Pratimo 101. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Ukrajina tvrdi da je potisnula Ruse kod Sjeverodonecka. Potvrđeno: 'Poginulo više stranih boraca

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Ukrajinske snage vratile oko 20% teritorija koje su izgubile u Sjeverodonecku
  • Više od 1400 ukrajinskih državljana osumnjičeno za izdaju
  • Ukrajinska vojska: Rusija pojačala trupe u Sjeverodonecku, ali moraju se povlačiti
  • Ukrajinski obavještajci komuniciraju sa zarobljenim borcima iz Azovstala
  • Ruske vlasti počele izdavati ruske putovnice u Hersonu i Melitopolju
  • Podoljak: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci
  • Guverner: ‘Potisnuli smo Ruse kod Sjeverodonecka, trpe velike gubitke’
  • Macron: ‘Ne smijemo poniziti Rusiju’

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina javila da su poginula četiri strana državljana koji su se borili protiv Rusa

15:15 Ukrajina je objavila kako su poginula četiri strana državljana, volonteri u tamošnjoj stranoj legiji, koji su se borili protiv Rusa. Radi se o državljanima Njemačke, Australije, Nizozemske i Francuske. Ukrajina nije navela kada su i u kojim okolnostima poginuli strani borci. “Izgubili smo našu braću u borbi, ali njihova hrabrost, sjećanje na njih i njihovo naslijeđe će nas zauvijek nadahnjivati”, stoji u izjavi međunarodne legije za obranu Ukrajine, službene brigade volontera.

Pariz je jučer potvrdio da je francuski državljanin ubijen tijekom borbi u Ukrajini, a u svibnju je poginuo Australac, što je potvrdilo i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. Kako javlja AFP, nizozemski državljanin je pokopan 21. svibnja u Harkivu.

Rusko ministarstvo obrane je u četvrtak ustvrdilo da su “ubili stotine stranih plaćenika u Ukrajini” dodavši kako se trenutno bori oko 3500 stranih boraca. Upozorili su i da se prema zarobljenim stranim borcima neće odnositi prema međunarodnim humanitarnim zakonima, jer ih neće smatrati zarobljenicima rata. Prije nekoliko tjedana potvrđeno je da je zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jučer je javljeno kako je jedan Hrvat ozlijeđen te se vraća u Hrvatsku.

U Donjecku pogođena crkva

14:00 U Donjecku je u ruskom granatiranju pogođena crkva koja se potom zapalila. Društvenim mrežama kruže snimke i fotografije. Manastir Uznesenja Presvete Bogorodice izgrađen je 1526. godine.

Macron: ‘Ne smijemo poniziti Rusiju’

13:00 Francuski predsjednik rekao je da se Rusiju ne smije ponižavati kako bi se, kada prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje. “Ne smijemo poniziti Rusiju kako bismo onog dana kada borbe prestanu mogli izgraditi izlaznu rampu diplomatskim putem”, rekao je Macron u intervjuu regionalnim novinama koji je objavljen subotu. “Uvjeren sam da je uloga Francuske da bude posrednička sila.”

Rusi tvrde da su oborili ukrainski avion s oružjem

11:30 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su u blizini Odese, na jugu Ukrajine, oborili ukrajinski vojni transportni zrakoplov s oružjem i streljivom. “Ruski projektili su pogodili i centar za topničku obuku u ukrajinskoj regiji Sumi gdje su radili strani instruktori”, priopćilo je ministarstvo. Također tvrde da je još jedan raketni napad uništio ispostavu “stranih plaćenika” u regiji Odesa. Tvrdnje nije moguće neovisno provjeriti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Guverner: Rusija ‘trpi ogromne gubitke’ nakon gubitka dijelova Sjeverodonecka

10:15 Ukrajina sada kontrolira polovicu ključnog istočnog grada Sjeverodonecka, nakon što je povratila 20% teritorija koji su izgubili od ruskih snaga, izjavio je čelnik istočne regije Lugansk, Serhij Gajdaj. Rusija je “ranije uspjela zauzeti veći dio grada”, rekao je, “ali sada ih je naša vojska potisnula. Oni stvarno trpe velike gubitke”. Govoreći na nacionalnoj televiziji, Gajdaj je rekao: “Oni idu naprijed korak po korak. Jednostavno sve uništavaju topništvom, zrakoplovima, minobacačima, tenkovima. Ali, čim sa Zapada dobijemo dovoljno dalekometnog oružja odgurnut ćemo njihovo topništvo s naših položaja. A onda će, vjerujte mi, rusko pješaštvo samo trčati”. Njegove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Podoljak: Rat bi mogao trajati još šest mjeseci

9:00 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi rat s Rusijom mogao trajati i do pola godine. “Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjeseci”, rekao je Podoljak u intervjuu za oporbeni ruski portal Medusa kasno u petak. Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je čimbenik raspoloženje u Europi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tijekom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uvjete, rekao je. Upozorio je da teritorijalni ustupci Rusiji neće okončati rat. Neki gradovi, poput Mariupolja i sada Sjeverodonecka u kojima se vode najžešće borbe, zapravo više ne postoje, rekao je.

