Pratimo 100. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Von der Leyen: 'Ulazak Ukrajine u EU je naša moralna dužnost'. Crveni križ osupnut razaranjima

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Zelenski ustvrdio da ruske snage kontroliraju 20 posto Ukrajine
  • UN: ‘Rat u Ukrajini ‘neće imati pobjednika”
  • Putin se sastaje s čelnikom Afričke unije
  • Haidai: ‘Borbe bjesne u Severodonecku’
  • Ukrajina tvrdi da je odbila napade na istoku
  • EU odobrila šesti krug sankcija protiv Rusije
  • Danas je stoti dan rata u Ukrajini
  • Ruska pacifička flota započinje pomorske vježbe

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Francuski državljanin poginuo u borbi u Ukrajini

17:35 Francuski državljanin poginuo je u borbi u Ukrajini, potvrdilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. Muškarac se dobrovoljno prijavio kao borac u istočnoj Ukrajini te se pridružio ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije. “Primili smo tužnu vijest da je jedan Francuz smrtno stradao u borbama u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica u priopćenju.

Ukrajinska policija istražuje seksualno nasilje ruskih vojnika

16:55 Ukrajinska policija primila je oko 50 pritužbi i otvorila 16 kaznenih istraga za seksualno nasilje koje su počinili ruski vojnici protiv civila, rekla je u petak ukrajinska zamjenica ministra unutrašnjih poslova. Ukrajina, njezini međunarodni saveznici i Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava istražuju potencijalne ratne zločine, uključujući i seksualno nasilje u Ukrajini otkad je Rusija započela svoju invaziju u veljači.

Moskva niječe ratne zločine ili to da cilja civile tijekom rata u kojem su ubijene tisuće ljudi, a milijuni, uglavnom žene i djeca, bili su primorani pobjeći u inozemstvo. “Što se tiče seksualnog nasilja protiv civilnog stanovništva, to je vrlo teška tema”, rekla je na brifingu zamjenica ministra Katerina Pavličenko. “Tema o kojoj, u pravilu, žrtve ne žele pričati, zbog straha i boli koju su doživjelei… žele to zaboraviti što je prije moguće.” Ruske snage povukle su se iz područja oko glavnog grada nakon što nisu uspjele zauzeti Kijev u ranim tjednima rata. Od 16 slučajeva koje je pokrenula policija, 14 je povezano s incidentima u kijevskoj regiji.

Zaharova: ‘Za izbjeći Treći svjetski rat potreban je dijalog’

16:29 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je kako Rusija vjeruje da ono što treba učiniti jest razgovarati ne o tome hoće li izbiti Treći svjetski rat, već o tome kako ga spriječiti. “Je li Treći svjetski rat moguć? Možda je već u tijeku? Koji oblik će poprimiti? To su teme o kojima mnogi raspravljaju. Umjesto da govorimo o Trećem ratu, bilo bi nam bolje da razgovaramo o kako to spriječiti”, rekla je na brifingu.

Naglasila je kako Moskva godinama ukazuje da međunarodno pravo i Ujedinjeni narodi trebaju služiti kao “zaštitna mreža” protiv Trećeg svjetskog rata. “Budući da su nastali nakon Drugog svjetskog rata kao jamstvo sprječavanja Trećeg svjetskog rata, na ovaj ili onaj način radili su svoj posao”, istaknula je Zaharova. Zaharova je istaknula da Rusija već tri do četiri godine primjećuje “želju Zapada da izbriše međunarodno pravo i umjesto njega uvede ‘svjetski poredak utemeljen na pravilima’”.

“Ovo je iznimno opasno jer to podrazumijeva diktaturu jedne skupine zemalja i time prijeti narušavanjem ravnoteže u cijelom svijetu, a onemogućuje drugim državama ostvarivanje svojih interesa. Svaka zemlja ima pravo na suverenu vanjsku i unutarnju politiku, na zakonsku obranu njihovih interesa, za razvoj gospodarstva, za obranu humanitarnih prava, za zaštitu i njihovu sigurnost”, nastavila je.

Von der Leyen: ‘Ulazak Ukrajine u EU je naša moralna dužnost’

16:19 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u glavnom gradu Slovačke izjavila je kako ulazak Ukrajine u EU ne ispunjava samo strateške interese EU, već je da je to i “naša moralna dužnost”. Njezinom govoru prethodila je video poruka predsjednika Ukrajine Zelenskog, u kojoj je zatražio da se ukrajinskim oružanim snagama pošalje više oružja kako bi mogli nadvladati ruske snage. Također je pozvao EU da uvede dodatne sankcije Rusiji i ponovio želju svoje zemlje da postane “punopravna članica ujedinjene Europe”.

