Pratimo 97. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Kod Severodonjecka ubijen francuski novinar. Putin kaže da je spreman dopustiti izvoz žitarica iz Ukrajine

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Lavrov tvrdi da Putin nema problema sa zdravljem
  • Pobjednici Eurosonga prodali osvojeni kipić kako bi kupili oružje za Ukrajinu
  • U Melitopolju eksplodirao automobil, dvoje ranjenih
  • Bivši ukrajinski predsjednik napustio zemlju
  • Ukrajina tvrdi da Rusi prodiru dalje u Severodonjeck
  • Kod Severodonjecka poginuo francuski novinar

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija spremna omogućiti izvoz žitarica preko Turske

18:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom, stoji u bilješci Kremlja o razgovoru čelnika dviju država. Rusija i Ukrajina zajedno izvoze 29 posto svjetskih žitarica, većinom putem Crnog mora, kao i 80 posto suncokretovog ulja. Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza.

Putin je u razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ponovio da Rusija može izvesti značajne količine gnojiva i hrane ako se ukinu sankcije protiv Moskve, navodi Kremlj. „Tijekom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je bio na osiguranju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji prijetnji mina u tim vodama“, priopćio je Kremlj.

„Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prijevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka“, dodaje se. Ruska invazija koja je krenula 24. veljače poremetila je tržište žitarica. Moskva ove godine očekuje rekordan urod koji će se izvoziti iz ruskih crnomorskih luka dok vojska te zemlje blokira one ukrajinske.

Biden tvrdi da Ukrajini neće dati tražene rakete

17:15 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne planira slati rakete u Ukrajinu koje bi mogle doseći ruski teritorij, prenosi CNN. “Neću poslati ništa što se može ispaliti u Rusiju”, rekao je Biden u Bijeloj kući u ponedjeljak na pitanje planira li poslati rakete dugog dometa u Ukrajinu.

Njegovi komentari uslijedili su nakon izvješća da je Bidenova administracija razmatrala slanje naprednih raketnih sustava dugog dometa u Kijev. Rusija je rekla da svaku isporuku teškog naoružanja doživljava kao provokativnu eskalaciju.

Raniji ukrajinski savjetnik za obranu Jurij Sak rekao je za BBC da njegovoj zemlji trebaju takozvani raketni sustavi s više lansiranja koji imaju veći domet od onoga što Ukrajina ima u ovom trenutku, “kako bi popravila neravnotežu u topništvu na istoku”.

Orban: ‘Izuzeće naftovoda Družba dobar prijedlog, ali Mađarska treba jamstvo’

17: 11 Prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

“Prijedlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini”, rekao je Orban prije početka samita čelnika država članica EU-a u Bruxellesu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Macron potvrdio da je ubijen francuski novinar

16:49 Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je da je u Ukrajini, nedaleko Severodonjecka, ubijen francuski novinar. Kako je objavio, riječ je o novinaru informativnog kanala BFM TV Frédéricu Leclerc-Imhoffu. On se nalazio u autobusu “zajedno s civilima koji su bili prisiljeni bježati od ruskih bombi”.

Poginuo francuski novinar?

16:40 Regionalni guverner Luhanska Sergij Hajdaji objavio je fotografije koje prikazuju teško oštećeni kamion s razbijenim vjetrobranom i krvlju u unutrašnjosti. Na pločniku je tijelo muškarca, za kojeg se vjeruje da je francuski novinar za koji Haidaji kaže da ga je ubila ruska granata. Dužnosnici kažu da je zadobio smrtonosnu ranu na vratu nakon što je geler probio oklop vozila, prenosi BBC

Podoljak: ‘Dobit ćemo najmoćnije oružje dosad’

14:34 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavio je kako bi Ukrajina uskoro trebala dobiti dugo očekivane višecijevne bacače raketa koji imaju domet veći od od sto kilometara. Dogodi li se to, radit će se o dosad najmoćnijem oružju koje je Ukrajina dobila od Zapada. Podoljak je također rekao da je mogućnost da Ukrajina od SAD-a dobije moderne MLRS-ove “jedan od najvećih strahova Moskve”.

‘Podrška NATO-a Ukrajini je neslomljiva’

14:25 NATO-va potpora Ukrajini je neslomljiva i ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u zemlji na koju su njegove snage izvršile invaziju 24. veljače, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak.

Rat u Ukrajini i zahtjevi Finske i Švedske da se pridruže obrambenom savezu dominirat će samitom Sjevernoatlantskog saveza u Madridu od 28. do 30. lipnja kojemu će domaćin biti Sanchez. “Odlučna podrška Ukrajini jedini je način da se osigura da Europa i svijet koji smo izgradili ima sigurnu budućnost”, rekao je premijer na događanju u povodu 40. godišnjice članstva Španjolske u NATO-u. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na istom događaju da će “hladna eksplozija sukoba” zasjeniti povijesni samit.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Estonska premijerka: ‘Danas nećemo postići dogovor o embargu’

14:20 Zemlje članice EU-a vjerojatno neće postići potpuni dogovor o novim sankcijama Rusiji na današnjem summitu, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas nekoliko sati prije početka sastanka. “Mislim da danas nećemo postići dogovor”, rekao je Kallas. Dodala je kako je vjerojatnije da će dogovor biti postignut na sljedećem summitu u lipnju.

