Posebno je važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih, kazali su iz Predsjedništva CANU

CANU o zahtjevima HAZU: Ovakvi dokumenti nijesu put ka dijalogu među našim državama

Zgrada CANU, Foto: Boris Pejović

Dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) — «Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju”, pokazuje da je vrijeme u kojem živimo mnogo više opterećeno sukobima i nerazumijevanjem nego što je naklonjeno saradnji i kompromisu, ocijenili su u Predsjedništvu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

U takvim uslovima, kako ističu, posebno je važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih.

Predsjedništvo CANU upoznalo se sa dokumentom na sjednici 1. juna, a HAZU ga je prošlog mjeseca uputila čelnicima Hrvatske i učinila dostupnim javnosti. Iz HAZU su tada, između ostalog, naveli kako smatraju da Crna Gora prije ulaska u EU treba da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini, i da vrati odneseno kulturno blago, kao i da «zatraži oprost od Hrvatske za počinjena zla».

Source link: www.vijesti.me