Von der Leyen je rekla da Ukrajina mora ispuniti sve potrebne standarde i uvjete za pristupanje, ali je pozvala EU da pomogne Ukrajini da ostvari svoje ciljeve. “Podrška Ukrajini na njenom putu prema Europskoj uniji nije teret, to je naša povijesna odgovornost”, rekla je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Separatisti NRD pišu o ruskim istragama navodnih ukrajinskih zločina

16:08 Na službenom Telegram kanalu samoproglašene Narodne Republike Donjeck objavljena je novost o ruskim istragama zločina za koje kažu da su ih počinile ukrajinske snage u područjima Ukrajine koja su trenutno okupirali Rusi. Na internetskoj stranici istražnog odbora Ruske federacije stoji da je na sastanku u Mariupolu “utvrđena umiješanost još šest sigurnosnih dužnosnika” u, kako se navodi, zločine, te da je “još devet privedeno i privedeno kaznenoj odgovornosti”. Odbor navodi optuženike i ukrajinske vojne postrojbe kojima su pripadali.

“Napominje se da je značajan dio zločina protiv civilnog stanovništva počinjen s posebnim cinizmom. Odmazdi su bili podvrgnuti slučajni prolaznici ili ljudi koji su pružali medicinsku pomoć ranjenim rođacima ili građanima. Čelnik ruskog istražnog odbora, nakon što je saslušao okolnosti pojedinačnih zločina, dodao je da postupci predstavnika ukrajinskih nacionalnih bataljuna ponekad premašuju brutalnost vojnika Wehrmachta tijekom Velikog Domovinskog rata. Naglasio je potrebu za detaljnim razmatranjem u spisima predmeta informacija da su izvršitelji zapovijedi ukrajinskog zapovjedništva o granatiranju i ciljanim ubojstvima civila bili svjesni njihove kriminalne prirode”, navodi se u izvješću.

U izvješću se također tvrdi, bez ikakvih dokaza, da je u Mariupolu “oko 70 posto kuća ozbiljno oštećeno od strane ukrajinskih oružanih skupina”.

Indijski ministar vanjskih poslova brani uvoz nafte iz Rusije

15:45 Indijski ministar vanjskih poslova u petak je branio uvoz indijske nafte iz Rusije na GLOBSEC forumu u Bratislavi, rekavši da postoji potreba za “ravnomjernim”. “Zar kupovina ruskog plina ne financira rat? Samo indijski novac i nafta koji dolaze u Indiju financiraju rat, ali ne plin koji dolazi u Europu financira rat? Budimo ovdje malo ravnopravni”, rekao je ministar vanjskih poslova S. Jaishankar tijekom godišnjeg sastanka o indijskoj vanjskoj politici u Indo-Pacifiku.

Indija je više puta branila svoj uvoz nafte iz Rusije i opravdavala povećanje uvoza nafte za ovu godinu. Jaishankar je potvrdio da je indijski uvoz nafte porastao najmanje devet puta između 2021. i 2022. “Ako su zemlje u Europi i na Zapadu toliko zabrinute, zašto ne dopuste da iranska nafta dođe na tržište? Zašto ne dopuštaju da venezuelanska nafta dođe na tržište? Iscijedili su sve druge izvore nafte koje imamo”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Komentari dolaze nakon djelomične zabrane uvoza ruske nafte koju je Europska unija objavila u ponedjeljak. “Ne šaljemo ljude tamo govoreći: ‘idi kupi rusku naftu.’ Šaljemo ljude tamo govoreći: ‘idi kupi naftu.’ Sada kupujete najbolju naftu koje možete na tržištu. Mislim da tome ne bih pridao političku poruku”, rekao je Jaishankar.

Povodom stotog dana rata oglasio se i Kličko

15:23 Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva objavio je poruku na Telegramu povodom obilježavanja 100 dana od početka rata. “Sto dana ruskog barbarskog rata za uništenje Ukrajine i Ukrajinaca… Sto je kao jedan dug, težak dan. Emocije, naporan rad, krvave bitke, gubici i smrti. Međutim, ovo je vrijeme hrabrosti i ustrajnosti. Stojimo i borimo se svi zajedno. Svatko na svom mjestu. Divimo se našim oružanim snagama. Oslobodit ćemo našu zemlju od ruskih barbara koji su na nju došli! Da, bit će teško. No, vjerujem da će svatko od nas dostojanstveno proći kroz te kušnje. Ovo je rat zla i dobra, a dobrota i pravda ipak pobjeđuju”, napisao je Kličko.

Ministar: ‘Eurovizija će se bez sumnje održati u Ukrajini’

15:13 “Nema sumnje da će se Eurovizija održati u Ukrajini, no moguće je da će se neki uvjeti morati promijeniti”, rekao je ukrajinski ministar kulture i informatičke politike Oleksandr Tkačenko na konferenciji za novinare u Medija centru Ukrajina – Ukrinform.

“Ne sumnjamo da bi se natjecanje trebalo održati u Ukrajini. Jedino što nitko nikada nije održao Euroviziju tijekom rata. Sada s kolegama tražimo odgovore na najvažnije postavljene uvjete od strane Europske radiodifuzne unije, ali mislim da ćemo tijekom našeg dijaloga morati objasniti da neke uvjete treba promijeniti”, rekao je Tkačenko.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je već dobila upitnik od Europske radiodifuzne unije o pitanjima kojima će se ta zemlja baviti u sklopu organiziranja Eurosonga u Ukrajini. Tkachenko je rekao da namjerava razgovarati o ovim pitanjima danas s predstavnicima konkurencije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina daje državljanstvo ruskom novinaru koji je osudio rat

15:06 Ukrajina je dodijelila državljanstvo istaknutom ruskom novinaru Aleksandru Nevzorovu, koji je pobjegao iz Rusije sa svojom suprugom nakon što je osudio invaziju Kremlja na Ukrajinu, rekao je visoki dužnosnik. Rusija je tražila uhićenje Nevzorova, optužujući ga za širenje lažnih informacija o onome što Moskva prikazuje kao svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. On i njegova supruga pobjegli su iz Rusije u ožujku.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da su vlasti u Kijevu dodijelile državljanstvo Aleksandru Nevzorovu i njegovoj supruzi Lidiji. Nevzorov je potvrdio da je dobio ukrajinsko državljanstvo u izjavi na svom Telegram kanalu u kojoj je rekao da je ruski rat zločin, a Ukrajina njegova žrtva.

Rusija upozorava Njemačku da ‘remilitarizacijom’ riskira europsku sigurnost

14:40 Rusija je optužila Njemačku da je dovela europsku sigurnost u neravnotežu “remilitarizacijom”, dok Berlin pokušava povećati svoju vojnu potrošnju kao odgovor na invaziju Moskve. U komentarima objavljenim u njemačkim novinama ovog tjedna, kancelar Olaf Scholz rekao je da će Berlin uskoro imati najveću konvencionalnu vojsku među europskim članicama NATO-a. “Izjavu njemačkog kancelara doživljavamo kao još jednu potvrdu da je Berlin zacrtao kurs za ubrzanu remilitarizaciju zemlje. Kako bi ovo moglo završiti? Jao, to je dobro poznato iz povijesti”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Scholz je u veljači obećao da će naglo povećati izdatke za obranu i ubaciti 100 milijardi eura u njemačke oružane snage, što je označilo veliku promjenu politike za vojsku nakon desetljeća iscrpljivanja nakon završetka Hladnog rata. Očekuje se da će zastupnici u petak glasovati o planu potrošnje. “U vrijeme kada je potrebno tražiti mogućnosti za smanjenje zajedničkih prijetnji, Njemačka, naprotiv, ide putem eskalacije vojno-političke situacije na europskom kontinentu, usmjeravajući desetke milijardi eura na povećanje kritične mase oružja”, rekla je Zaharova.

UN šalje istražitelje za ljudska prava u Ukrajinu

14:28 UN kaže da će poslati tri stručnjaka za ljudska prava u Ukrajinu kasnije ovog mjeseca kako bi istražili navodna kršenja ljudskih prava i zlostavljanja. Povjerenici, koji su članovi neovisnog međunarodnog istražnog povjerenstva UN-a za Ukrajinu, posjetit će nekoliko lokacija, uključujući gradove Lavov, Kijev, Harkov i Sumi, od 7. do 16. lipnja. Oni će se sastati sa žrtvama, svjedocima i ljudima koji su raseljeni, kao i s vladinim dužnosnicima, navodi se u priopćenju UN-a.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njemačka: ‘Putin je kriv za glad u Africi, a ne sankcije Zapada”

14:23 “Vladimir Putin i njegov ‘agresorski rat’ odgovorni su za rizik od gladi u Africi, a ne na zapadu”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Njemačka oštro osuđuje pokušaj ruskog predsjednika da stvori narativ da je zapad odgovoran za izazivanje globalne prehrambene krize, rekli su na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Moramo naglasiti da je činjenica da postoji opasnost od gladi u dijelovima svijeta, te da su neke zemlje odsječene od izvoza žitarica, posljedica ruskog napadačkog rata, a ne zapadnih sankcija”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Čelnik Afričke unije Putinu: ‘Afričke nacije su ‘ekonomske žrtve’ sukoba u Ukrajini’

14:15 Čelnik Afričke unije pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da uzme u obzir patnje afričkih zemalja zbog nestašice hrane uzrokovane sukobom u Ukrajini. Macky Sall, koji je istovremeno i predsjednik Senegala, poručio je Putinu tijekom posjeta Rusiji da “postane svjesno da su naše zemlje, čak i ako su daleko od kazališta rata, žrtve na ekonomskoj razini” sukoba. Dodao je da bi opskrba hranom trebala biti “izvan” zapadnih sankcija nametnutih Moskvi zbog Ukrajine.

