ja u medijima čitam što ću raditi početkom 2023., a da prvi sastanak radne skupine nije ni održan

Berošev plan zvuči sve bolje. Obiteljska liječnica: ‘Za obavezne sistematske doznali smo iz medija’

Nakon što je nedavno objavljeno da ministar zdravstva Vili Beroš za građane planira uvesti besplatne sistematske preglede reporterka RTL-a razgovarala je o tome s obiteljskom liječnicom iz Rijeke. Jadranka Karuza rekla joj je prvo da su liječnici za tu novost doznali iz medija.

Upitana je li plan za sistematske realan i izvediv rekla je: “Kolege liječnici su, kao i obično, vrlo zbunjeni i pomalo smo konsternirani s novim zadacima. Jako smeta što za veliki posao, koji je stavljen pred obiteljsku medicinu, doznajemo iz medija”, rekla je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Istina je da će prvi puta biti pozvani predstavnici obiteljske medicine, što je ohrabrujuće, ali s druge strane, sve je izašlo iz medije i ja u medijima čitam što ću raditi početkom 2023., a da prvi sastanak radne skupine nije ni održan”, dodala je.

Kaže da bi takvi sistematski generirali lažnu sigurnost

Na pitanje koji je problem s najavljenim sistematskim pregledima, rekla je da je u medicini sve mjerljivo te da postoje istraživanja o godišnjim sistematskim na zdravoj populaciji s ciljem prevencije bolesti i smrtnosti. “To se takvim pregledima nije postiglo, ali jest prevencija, a to je zaštititi bolesnika od pretjeranog dijagnosticiranja, medikacije od otkrivanja bolesti u subkliničkim fazama kad i ne zahtijevaju liječenja”, rekla je.

Kazala je da se to uspjelo ali i da se time generira veliki stres i lažna sigurnost kod pacijenata, jer vjeruju da su obavili pregled i da su zato sigurno da se godinu dana ništa neće dogoditi. “Što i nije tako”, dodala je.

Spomenula je i liste čekanja

Ispričala je i da bi se ona, da se radi o nekom od njenih pacijenata, svakako bavila primarnom i sekundarnom prevencijom, odnosno otkrivanjem bolesti u ranoj fazi. Kazala je da bi za sistematske trebalo oko 20 minuta.

Govoreći o sistematskom, pretpostavlja da bi bio nešto kompletniji pa napominje da postoji lista čekanja. “Trenutno se na mamografiju u Domu zdrav Primorsko-goranske županije ne može naručiti preko jer e-termin ne postoji, a ako se tamo dođe s uputnicom, pacijenticu će vratiti. Za ultrazvuk abdomena čeka se šest mjeseci”, kazala je.

Source link: www.telegram.hr