Francuska ministrica posjetila Buču

13:41 Posjetivši pravoslavnu crkvu u Buči francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je novinarima: “Ovo se nikada nije smjelo dogoditi. To se više nikada ne smije ponoviti”. Dodala je da će Francuska učiniti “sve što je u njenoj moći” da obnovi mir i nada se da će “pravni postupci biti završeni što je prije moguće, kako bi obitelji mogle što prije pokopati svoje najmilije”, prenosi AFP.

Od ruske invazije, Colonna je najviši francuski dužnosnik koji je posjetio Ukrajinu. Kasnije se sprema sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i svojim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o ruskoj blokadi ukrajinskih luka i globalnoj sigurnosti hrane.

Bivši ukrajinski predsjednik napustio zemlju

13:29 BIvšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, koji se nalazi pod istragom zbog moguće izdaje, dozvoljeno je napustiti Ukrajinu na graničnom prijelazu s Poljskom kako bi prisustvovao političkom sastanku, objavili su lokalni mediji i Porošenkovi saveznici u ponedjeljak. Porošenka se istražuje zbog povezanosti s financiranjem proruskih separatista na istoku Ukrajine ilegalnom prodajom ugljena u razdoblju između 2014. i 2015. godine. Porošenko poriče da je kriv za bilo što.

Ukrajinski je sudac u siječnju odbacio zahtjev tužitelja da se Porošenka uhiti zbog povezanosti sa slučajem, za koji Porošenko tvrdi da su orkestrirali njegovi politički protivnici. Porošenko, koji je već u dva navrata spriječen da napusti zemlju, zaputio se na sastanak Europske pučke stranke u Rotterdamu, napisale su novine Ukrajinska pravda, navodeći izvore iz policije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci: Rusija će se moći nositi s embargom

13:15 Stručnjaci ocjenjuju da će se Rusija ipak moći nositi sa zabranom izvoza nafte u Europsku uniju, ali pod uvjetom da Azija i posebno Kina, nastave kupovati njezinu naftu. Sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu, uključujući američku zabranu uvoza nafte, potaknule su Rusiju da se izvozno polako odvoji od Europe, gdje se njezina nafta izbjegava i okrene se kupcima u Indiji i Kini kojima nudi značajne popuste. Ruski izvoz vratio se u travnju na razinu prije invazije, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu.

Čak i ako EU uvede zabranu uvoza ruske nafte u svom sljedećem krugu sankcija, analitičari kažu da bi njihov učinak mogao biti ublažen potražnjom iz Azije. A ta se potražnja podmiruje na sve moguće načine. Iako je složeni splet sankcija SAD-a, EU-a i Britanije zabranio brodovima u ruskom vlasništvu ili pod zastavom pristajanje u luke, dio povećane trgovine u Aziju obavlja se pretovarom s broda na brod na moru – skupim postupkom koji povećava rizik od izlijevanja, a viđen je i u pokušaju zaobilaženja američkih sankcija za izvoz nafte iz Venezuele. Sveukupno je prema podacima tvrtke Petro-Logistics, izvoz ruske nafte morskim putem u Aziju skočio je od početka godine za najmanje 50 posto.

Granatiran Donjeck, troje mrtvih

12:50 Danas iza 13 sati po lokalnom vremenu ukrajinske snage granatirale su četvrti Vorošilovski i Budjonovski u Donjecku pri čemu su poginule tri osobe, izvijestile su Ria Novosti pozivajući se na Ministarstvo zdravlja separatističke Narodne Republike Donjeck. Ozlijeđeno je, navode dalje, 18 ljudi među kojima je i dvoje djece.

Ranije je gradonačelnik Donjecka izvijestio kako su u granatiranju oštećene dvije škole i gimnazija te je izvijestio da je među poginulima tinejdžer rođen 2009. godine.

Ukrajina tvrdi da su Hersonu pokrenuli protuofenzivu

11:40 Ukrajinska vojska kaže da je pokrenula protuofenzivu u Hersonu u pokušaju da povrati zemlju koju je zauzela Rusiji, javlja BBC. “Herson izdrži, blizu smo!” tvitao je u nedjelju Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine. Lučki grad na jugu Ukrajine bio je prvo veće područje koje je palo nakon invazije ruskih snaga u veljači.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski vojni stožer tvrdi u priopćenju da su njihove snage probile rusku crtu obrane i potisnule ih.