Crveni križ: ‘Razmjer razaranja u Ukrajini je ‘neshvatljiv’

14:08 “Razmjeri razaranja u Ukrajini su ‘neshvatljivi’”, rečeno je iz Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u priopćenju povodom 100. dana sukoba. Tisuće ljudi “žive s mukom što ne znaju što se dogodilo njihovim najmilijima”, rekao je glavni direktor ICRC-a Robert Mardini.

“Bilo bi teško preuveličati štetu koju je međunarodni oružani sukob u Ukrajini imao na civile u posljednjih 100 dana. Razmjeri razaranja u gradovima prkose razumijevanju. Kuće, škole i bolnice su uništene, a civili su pretrpjeli užase sukoba, s izgubljenim životima i razorenim obiteljima”, rekao je Mardini. Pozvao je sve strane da dopuste pristup ratnim zarobljenicima, dodajući da “iako smo uspjeli posjetiti neke ratne zarobljenike, strane nam tek trebaju omogućiti pristup svima njima, a neke nisu dovoljne”.

Rusi optužuju Britance za sudjelovanje u ‘ukrajinskoj propagandi’

13:47 U svom posljednjem priopćenju, rusko ministarstvo obrane optužilo je Veliku Britaniju za sudjelovanje u propagandi i pomaganje Ukrajincima u stvaranju “insceniranih videa”. U svom posljednjem priopćenju, rusko ministarstvo obrane optužilo je Veliku Britaniju da sudjeluje u propagandi pomažući Ukrajincima u stvaranju “insceniranih videa”. Rusija tvrdi da se videozapisi snimaju u istočnoj Ukrajini i prikazuju ukrajinske snage kako koriste zapadno oružje koje je “vrlo učinkovito” u lažnim borbama. Ministarstvo je tu izjavu popratilo snimkom na kojoj se navodno vide “videozapisi” koji se snimaju.

Ovo nije prva takva neobična tvrdnja iz Rusije. Moskva redovito optužuje Ukrajinu i zapadne zemlje da lažiraju dokaze i organiziraju “provokacije” kako bi okrivili Rusiju za počinjenje ratnih zločina i granatiranje civilnih područja. Zapravo, postoji velika količina dokaza, od kojih veliki dio bilježe neovisne međunarodne organizacije, o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Oporba u Srbiji je oprečnih mišljenja o posjetu Lavrova

13:38 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. lipnja, javili su u petak ruski i srbijanski mediji pozivajući se na glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu. Posjet Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice Rusiji, a najavu njegova dolaska prate i poruke državnom vrhu iz srbijanskog oporbenog korpusa da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila Zaharova na brifingu za medije, sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom. Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te “druga aktualna pitanja međunarodne politike”.

Lavrov bi, prema saznanjima “Večernjih novosti”, trebalo nazočiti i prijemu u povodu Dana Rusije, koji će 7. lipnja organizirati Veleposlanstvo Rusije u Beogradu. U međuvremenu su pojedine oporbene stranke i pokreti poručili da je posjet Lavrova Beogradu “neprihvatljiv” u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. Svečani doček Lavrova u Beogradu “neprihvatljiv je jer se na taj način Srbija postavlja kao jedina država u Europi, uz Bjelorusiju, u kojoj se ruski dužnosnici ugošćuju s počastima”, istaknuo je u priopćenju Pokret slobodnih građana Srbije.

“Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iskazano stajalište o neprihvatljivosti njegova vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički proturječne poruke međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvjesnost kod građana Srbije”, ocijenio je PSG. Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od vlasti Srbije i njezina predsjednika Aleksandra Vučića da “uskrati gostoprimstvo i otkaže najavljeni posjet” ruskog šefa diplomacije.

Švedski ministar obrane poziva na stalnu potporu Ukrajini

13:36 Švedski ministar obrane kaže da njegova zemlja, kao i druge europske zemlje, moraju biti spremne pružiti Ukrajini stalnu potporu, uključujući isporuku oružja. “Ovaj sukob vidim kao dugotrajan sukob”, rekao je Peter Hultqvist u petak.novinarima na GLOBSEC 2022 forumu u Bratislavi. “Moramo biti održivi u isporukama, kako bismo se kasnije mogli vratiti s više. Različite zemlje moraju biti komplementarne jedna drugoj”, kaže ministar.

Švedska traži članstvo u NATO-u jer sukob u Ukrajini mijenja sigurnosni krajolik Skandinavije. U četvrtak je objavila da će Ukrajini pružiti više ekonomske pomoći i vojne opreme, uključujući protubrodske projektile, puške i protutenkovsko oružje.

Lukašenko: ‘Spremni smo razgovarati o tranzitu ukrajinskog žita preko Bjelorusije’

13:32 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, izjavio je da je spreman razgovarati o mogućem tranzitu ukrajinskog žita preko Bjelorusije, uz neke “kompromise”. Bjelorusija će dopustiti tranzit ukrajinskog žita u luke Baltičkog mora ako joj bude dopušteno slanje bjeloruske robe iz tih luka, citirala je Lukašenka državna novinska agencija Belta. O toj se temi danas razgovaralo u telefonskom razgovoru između Lukašenka i glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, prenosi Belta.

“Sada svi traže logistiku… Dobro, možemo razgovarati. Nemamo ništa protiv: dovedite to kroz Bjelorusiju, ali moraju postojati kompromisi”, rekao je jutros Lukašenko za Belarus Today. Bjelorusija, veliki svjetski proizvođač potaše, od 2021. godine je pod utjecajem strogih zapadnih sankcija koje su poremetile njezin izvoz gnojiva preko luka na Baltičkom moru. Poremećaj izvoza žitarica i gnojiva uzrokovan je “politikom koju danas provode Zapad i bogate zemlje, posebice Sjedinjene Države”, rekao je Lukašenko. Ranije ovog tjedna, Guterres je upozorio da je svaki dogovor o deblokiranju isporuka robe iz regije još daleko jer “činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno složenim”.

Zelenski povodom stotog dana rata: ‘Pobjeda će biti naša!’

13:22 Ukrajinski predsjednik Zelensky obilježio je 100. dan rata dirljivim videom iz Kijeva. U njemu, predsjednika prate neki od njegovih najbližih saveznika , uključujući ukrajinskog premijera, čije titule čita naglas prije nego što kaže da su svi ovdje. “Oružane snage Ukrajine su također ovdje … ljudi naše nacije su ovdje. Branimo Ukrajinu već 100 dana. Pobjeda će biti naša. Slava Ukrajini!”, rekao je predsjednik Zelenski.

Zelensky i njegov tim stali su ispred ureda ukrajinskog predsjednika, u centru glavnog grada. Dana 25. veljače, dan nakon što je Rusija započela svoju invaziju, predsjednik je objavio sličan prkosan video s istog mjesta. Tada je Zelenski upravo odbio ponude Zapada da bude evakuiran iz Kijeva, rekavši slavno “treba mi streljivo, a ne prijevoz”. Sada, 100 dana kasnije, Zelenski je i dalje na dužnosti, dok se rat nastavlja.

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Finska, Estonija i Latvija odgodile održavanje plinovoda, prioritet je opskrba

13:12 Finska je s Estonijom i Latvijom dogovorila odgodu ljetnog održavanja glavnog plinovoda kako bi osigurala dovoljno plina nakon ruske obustave izvoza. Odluku o odgodi održavanja plinovoda Balticconnector donijeli su operateri plinskog transportnog sustava Finske, Estonije i Latvije, priopćio je u četvrtak finski operater Gasgrid. Plinovod povezuje Finsku s Estonijom i postao je ključni izvor energije za finske tvrtke nakon što je Rusija u svibnju zatvorila plinsku ‘pipu’ budući da je Helsinki odbio novi mehanizam plaćanja u rubljama.

Moskva od travnja traži da kupci “neprijateljskih zemalja” plin plaćanju preko posredničke banke u Rusiji, koja ugovorom utanačene uglavnom eure i dolare prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun dobavljača Gazproma. Rusija “neprijateljskim” zemljama smatra članice EU-a, SAD, Švicarsku i ostale koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele sankcije. “Ljetni kapacitet Balticconnectora vraćen je na normalnu razinu”, priopćio je estonski Elering, dodavši da je odluka o odgodi održavanja donesena “zbog poremećaja na čvorištu Imatra”.

Imatra je do 21. svibnja bila točka na kojoj je ruski plin ulazio u Finsku. Ljetni radovi bit će obustavljeni dok Finska i Estonija ne dobiju plin iz plutajućeg terminala koji su zajedno unajmile, priopćile su tvrtke, ne navodeći datum. Dodale su i da su pripremile krizni plan za slučaj poremećaja u isporukama ruskog plina preko ulaznih točaka u Estoniji i Latviji Värska i Luhamaa koje tržišni sudionici i dalje koriste. Obustava isporuka preko Luhamaae smanjila bi isporuke plina Balticconnectorom sa 65,4 gigavatsati dnevno na 40,56 gigavatsati dnevno, dodale su.

Peskov: ‘Rusija će nastaviti ‘operaciju’ dok se ne ostvare svi ciljevi’

12:46 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da će Rusija nastaviti svoju samoopisanu “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini dok se ne ostvare svi njezini ciljevi. “Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Poduzete su mjere kako bi se osigurala njihova zaštita i postignuti su određeni rezultati”, rekao je Peskov, misleći na samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku i Narodnu Republiku Lugansk. Dvije otcijepljene regije Ukrajine od početka 2014. godine kontroliraju separatisti koje podržava Rusija.

Rusi pozivaju čelnike američkih medija na sastanak u Moskvi

11:49 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da poziva čelnike američkih medija u Moskvu na sastanak u ponedjeljak kako bi ih obavijestio o mjerama kao odgovor na američka ograničenja protiv ruskih medija. “Ako se rad ruskih medija, operatera i novinara ne normalizira u Sjedinjenim Državama, neizbježno će uslijediti najstrože mjere”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

UN: ‘Rat u Ukrajini ‘neće imati pobjednika”

11:36 Rat u Ukrajini “neće imati pobjednika”, ocijenio je u petak koordinator UN-a u zemlji, 100. dana ruske invazije. “Ovaj rat nema i neće imati pobjednika”, ustvrdio je Amin Awad u priopćenju. “Trebamo mir. Rat mora prestati”, dodao je, u trenutku kada su pregovori između Kijeva i Moskve na mrtvoj točki već tjednima. Awad je izrazio zabrinutost zbog “velike cijene” koju plaća civilno stanovništvo, upozorivši na “uništenje, razaranja u gradovima i selima”, kao i na “izgubljene živote, kuće, radna mjesta i perspektive”.

Glavni cilj Moskve u Ukrajini zadnjih su tjedana istok i jug zemlje koji bi mogla anektirati. “Situacija na istoku je zaista teška”, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za Newsmax, dodajući da svaki dan u borbama pogine 60 do 100 vojnika, a 500 ih bude ozlijeđeno. “U malo više od tri mjeseca, gotovo 14 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova, većinom žene i djeca”, istaknuo je Awad, ocijenivši da je to “bez presedana u povijesti”.

Ministar obrane Ukrajine: ‘Rusi pokušavaju pomaknuti rat u ‘dugotrajnu fazu”

11:32 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako vjeruje da Kremlj pokušava pomaknuti rat u “dugotrajnu fazu” izgradnjom slojevite obrane u okupiranim regijama na jugu zemlje. “Kremlj pokušava pomaknuti rat u dugotrajnu fazu. Umjesto da napreduju, ruske vojske grade slojevitu obranu u južnim okupiranim regijama, prvenstveno u Hersonu”, rekao je Reznikov na forumu Globsex 2022 u Bratislavi putem video veze.

Reznikov se također osvrnuo na pitanje potencijalnog članstva Ukrajine u NATO-u. EU se sastaje kako bi razgovarali o svojoj desetogodišnjoj strategiji u lipnju, a Reznikov je da će “Ukrajina također biti dio strategije”. “I mi smo dio istočnog krila Europe, istočnog boka NATO zemalja, istočnog krila EU. Mislim da će to biti win-win situacija za sve zemlje”, rekao je Reznikov. “Ukoliko govorimo o članstvu Ukrajine u NATO-u de facto, a ne de jure, to bi mogla biti dobra ideja u ovoj strategiji”, rekao je Reznikov.

Ukrajina optužila Tursku za kupnju ukradenog žita

11:13 Ukrajinski veleposlanik u Ankari rekao je da je Turska među zemljama koje kupuju žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine. Reuters izvještava da je veleposlanik Vasil Bodnar također rekao novinarima da je zatražio pomoć od turskih vlasti i Interpola koji istražuju tko je uključen u pošiljke žitarica koje prolaze kroz turske vode. Ruske snage ponovno su otvorile luku Mariupol, nakon što su u potpunosti zauzele grad i razminirale vode koje ga okružuju.

Haidai: ‘Borbe bjesne u Severodonecku’

11:04 Guverner Luganska Serhij Haidai napisao je na svom Telegram kanalu da borbe bjesne u Severodonecku, najistočnijem gradu koji je još uvijek pod kontrolom Ukrajine. Uz fotografije oštećenih zgrada, Haidai se prisjetio brojnih zračnih napada posljednjih dana. Rekao je da su eksplozije dovele do uništenja gotovo 30 kuća u cijeloj regiji i smrti jednog stanovnika u Lisičansku. Također je naveo razne istočne gradove i sela, rekavši da su i oni bili pogođeni ruskim zračnim napadima, ali nije naveo više detalja.

Slovačka kaže da očekuje solidarnost EU-a po pitanju utjecaju sankcija za rusku naftu

10:26 Slovačka očekuje solidarnost od Europske unije za ublažavanje utjecaja sankcija bloka na rusku sirovu naftu, priopćilo je ministarstvo gospodarstva te zemlje. Jedina slovačka rafinerija nafte, Slovnaft, jedinica mađarskog MOL-a, priopćila je u četvrtak da će sankcije prekinuti izvoz naftnih derivata te rafinerije na ključna tržišta poput Češke, Austrije i Poljske, te da će također naštetiti domaćim kupcima.

Savjetnik Podoljak: ‘Naši partneri znaju gdje se koristi njihovo oružje’

09:55 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, na Twitteru je objavio da Ukrajina ne namjerava upotrijebiti američko oružje za napad na ruski teritorij te dodao da je dezinformacija iz Rusije koja sugerira da će to učiniti. “Zadatak #1 danas za Rusiju je potkopati povjerenje između Ukrajine i SAD-a. Ukrajina vodi obrambeni rat i ne planira koristiti MLRS za napad na ciljeve i objekte u Rusiji. Naši partneri znaju gdje se koristi njihovo oružje. Sve optužbe o takvim namjerama – PSYOP (op. a. Psihološke operacije) ruskih specijalnih službi”, tvitao je Podoljak.

Ukrajina tvrdi da je odbila napade na istoku

09:50 Danas, ukrajinske trupe odbile su pet ruskih napada u Donecku i Lugansku, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom ažuriranju na Facebooku. U međuvremenu se nastavljaju intenzivne borbe u centru Severodonecka, kao i kod Studenke prema gradu Liman. Ukrajina je također tvrdila da su “neke jedinice” ruske 150. motorizirane divizije 8. kombinirane armije izgubile “najmanje 50 posto” svog osoblja i naoružanja nakon borbi u Popasni u Lugansku.

Von der Leyen: ‘EU čvrsto stoji uz Ukrajinu’

09:40 Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je da EU čvrsto stoji uz Ukrajinu povodom 100 dana od početka ruske invazije na tu zemlju. “Prije 100 dana Rusija je pokrenula svoj neopravdani rat Ukrajini. Hrabrost Ukrajinaca izaziva naše poštovanje i naše divljenje. EU je uz Ukrajinu. Danas u Parizu razgovarat ću s Emmanuelom Macronom o sadašnjoj i budućoj potpori EU zemlji”, napisala je von der Leyen na Twitteru.

Guverner Lavova o 100 dana rata

09:27 Guverner Lavova, Maksim Kozicki, oglasio se na svom Telegram kanalu povodom obilježavanja 100. dana rata. “Tijekom 100 dana punog rata, snage PvK Zapad oborile su 23 krstareće rakete i 11 neprijateljskih dronova na nebu iznad Lavovske regije. Želio bih naglasiti da se ove brojke odnose samo na regiju Lavov, jer Zapovjedništvo zapadne zračne obrane djeluje u osam regija u zapadnoj Ukrajini. Hvala snagama protuzračne obrane što su odgovorile na svaku prijetnju i štitile nas 100 dana danonoćno. Molim stanovnike regije da ne ignoriraju signale zračnog alarma. Svaki put kada se oglasi sirena, postoji opasnost. Dakle, moramo ići u sklonište”, napisao je Kozicki.

Također je pozvao stanovnike da ne fotografiraju ili snimaju “sumnjive leteće objekte” već da ih prijave Telegramu chatbotu koji je postavljen za tu svrhu.

Ukrajina ponovno ulaže napore za brzim članstvom u EU

09:14 Ukrajinski dužnosnici kreću u usklađen diplomatski napor kako bi započeli put zemlje prema članstvu u EU, budući da u brojnim zapadnoeuropskim prijestolnicama i dalje postoji skepticizam po pitanju brzog pristupa.

Od ruske invazije, mnogi u Europi, uključujući Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije, govorili su u korist stavljanja Ukrajine na brzi put pristupanja EU dajući joj status kandidata. Međutim, još uvijek postoje sumnje u Berlinu, Parizu i drugim prijestolnicama oko toga je li moguće započeti formalni proces već prije summita čelnika kasnije ovog mjeseca na kojem se očekuje odluka o tom pitanju. “Bit će vrlo teško reći ne, ali će biti još teže reći da”, rekao je jedan europski diplomat ukratko o raspravama. U konačnici, odluka će se vjerojatno svesti na osobnu raspravu između europskih čelnika na summitu, pri čemu se ključnim smatraju stavovi Francuza Emmanuela Macrona i Olafa Scholza iz Njemačke, ističe The Guardian.

Ruske snage u Hersonskoj oblasti objavile poruku Putinu

8:55 Christopher Miller, reporter koji iz Ukrajine prati ratno stanje za Politico, na svom je Twitteru objavio video preuzet s ruskog Telegrama, a u kojem, kako je pojasnio, 113. bataljun Donjecke narodne republike žali Putinu na situaciju u kojoj se nalaze.

“113. bataljun Donjecke narodne republike žali se Putinu da se na frontu Hersonske regije bore ‘gladni i na hladnoći’ i bez lijekova. Kažu da su bačeni u klaonicu bez odgovarajućeg oružja i traže da se vrate u Donjeck i da se ondje zaustavi mobilizacija”, prenosi Miller.

Britansko ministarstvo obrane: Rusija kontrolira više od 90 posto Luhanska

8:26 Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luganska, navelo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću objavljenom rano jutros, prenosi The Guardian. Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinska središta vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn kako bi se usredotočila na Donbas, stoji u izvješću.

“Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu. Rusija kontrolira više od 90 posto Luhanske oblasti i vjerojatno će imati potpunu kontrolu u sljedeća dva tjedna”, stoji u izvješću.

Europski parlament zabranio ulazak u zgradu ruskim lobistima

8:20 Europski parlament jučer je zabranio ulazak u zgradu lobistima koji zastupaju interese Rusije u vrijeme njene invazije na Ukrajinu. “Predstavnici ruskih kompanija više ne mogu ući u Parlament, a odluka stupa na snagu odmah. Ne smijemo im dozvoliti ni najmanji prostor da šire propagandu i lažni toksični narativ o invaziji”, napisala je na Twitteru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Separatisti: ‘Adijevka bi mogla biti novi Azovstal’

7:55 Tvornica koksa u gradu Avdijevki na istoku Ukrajine mogla bi postati drugi Azovstal za ukrajinske borce, no ovaj put neće dugo čekati da budu zarobljeni, izjavio je Ahra Avidzba jedan od separatističkih vojnih zapovjednika za Ria Novosti.

Odgovarajući na pitanje mogu li se ukrajinski bataljuni ukopati u tvornicu, Avidzba je rekao: “Da, nadam se… Pokazat ćemo im da smo i mi humani, ali ne baš toliko. Jednostavno ćemo tunele napuniti betonom. Nećemo čekati da se predaju. Ako ne odu, ostat će tamo”, rekao je.

Zelenski: Odolijevamo ruskom napadu oko Sjeverodonecka

07:36 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Sjeverodonecka u istočnoj regiji Donbasa. “Imamo određeni uspjeh u borbama u Sjeverodonecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lisičanska, Bakhmuta i drugim gradovima “, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

Izvještaji od četvrtka govore da su se ulične borbe nastavile u Sjeverodonecku.

“Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne broji ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije”, rekao je Zelenski, misleći na policiju tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike. “Što duže traje rat, Rusija će zauvijek upisivati ​​podlijih, sramotnih i ciničnijih stvari u svoju povijest”, rekao je.

Ruska Pacifička flota započinje pomorske vježbe

7:25 Ruska pacifička flota započela je seriju cjelotjednih vježbi u kojima sudjeluje više od 40 ratnih brodova i 20 zrakoplova, izvijestila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na Ministarstvo obrane.

Vježbe, koje će trajati do 10. lipnja, uključivat će brodove koji traže “podmornice lažnog neprijatelja” i “razrađuju organizaciju protuzračne obrane za taktičke skupine brodova [za] izvođenje vježbi borbene obuke na površinskim i zračnim ciljevima”, Ministarstvo obrane navodi u priopćenju, prenosi TASS.

Ruski zapovjedni brod Maršal Krilov, fregata Maršal Šapošnjikov i grupa velikih protupodmorničkih brodova i korveta, malih protupodmorničkih brodova, minolovaca, raketnih čamaca i pomoćnih plovila će djelovati u određenim područjima Tihog oceana tijekom vježbe, stoji u priopćenju ministarstva.

Institut za rat: Rusi se bore da uspostave kontrolu nad okupiranim područjima

7:20 Ruske snage bore se da uspostave “trajnu kontrolu” na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije. Institut navodi da ruske snage “nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese”.

CNN: Rusija je promijenila cilj

7:29 Sto dana nakon početka invazije kasnije, Ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone; Ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote…

Krajem ožujka ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini, a čini se i da ga ne može postići.

EU dala odobrenje za šesti krug sankcija

Diplomati Europske unije dali su konačno odobrenje za šesti krug sankcija EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekao je diplomat Reutersu. Sankcije uključuju djelomičnu zabranu nafte i uklonit će najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank s međunarodne SWIFT platforme.

Source link: www.telegram.hr