Brži transfer roba, jednostavniji prelazak granica i uspostavljanje zajedničkog tržišta rada prednosti su “Otvorenog Balkana”. Dio crnogorske javnosti tvrdi da je inicijativa loša zamjena za EU i da će je Vučić iskoristiti za jačanje uloge Srbije na Balkanu

Otvoreni Balkan - koristi ima, ali koja je cijena

Vučić, Zaev i Rama, Foto: BETAPHOTO Dragan Gojić

Brži i jednostavniji promet roba, usluga i kapitala, olakšani prelazak granica i uspostavljanje zajedničkog tržišta rada — neki su od ključnih benefita inicijative “Otvoreni Balkan”, koju su kreirale Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a koju podržava i dio nove crnogorske vlasti.

To je ocijenila potpredsjednica beogradskog Centra za spoljnu politiku i bivša potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, koja navodi da je ipak najvažnija pogodnost projekta koji je otpočeo 2019. godine, poboljšanje regionalnih odnosa.

”Otvoreni Balkan” su u novembru 2019, pod neformalnim nazivom “mini Šengen”, pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, s ciljem stvaranja zone slobodnog kretanja roba, usluga i ljudi na Zapadnom Balkanu.

Međutim, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo nisu pristupili inicijativi, iako su dobijali pozive, pravdajući to različitim razlozima.

Source link: www.vijesti.me