Lekić: Ako se propagandnom fetišizacijom države uspijevalo s prikrivanjem kleptokratskih poduhvata, poslije 16 godina građani vide sliku onakvom kakva jeste. Baletić: Uspostavljanje institucija, sistema odgovornosti i vrijednosnog sistema onemogućilo bi da slučajni saputnici preuzimaju vodeće funkcije. Rodić: Umjesto unapređivanja rada i autoriteta institucija, politika se bavila njihovom razgradnjom i zarobljavanjem. Šehović: Crna Gora ne može naprijed sa strukturama koje imaju svjetonazore srednjeg vijeka, i one nikad ne mogu biti zamjena građanskoj misli

Suverena država ili država suverenâ

Foto: Dušan Gađanski

Suverena država dragocjen je ram u koji treba staviti lijepu sliku, a to se može učiniti tako što će se, nakon priznanja postojanja društvenih devijacija, krenuti u izgradnju snažnih institucija i uspostavljanje sistema odgovornosti.

Tako sagovornici “Vijesti” gledaju na 16. godišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore, koja se obilježava u jeku kriminalno-korupcionaških skandala koji “tresu” državu, a u koje su upleteni bivši i sadašnji čelnici i funkcioneri sudstva, policije i tajne službe.

Time su, po ko zna koji put od 21. maja 2006. godine, aktuelizovana pitanja da li je Crna Gora “privatna država” pojedinaca koji su političko-društvenu moć izgradili na sumnjivim vezama i poslovima, i da li je projekat vraćanja nezavisnosti trebalo da bude vođen suprotno geslu iz tog vremena — “prvo država, pa demokratija”.

Predsjednik i poslanik Demosa, Miodrag Lekić, ocjenjuje da je izgleda tačna teza da je suverena država dragocjen ram u koji tek treba umetnuti lijepu sliku, ali dodaje da ne postoji toliko lijep okvir koji može sakriti ružne sadržaje na njoj.

Source link: www.vijesti.me