Nova vlast nastavila sa praksom partijskih imenovanja, stavljajući tako dio upravljačkih poluga sistema i u ruke onih koji nemaju stručne reference ili su svojim prethodnim radom kompromitovani

Partijski kadrovi opet stoluju upravom

Pet ministarstava mogu imati po tri državna sekretara, osam po dva, pet po jednog, Foto: Luka Zeković

Iako najvažnije međunarodne adrese godinama pozivaju na depolitizaciju institucija, i nova vlast nastavila je s praksom partijskih imenovanja, stavljajući tako dio upravljačkih poluga sistema i u ruke onih stranačkih kadrova koji nemaju neophodne reference ili su svojim prethodnim radom kompromitovani.

Jedan od primjera navedenog je funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Mersudin Gredić, koji je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

On je 2018. godine kao tadašnji zamjenik generalnog sekretara Skupštine dobio od države kredit (od 20.000 eura) po povoljnim uslovima za rješavanje stambenog pitanja.

Gredić je bio i na čelu tzv. stambene komisije parlamenta, koja je dijelila kredite za stanove ili nedostajuća sredstva za adaptaciju prostora. Mediji su pisali i o njegovom nepotizmu, jer je dio bliže familije zaposlio u državnim isnitucijama.

Source link: www.vijesti.me