U zdravstvu maske ostaju obavezne i za osoblje i za pacijente, a u sustavu socijalne skrbi samo za zaposlenike

Ukidaju se još neke mjere

FOTO: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

Od danas, s najnovijom odlukom Ministarstva zdravstva, u Hrvatskoj prestaju vrijediti gotovo sve epidemiološke mjere. Ostaju tek one koje se odnose na obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, dok ih u socijalnim nose samo zaposlenici.

Naime, u Narodnim novinama danas je objavljena odluka Ministarstva zdravstva o prestanku važenja posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite od zaraze te suzbijanja bolesti covid-19.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što se mijenja

N1 doznaje da ta odluka obuhvaća tjednu obvezu testiranja zaposlenika te posjetitelja te osoba koje dolaze u pratnji pacijenta u neku od ustanova. No, u zdravstvu i dalje i za zaposlenike i za pacijente na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski.

HZJZ je zasad objavio detalje koji se odnose samo na sustav socijalne skrbi. Prema njima, maske ostaju obavezne samo za zaposlenike kod pružatelja socijalnih usluga, dok korisnici i posjetitelji tu obvezu više nemaju.

Ipak, maske se preporučuju osobama s kroničnim bolestima i osobama starije životne dobi. Prema istim uputama ukida se i samoizolacija odnosno karantena za kontakte oboljelih. No, postoje preporuke koje takve osobe moraju poštivati.

Source link: www.telegram.hr