Od svih kadrovskih kompromisa koje je napravio Plenković, Ćorušić spada u najgore. Držale su ga moćne veze, no konačno bi mu mogla presuditi ‘početnička pogreška‘

Zagreb, 071020. Ravnatelja KBC Zagreb, Ante Corusic.Bruno Konjevic/Cropix

Od svih kadrovskih kompromisa koje je napravio premijer Andrej Plenković, onaj koji je Antu Ćorušića toliko dugo održao na visokim pozicijama u zdravstvu i HDZ-u sigurno spada u najgore.

Ovaj gorljivi protivnik pobačaja već dulje vrijeme slovi kao “ministar u sjeni” koji iz prikrajka vuče sve konce u hrvatskom zdravstvu.

Ćorušić je odigrao i ključnu ulogu u pozivu poduzetniku iz Kanade Tihomiru Oreškoviću da u Vladi HDZ-a i Mosta bude nestranački premijer. Sam nije uspio postati ministar iako ga je na tu poziciju zdušno gurao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Veto na njegov izbor te je 2016. stavio Most, pozvavši se pritom upravo na slučaj pacijentice kojoj je Ćorušić umjesto bolesnog greškom izvadio zdravi jajnik.

No dobre veze s crkvenim krugovima ostavile su ga na poziciji ravnatelja KBC-a Zagreb i nakon što je HDZ nakon fjaska s Karamarkom preuzeo Andrej Plenković. Da bi u priči s trudnicom Mirelom Čavajdom upravo Ćorušić odigrao ključnu ulogu, u iznošenju argumenata kontra zakonskog prava majke da zatraži pobačaj nakon što su dijagnosticirana terminalna oštećenja ploda.

Početnička greška

Ante Ćorušić je, potpuno siguran u sebe, tijekom gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” napravo početničku pogrešku. Govoreći o operaciji u kojoj je pacijentici greškom umjesto bolesnog izvadio zdravi jajnik, on je otkrio njezino prezime, pa bi zbog nesavjesnog liječenja i kršenja liječničkog kodeksa, tvrde u Hrvatskoj udruzi za prava pacijenata, mogao zaraditi kaznenu prijavu i izgubiti liječničku licenciju.

– Postoje tijela koja se time bave i ona će dati svoj pravorijek i meni kao ministru dati na stol svoje odluke. Ja kao ministar nemam ingerenciju za odlučivanje o ovakvim slučajevima, postoji procedura – ustvrdio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš, poručivši da se o svemu prvo moraju očitovati Liječnička komora, Agencija za zaštitu osobnih podataka te Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava bolesnika.

– Do mene je došla određena inicijativa koja se odnosi na neke inkriminacije koje se stavljaju na teret ravnatelju Ćorušiću, no kao ministar ću sačekati postupanje institucija. A kada one donesu svoj pravorijek, u kontekstu svojih ingerencija, odlučit ću o tome što i kako dalje – istaknuo je Beroš.

U Hrvatskoj udruzi za prava pacijenata tvrde da je Ćorušić prekršio prava zagarantirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata, kodeks medicinske etike i deontologije, Hipokratovu zakletvu te napravio povredu prava zaštite osobnih podataka. 

Izvadio pacijentici zdravi jajnik

Ante Ćorušić u emisiji “Nedjeljom u dva” priznao je da je svojoj pacijentici tijekom operacije greškom izvadio zdravi, a ostavio bolesni jajnik.

– Mislio sam da su na ultrazvuku pogriješili stranu. Ono što je ultrasoničaru lijevo, to je desno. Računao sam na zabunu. Izvadio sam ženi desni jajnik, lijevi mi se činio urednim.

Na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga je plaćena i odšteta. Prema tome, nisam bitno oštetio ženu, dapače. Prvom operacijom sam joj omogućio da rodi – pravdao se Ćorušić, otkrivši tijekom intervjua prezime pacijentice.

Pred djecom prijetio da će se ubiti

Ravnatelja KBC-a Zagreb policija je, objavio je u utorak Index.hr, 22. rujna 2009. godine oko 23 sata odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče nakon što je u obiteljskoj svađi pod utjecajem alkohola mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti. Djeca su, stoji u službenoj zabilješci, pobjegla iz stana i pozvala policiju.

U iskazu Ćorušić je rekao da su dvojica sinova izgubila dvije godine na fakultetu, dok treći, šesnaestogodišnjak, nije došao kositi travu iako je obećao. Preporučena mu je obiteljska i bračna psihoterapija.

Pucao po Šestinama

Tednik Nacional objavio je informaciju po kojoj je Ćorušić nekoliko godina nakon tog incidenta, navodno pijan, pucao iz pištolja u zagrebačkom naselju Šestine gdje ima obiteljsku kuću. P

oliciji je pucnjavu prijavilo osoblje jednog stranog veleposlanstva koje u blizini ima rezidenciju. Policija je navodno i tog puta privela Ćorušića u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji 2020. godine Ćorušić je, pak, ustvrdio da ima oružje iz Domovinskog rata, koje je uredno registrirano, ali koje ne koristi.

– Nakon rata više nikad nisam uzeo oružje u ruke, osim da ga nekome pokažem i pohvalim se – poručio je Ćorušić.

Source link: slobodnadalmacija.hr