz žitarica, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar. Plan Ujedinjenih naroda otvorio bi siguran brodski koridor za rješavanje globalne krize s hranom. Akar je rekao da četiri strane rade na tome kako će mine koje plutaju u luci Odesa i drugdje duž ukrajinske obale biti očišćene i tko će to učiniti i tko će štititi koridor.

Ukrajina osuđuje planiranu misiju u nuklearnu elektranu Zaporižje

11:24 Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom kritizirala je plan Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) da pošalje izaslanstvo u nuklearnu elektranu Zaporižje, koju je okupirala Rusija na jugu Ukrajine, rekavši da “nije pozvala” na takav posjet. “Smatramo ovu poruku čelnika IAEA-e kao još jedan pokušaj da se na bilo koji način dođe do (elektrane) kako bi se legitimirala prisutnost okupatora i u biti opravdali svi njihovi postupci”, napisao je Energoatom na Telegramu.

U ponedjeljak je čelnik IAEA-e Raphael Grossi rekao da organizacija radi na slanju međunarodne misije stručnjaka u nuklearnu elektranu u Zaporižju u Ukrajini, najveću u Europi, koju trenutno drži ruska vojska.

Izvoz ukrajinske poljoprivrede u svibnju je porastao za 80 posto

11:05 Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i biljnog ulja porastao je u svibnju za 80 posto, na 1,743 milijuna tona u mjesecu, ali je količina još uvijek znatno ispod izvoza u svibnju 2021., priopćilo je ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo je priopćilo da je u isporuci dominirao kukuruz s 959.000 tona, dok je izvoz suncokretovog ulja iznosio 202.650 tona. Ukrajina je u svibnju 2021. izvezla 2,245 milijuna tona kukuruza i 501.800 tona suncokretovog ulja.

Bjeloruska vojska provodi vježbe borbene pripravnosti

10:52 Bjelorusko ministarstvo obrane izjavilo je da su njihove oružane snage počele provoditi vježbe borbene pripravnosti. Prije posljednje ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, značajan broj ruskih vojnika okupljen je u Bjelorusiji radi zajedničkih vježbi, u zemlji koja graniči sa sjeverom Ukrajine. Te su se ruske trupe tada upustile u neuspjeli pokušaj zauzimanja Kijeva u prvim danima rata.

Ukrajina procjenjuje da je do sada ubijeno 31.360 ruskih vojnika

10:05 Ukrajinske obrambene snage objavile su novu procjenu ruskih gubitaka. Tvrde kako su Rusi od početka rata do danas ostali bez 31.360 vojnika, 1390 tenkova, 3416 oklopnih transportera, 694 raketnih sustava, 212 zrakoplova te 177 helikoptera.

Gazprom: Opskrba plinom u Europu preko Ukrajine ostaje stabilna

10:01 Ruski proizvođač plina Gazprom izvijestio je kako je njihova opskrba plinom u Europu preko Ukrajine, točnije preko ulazne točke Sudzha, u utorak iznosila 40,9 milijuna kubnih metara (mcm), naspram 40,1 milijuna kubnih metara u ponedjeljak.

Herson će održati referendum o priključenju Rusiji

09:55 Na području Hersonske regije održat će se referendum o ulasku regije u sastav Ruske Federacije, rekao je novinarima Kirill Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne uprave regije. “Ostali smo bez zakonodavne vlasti, pa smo napravili javno vijeće, u kojem su predstavnici naroda, a oni će donijeti neke među odluke. Mislim da će to najvjerojatnije biti referendum o samoopredjeljenju Hersonske regije, koji će se održati na teritoriju regije. Sljedeća faza bit će izbori koje ćemo održati izravno na teritoriju oslobođene Hersonske regije. I tamo ćemo nastaviti zakonodavno raditi”, rekao je Stremousov. Napomenuo je da će izbore organizirati stanovnici regije. Upitan kada bi se takav referendum mogao održati, Stremousov je istaknuo kako predstoji još puno posla.