Ukrajinski obavještajci komuniciraju sa zarobljenim borcima iz Azovstala

8:30 Ukrajinske obavještajne službe u kontaktu su sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstal i Kijev čini sve što može kako bi dogovorio njihovo oslobađanje, rekao je u petak kasno navečer ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, prenosi Reuters. Borci su sredinom svibnja odvedeni u ruski pritvor nakon što im je naređeno da se povuku. Tjedne su proveli skriveni u tunelima ispod čeličane, dok su ruske snage preuzimale kontrolu nad ostatkom grada. Mnogi su imali ozbiljne ozljede, uz ograničenu medicinsku skrb i sve manje zaliha.

Ukrajina želi da se borci vrate razmjenom zarobljenika. Međutim, neki ruski dužnosnici rekli su da bi se snagama moglo suditi, možda ih i pogubiti. Monastirski je u petak na ukrajinskoj televiziji rekao: “Preko njih (obavještajne službe, opa.a.) doznajemo o uvjetima u pritvoru i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu. Svi znamo da će oni biti ovdje, u Kijevu, činimo sve što možemo da u tome uspijemo”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novi izvještaj Instituta za rat

8:10 U svojoj najnovijoj analizi, američki think-tank Institut za proučavanje rata izvještava da su ruske vlasti počele izdavati ruske putovnice u gradu Hersonu i Melitopolju, ali dodaje da se “i dalje suočavaju s izazovima uspostavljanja društvene kontrole nad okupiranim teritorijima i zaustavljanja ukrajinskih akcija”. Ovo su neki od zaključaka njihove analiza:

• Ruske snage izvele su neuspješne napade jugoistočno i jugozapadno od Iziuma i zapadno od Limana, ali je malo vjerojatno da će osigurati veće napredovanje prema Slavjansku
• Ruske snage ostvarile su manji uspjeh u istočnom dijelu Sjeverodonecka, ali ukrajinske snage nastavljaju s lokaliziranim protunapadima u Sjeverodonecku i njegovim predgrađima
• Ruske snage nisu pokušale izvršiti napade na Avdijevku.
• Ruske snage nisu uspjele povratiti izgubljene položaje u sjeveroistočnoj Hersonskoj oblasti i nastavile su braniti prethodno zauzete položaje.

Više od 1400 ukrajinskih državljana osumnjičeno za izdaju

7:55 Više od 1400 ukrajinskih državljana osumnjičeno je za izdaju i suradnju s ruskom vojskom. Guardian je ranije izvještavao o teškim odlukama s kojima se tužitelji suočavaju. Za ukrajinske vlasti važno je pokazati da će kazna za one koji su pomogli ruskoj invaziji biti brza i stroga. Ali u isto vrijeme, proces dolazi s mnogo teških pitanja. Jedno od njih je; može li se vjerovati ukrajinskim tužiteljima i sucima, koji su se godinama borili protiv optužbi za korupciju i nepotizam, da neće zloupotrijebiti proces?

Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela dio Sjeverodonecka

7:45 Ukrajina je priopćila da je ponovno zauzela dio tvorničkoga grada Sjeverodonecka koji je fokus ruske ofenzive za zauzimanje istočne regije Donbasa, te da bi ga mogla zadržati do dva tjedna, dok se borbe u subotu nastavljaju. Serhij Gajdaj, guverner pokrajine Luhansk, izjavio je u petak nacionalnoj televiziji da su ukrajinske snage ponovno zauzele 20 posto teritorija koje su izgubile u Sjeverodonecku.

“Nije realno” da će grad pasti u sljedeća dva tjedna iako su raspoređena ruska pojačanja, rekao je. “Čim budemo imali dovoljno zapadnog dalekometnog oružja, potisnut ćemo njihovo topništvo s položaja. A onda će, vjerujte mi, rusko pješaštvo samo pobjeći”, rekao je Gajdaj. Njegova tvrdnja o ukrajinskom napredovanju nije se mogla odmah provjeriti. Novinari Reutersa su u četvrtak u Sjeverodonecku potvrdili da Ukrajinci još uvijek drže dio grada. Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je Rusija pojačala svoje snage i da je upotrijebila topništvo za izvođenje “jurišnih operacija” u gradu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr