OGLAS

“Opasno identitet društva u Hrvatskoj i Srbiji graditi na ustašama i četnicima” Vijesti Autor:Beta27. maj. 202222:42

“Opasno identitet društva u Hrvatskoj i Srbiji graditi na ustašama i četnicima”

Izvor: Ivo Goldstein (N1)

Historičar iz Zagreba Ivo Goldstein izjavio je danas da je veoma štetno i opasno da se identitet društava u Hrvatskoj i Srbiji gradi na ustašama i četnicima i upozorio da to može da izazove novo nasilje.

“Takva, nacionalistička kultura sjećanja zagađuje međunacionalne odnose i daje podsticaj za moguće nasilje”, rekao je Goldstein na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan?” u Zagrebu.

On je kazao da to zapravo nije kultura sjećanja, već “kultura laži”.

Historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin naveo je da je “teška laž” da su četnici u Drugom svjetskom ratu bili antifašistički pokret.

“Četnici nikada nisu bili antifašistički, već antiokupatorski pokret, i to samo na početku rata. Ali, već od 31. oktobra 1941. godine, kada (vođa četnika) Draža Mihailović izdaje naredbu da se izvrši napad na partizanske položaje oko Užica, četnici su u kolaboraciji sa njemačkim okupatorom, do kraja rata”, kazao je Bešlin.

Prema njegovim riječima, Srbija se od 1990-ih kreće kroz “četiri R”: rat, revizionizam, rehabilitacija ratnih zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih, i revanšizam, jer “Srbija hoće revanš za poraze iz ratova devedesetih”.

Historičar sa Cetinja Boban Batrićević ocijenio je da i opozicija u Srbiji na Crnu Goru gleda isto kao i predsjednik države Aleksandar Vučić.

“Tako da je nama u Crnoj Gori svejedno da li su na vlasti Vučić, (Dragan) Đilas ili (Boris) Tadić, jer svi oni negiraju i postojanje i identitet Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Dodao je da Srbiju u Crnoj Gori zanimaju jedino dvije stvari: more i historija.

“Ideja projekta ‘Otvoreni Balkan’ nije ništa drugo nego izlazak Srbije na more i potpuna likvidacija Crne Gore. A predaja crkvene imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je predaja crnogorske historije u ruke Srbije”, rekao je Batrićević.

On je ocijenio da je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović “najneozbiljniji premijer” u regionu i da se to vidi po njegovoj podršci inicijativi Otvoreni Balkan.

“Nadam se da će građani odgovoriti Abazoviću na način na koji su odgovorili Cetinjani na ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija, u septembru prošle godine”, kazao je Batrićević.

Historičarka iz Beograda Dubravka Stojanović kazala je da je indikativno da ratovi iz 1990-ih u većini zemalja regiona još nemaju ime, i ocijenila da je “rat koji nema ime nezavršen rat”.

Konferenciju “Quo vadis, Balkan?” organizuju Regionalna akademija za demokratiju, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i zagrebački Centar za suočavanje sa prošlošću Dokumenta, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Source link: ba.n1info.com