Ubijeno devet civila u Narodnoj Republici Donjeck

09:41 Rodion Mirošnik, kojeg je samoproglašena Luganska Narodna Republika imenovala veleposlanikom u Rusiji, objavio je na Telegramu kanalu da je u posljednja 24 sata granatiranjem ubijeno devet civila u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck. Kaže da je među ubijenima bio i jedan tinejdžer rođen 2005. godine, te da je ozlijeđeno još 18 osoba. “Sve što topnici Oružanih snaga Ukrajine sada rade u Avdijevki i pored njih je ratni zločin. Bolje da se ne nadaju popustljivosti, baš kao i njihovi zapovjednici”, piše Mirošnik.

Medvedev: ‘Mrzim ih, oni su gadovi i degenerici’

09:22 Dmitrij Medvedev, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i trenutni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, jutros se nije složio sa svojim riječima na Telegramu. “Često me pitaju zašto su moje objave u Telegramu tako grube. Odgovor je da ih mrzim. Oni su gadovi i degenerici. Oni žele smrt za nas, smrt Rusije. I dok sam živ, učinit ću sve da nestanu”, piše Medvedev.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Haidai: ‘Rusi i dalje jurišaju Sjeverodoneck’

09:06 Serhij Haidai, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na svom Telegram kanalu kakvo je stanje u regiji. “Neprijatelj trenutno nastavlja jurišati na Sjeverodoneck, borbe se nastavljaju. Odbijen je i ruski juriš u pravcu Novoohtirka i Voronova. Na području Bilohorivka neprijatelj koristi diverzantsko-izviđačke skupine. Tijekom proteklog dana odbijeno je deset neprijateljskih napada, uništen je jedan tenk, tri topnička sustava, dva borbena oklopna vozila, jedno auto i dva skladišta streljiva. Jedinice protuzračne obrane oborile su dvije bespilotne letjelice Orlan-10”, napisao je Haidai. Njegove tvrdnje nisu potvrdili neovisni izvori.

Britanci: ‘Ukrajina je uspjela povratiti dijelove Sjeverodonecka’

8:07 Dok ruske snage tvrde da su “očistile” urbani dio Sjeverodonecka, britansko ministarstvo obrane jutros je objavilo nešto drugačije informacije. Prema njima, ukrajinske snage su uspjele povratiti dijelove Sjeverodonecka, mlada ruska vojska vjerojatno još uvijek drži istočni dio grada. U njihovom izvješću stoji i kako je vjerojatni plan ruskih snaga da odsjeku područje Sjeverodonecka sa sjevera i juga.

“Rusija je tijekom svibnja napredovala na liniji Popasne, no prošloga tjedna je njen napredak na tom području zaustavljen. Izvješća o jakom granatiranju blizu grada Izjuma ukazuju na to da se ruska vojska priprema na ponovni napad na sjevernom području”, navode. “Ruskoj vojsci je potreban proboj barem na jednom od tih područja kako bi postigla operativan uspjeh i napravila korak naprijed prema svome političkom cilju – potpunoj kontroli oblasti Doneck”, dodaje se.

Ukrajina uvodi engleski kao jezik poslovne komunikacije

8:00 Ukrajinska vlada radi na zakonu koji bi odredio engleski kao jezik poslovne komunikacije, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. “Engleski se sada koristi u poslovnoj komunikaciji u cijelom civiliziranom svijetu, pa će davanje takvog statusa u Ukrajini promovirati razvoj poslovanja, privući ulaganja i ubrzati europsku integraciju Ukrajine”, napisao je Šmihal na Telegramu ne navodeći što će zakon bi podrazumijevao.

Ukrajinski je jedini službeni jezik u zemlji. Prema istraživanju Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju iz 2019. godine, otprilike polovica stanovništva govori uglavnom ili samo ukrajinski, a nekih 30 posto govori uglavnom ili samo ruski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Separatisti: ‘U granatiranju je ubijeno 10 ljudi’

7:42 Deset civila je ubijeno, a 17 ih je ozlijeđeno u posljedicama granatiranja teritorija Donecke Narodne Republike tijekom proteklog dana, objavio je stožer Teritorijalne obrane separatističke Donecke Narodne Republike, a prenio Interfax.

“U protekla 24 sata, od 8 sati 6. lipnja do 8 sati 7. lipnja, uslijed granatiranja AFU-a na području Donecke Narodne Republike, ubijeno je 10 osoba, a još 17 civila je ranjeno”, stoji u izvješću u utorak.

‘Urbani dio Sjeverodonecka je očišćen’

7:35 Urbani dio Sjeverodonecka je očišćen od ukrajinskih snaga, borbe se vode na periferiji naselja, rekao je Rodin Mirošenk, veleposlanik separatističke Luganske Narodne Republike u Moskvi.

“Sjeverodoneck je očišćen, borbe se vode na periferiji grada, na aerodromu i na periferiji Lisičanska. U Sjeverodonecku je sav urbani dio oslobođen i očišćen od ukrajinskih formacija. Oni su gotovo potpuno istjerani iz industrijske zone, otjerani u Azot”, napisao je na Telegramu, a prenijele su Ria Novosti.

Rusija započela predaju tijela poginulih ukrajinskih vojnika

7:30 Rusija je počela predaju posmrtnih ostataka ukrajinskih boraca poginulih u čeličani Azovstal, poprištu posljednjeg bojnog napada za Mariupolj, javlja Sky News. Deseci tijela iz kompleksa i njegovog labirinta tunela odvoze se u Kijev na DNK testiranje, prema riječima glasnogovornice pukovnije Azov i jednom od njezinih vojnih čelnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske snage u Azovstalu predale su se u svibnju u teškim uvjetima , prepustivši Rusiji kontrolu nad južnim gradom koji je pretrpio najgore napade rata. Nejasno je koliko tijela još uvijek može biti u tvornici.

Američki general: I dalje ćemo pomagati Ukrajini

7:26 Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavit će pružati “značajnu” potporu Ukrajini iz poštovanja prema naslijeđu vojnika Dana D, čija je pobjeda nad nacistima pomogla dovesti do novog svjetskog poretka i “boljeg mira”, kazao je američki general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera. Milley je, govoreći o 78. obljetnici invazije savezničkih trupa i danu D, rekao da ruski rat protiv Ukrajine podriva pravila koja su uspostavile savezničke zemlje nakon završetka Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za Associated Press rekao je: “Zemlje ne mogu napadati druge zemlje svojim vojnim snagama u činovima agresije osim ako se radi o činu čiste samoobrane. Ali to se nije dogodilo ovdje u Ukrajini. Ono što se ovdje dogodilo je otvoren, nedvosmislen čin agresije”.

Zelenski: U Sjeverodonecku žestoke ulične borbe

7:16 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su borbe izbile na ulicama grada Sjeverodonecka na prvoj crti bojišnice, ali priznaje da ruske snage imaju brojčanu prednost. U svom posljednjem nacionalnom obraćanju, inzistirao je da ukrajinske snage imaju “sve šanse” da uzvrate i ustvrdio je da su “snažne”.

Govoreći na zasebnom brifingu u Kijevu, Zelenski je rekao da se ukrajinske snage koje brane Sjeverodoneck “drže” unatoč napadima ruskih vojnika, ali da je situacija na istočnoj bojišnici “teška”. Gradovi Sjeverodoneck i njegov brat Lisičansk “danas su mrtvi gradovi”, dodao je. Između 10.000 i 15.000 civila još uvijek se nalazi u Sjeverodonecku, koji je tjednima granatiran od strane ruskog topništva, rekao je Zelenski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Amerika odobrila zapljenu Abramovičevih zrakoplova

7:10 Američki sud je u ponedjeljak dopustio zapljenu dva zrakoplova koja su u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča, navodeći kao razlog kršenje zabrane izvoza te američke sankcije prema Rusiji, obznanilo je američko Ministarstvo pravosuđa. Radi se o zrakoplovima tipa Boeing 787-9 i Gulfstream G650ER, čija se vrijednost procjenjuje na više od 410 milijuna američkih dolara. Ti se zrakoplovi nalaze u vlasništvu i pod kontrolom ruskog milijardera i bivšeg vlasnika nogometnog kluba Chelsea.

Američki sud optužuje da su oba zrakoplova u ožujku uvezeni u Rusiju iz trećih zemalja. Boeing se trenutačno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Gulfstream je u Rusiji. Nije jasno kako će američke vlasti doći u priliku zaplijeniti zrakoplove, ali je izgledno da će ova presuda otežati međunarodna putovanja tim letjelicama u budućnosti. Američke vlasti su zatražile i novčano kažnjavanje vlasnika u visini dvostrukog iznosa vrijednosti zrakoplova.

Source link: www.telegram.hr