Tomašević kaže kako su u godinu dana na vlasti uspjeli konsolidirati gradske financije i promijeniti model upravljanja

Tomašević najavio veliki projekt: 'Od Paromlina radimo centralnu gradsku knjižnicu i kulturni centar'

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je intervju za novinsku agenciju Hinu, u kojem je najavio veliki projekt uređenja kompleksa Paromlin. “To će biti naša najveća društvena investicija”, izjavio je Tomašević.

“Umjesto prodaje zemljišta u Paromlinu će biti centralna gradska knjižnica otvorenog skandinavskog tipa. Bit će to multifunkcionalni društveno-kulturno-obrazovni centar Zagreba i to na prostoru industrijske baštine. Tu veliku investiciju planiramo financirati uglavnom iz EU fondova i vjerujem da ćemo je završiti do kraja mandata, a do kraja ove godine očekujem da imamo svu potrebnu dokumentaciju”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Taj projekt, smatra, promijenit će cijeli taj dio grada Zagreba i omogućit će revitalizaciju Gredelja. “Krenuli smo i s pripremama vezano za zemljište Zagrepčanke i Bloka Badel. Idemo revitalizirati zemljišta koja su nekoliko desetljeća bila mrtvi kapital Grada. Tu onda ima mjesta i za priuštivo stanovanje, različite društvene sadržaje ali i komercijalne kako bi našli balans za financijsku održivost tih projekata”, izjavio je Tomašević.

Najmanji deficit u pet godina

U razgovoru je također istaknuo kako je u godinu dana na vlasti dosad konsolidirao gradske financije, promijenio model upravljanja gradom i pripremao zakonske okvire za daljnje promjene. “Unatoč tome što smo tek polovicom prošle godine preuzeti Grad uspjeli smo dovesti do balansiranog proračuna s deficitom koji u zadnjih pet godina nikad nije bio manji – iznosi 30 milijuna kuna, što je gotovo zanemarivo na proračun od nešto manje od 14 milijardi kuna”, kazao je.

“To je tim bitnije, jer je bivša vlast u proračun za 2021. stavila milijardu kuna fiktivnih prihoda od prodaje Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke, za koje su znali da se neće prodati, ali su si time dali zeleno svjetlo za predizbornu potrošnju”, navodi Tomašević. Kao najveći uspjeh ističe promjenu modela upravljanja gradom, gdje se godinama zapošljavalo preko veze i po stranačkoj pripadnosti.

“Govorimo o više desetaka gradskih poduzeća i preko 300 gradskih ustanova u kojima smo promijenili model u kojem se zapošljavalo isključivo po stranačkom ključu i podobnosti. Pozicije sada dobivaju ljudi po kvalifikacijama i u tom smislu radimo restrukturiranje. Čak niti u oporbi na to nitko ne može ništa reći jer se vidi ogromna razlika u odnosu na stil i model upravljanja kakav je imao bivši gradonačelnik”, rekao je Tomašević.

‘Nećemo odustati zbog prijetnji i pritisaka’

Istaknuo je i promjene u načinu gospodarenja otpadom, za koji tvrdi da je sada efikasniji. “Sustav gospodarenja glomaznim otpadom je sada kompletno u gradskim rukama i stvara konkretne uštede”. Nezadovoljan je obnovom privatnih zgrada nakon potresa, koja gotovo da nije počela. “Bez obzira što je to zakonska odgovornost države, ne mogu biti zadovoljan kao gradonačelnik grada koji ima puno građana čiji su domovi u ruševinama”, izjavio je.

Upitan jesu li mu neke odluke, poput ukidanja roditeljske naknade, bile ishitrene i zakonski problematične, Tomašević je odbacio mogućnost tužbi. “Ne bojim se ničega jer da se bojim ne bih se kandidirao da budem gradonačelnik Zagreba nakon 20 godina bivše vlasti i situacije u kojoj su mi prvi dani obilježeni uhićenjem pročelnice preko koje je išla dokumentacija”, rekao je.

“Nema tih pritisaka i prijetnji zbog kojih ćemo odustati da radimo one stvari za koje su nas građani izabrali. Mi simboliziramo promjenu, i mi jesmo promjena. Tu promjenu smo započeli i zato imamo različite otpore i prijeti se tužbama. Međutim, ključno je da mi svaku promjenu koju radimo, radimo promišljeno u skladu sa zakonom kako bi te promjene ostale trajne”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr