Samo ono što je javnost uspjela da sazna za proteklih mjesec, dovoljno je da opravda epitet Crne Gore kao “zarobljene države” ili “sigurne mafijaške kuće”, kaže Dejan Milovac (MANS). Ozbiljno razmotriti uvođenje sistema tzv. vetinga, koji podrazumijeva procjenu imovine sudija i tužilaca, članova njihovih porodica, provjeru integriteta i procjenu profesionalnih kompetencija, poručuje Marija Vesković (HRA)

Gorka je pravda s ovakvim institucijama

Foto: Shutterstock

Sumnje da su kriminal i korupcija zaposjeli vrhove institucija koje bi trebalo da budu na prvoj liniji zaštite javnog interesa, znak je da je sistem u Crnoj Gori građen bez nadzora i odgovornosti, i da se od njega nije mogla očekivati pravda.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” komentarišući posljednje afere čiji su akteri bivši ili sadašnji čelnici i funkcioneri sudova, policije i tajne službe — institucija čijim je kritičarima, ali i javnosti, s najviših državnih adresa godinama poručivano “pustimo nadležne da rade svoj posao”.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac kaže da je samo ono što je javnost uspjela da sazna za proteklih mjesec, dovoljno da opravda epitet Crne Gore kao “zarobljene države” ili “sigurne mafijaške kuće”.

Najnovije afere govore, prema njegovim riječima, da je bilo kakva reforma sektora bezbjednosti i pravosuđa unaprijed osuđena na propast, da je država potrošila desetine miliona eura našeg i tuđeg novca na fiktivne reforme, te da smo kao nacija platili i više nego skupu cijenu takvog “zarobljavanja” institucija.

Source link: www.vijesti.me