U eksploziji u Melitopolju dvoje ranjenih

10:24 Ranojutarnja eksplozija u centru Melitopola bila je teroristički akt, priopćeno je iz gradske uprave a prenijele su Ria Novosti. “Jutros se u Melitopolju dogodio teroristički čin s ciljem destabilizacije mirnog života grada. Oko osam ujutro u središnjem dijelu grada eksplodirao je automobil napunjen eksplozivom. Kao rezultat toga,ranjeni su djevojka i mladić stari 25 i 28 godina”, navodi se u poruci u kojoj se nadalje navodi kako je ranjenima ukazana pomoć.

Kako je izvijestio Vladimir Rogov, član glavnog vijeća vojno-civilne uprave regije Zaporižje, zbog eksplozije su se u nekoliko ulica zatresli prozori.

‘Ruski vojnici ulaze dublje u Sjeverodonjeck’

10:20 Ruski vojnici napreduju prema gradu Sjeverodonjecku, rekao je guverner regije Luhansk Sergij Hajdaj u ponedjeljak. “Nažalost, imamo razočaravajuće vijesti, neprijatelj napreduje u gradu”, rekao je Hajdaj za nacionalnu televiziju. Naveo je da je susjedni grad Lisičansk još uvijek pod ukrajinskom kontrolom, dok je glavna cesta prema tim gradovima granatirana, ali nije blokirana.

“Oni (ruska vojska) stalno koriste istu taktiku. Granatiraju nekoliko sati – tri, četiri, pet sati zaredom, a zatim napadaju. Zatim slijedi granatiranje i novi napad, i tako dok se negdje ne probiju”, rekao je Hajdaj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Borrell optimističan glede sporazuma o embargu

10:10 Članice Europske unije trebale bi tijekom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak. “Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica”, rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell za radijsku mrežu France Info.

Na pitanje bi li plan da se zabrani uvoz ruske nafte mogao propasti zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoeuropskih zemalja, Borrell je odgovorio: “Ne, ne mislim tako … na kraju će biti sporazuma”. Prijedlog, o kojem su države članice raspravljale u nedjelju navečer, do kraja bi godine zabranio rusku naftu koja se u EU uvozi morem, što se ne bi odnosilo na naftu, koja naftovodom Družba opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku.

“Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih (članica Unije)”, rekao je Borrell, dodavši da će rješenje na razini EU-a dati trima zemljama, na koje otpada od sedam do osam posto ruske nafte, “više vremena da se prilagode”.

Pobjednici Eurosonga prodali kipić za nabavu oružja

10:05 Ukrajinska grupa Kalush Orchestra, pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, prodala je osvojeni trofej na dražbi za 900.000 dolara, a prikupljene novce članovi benda namijenili su ukrajinskoj vojsci. Osvojeni kristalni mikrofon prodan je na dražbi na Facebooku koju je vodio ukrajinski tv voditelj Serhij Pritula.

Prikupljenim sredstvima će se kupiti bespilotni zrakoplovni sustav PD-2, namijenjen ukrajinskim oružanim snagama, koji uključuje tri bespilotne letjelice ukrajinske proizvodnje i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je Pritula.

Lavrov o Putinovom zdravlju i Donbasu

10:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u nedjelju glasine o pogoršanju zdravlja ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Predsjednik Vladimir Putin svakodnevno se pojavljuje u javnosti. Možete ga vidjeti na TV ekranima, čitati i slušati njegove govore. Mislim da razumna osoba ne može posumnjati na znakove bolesti kod takvog čovjeka”, kazao je Lavrov, dodavši: “Neka širenje takvih glasina bude na savjesti onih koji to čine, unatoč tome što svakodnevno mogu vidjeti kako predsjednik izgleda.”

Ruski ministar govorio je jučer i o ciljevima svoje zemlje u ratu, istaknuvši da je “oslobođenje” ukrajinskog Donbasa “bezuvjetni prioritet” za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti. “Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet”, ponovio je Lavrov u intervjuu za francusku televiziju TF1. Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini “ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti”, rekao je Lavrov.

Eksplozija u Melitopolju

9:55 Ria Novosti jutros su objavile kako je došlo do eksplozije u Melitopolju. “Jutros oko 7:40 jaka eksplozija se čula u samom središtu grada. Prozori i zidovi kuća su se zatresli, a centar grada pun je crnog dima”, rekao je Vladimir Rogov, član novog proruskog vijeća kojeg je imenovala ruska vojska.

Izvor agencije RIA tvrdi da je eksplodirao automobil u blizini gradske vijećnice. Rusi sugeriraju da iza eksplozije stoje ukrajinski saboteri. “Režim Zelenskog mrzi miran život u Melitopolju i drugim oslobođenim teritorijima. Demilitarizacija i denacifikacija mora biti provedena do kraja na cijelom post-ukrajinskom teritoriju”, napisao je Rogov na Telegramu.

Source link: www.telegram.hr